Eurokinissi |
Οσο για το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης, έγινε σαφές και από την παρέμβαση Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση προσδοκά στην αξιοποίηση ενός ακόμη «δυνατού εργαλείου» για την πιο αποτελεσματική λειτουργία του κάθε λογής «κόφτη», αφού προς τα εκεί θα κατευθύνεται η λειτουργία των αλγορίθμων. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα το παράδειγμα που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός, αυτό του Νοσοκομείου Κομοτηνής, όπου, όπως είπε, με την ψηφιοποίηση «δεν θα υπάρχει καθόλου χαρτί». Ομως, πρόκειται για νοσοκομείο που κατασκευάζεται με ΣΔΙΤ με το Ιδρυμα «Νιάρχος» και που τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια είναι απαράβατος όρος λειτουργίας.
Στα σοβαρά προβλήματα και τις εγκληματικές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση κάλεσε τον λαό να έχει «μια διαφορετική αντίληψη». Οπως εξήγησε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «όταν ρωτάμε τους πολίτες για την Υγεία σκέφτονται μόνο τα νοσοκομεία και έχουν ταυτίσει την υγεία τους με το νοσοκομείο», προσπερνώντας φυσικά την αιτία των προβλημάτων στα νοσοκομεία όσο και την απουσία συστήματος ΠΦΥ. Για ακόμη μια φορά μάλιστα ως «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» παρουσιάστηκαν οι «κόφτες» του «προσωπικού γιατρού» και η αποστολή sms για προληπτικές εξετάσεις, ενώ ακόμη και τα στοιχεία που έδωσε ο πρωθυπουργός μαρτυρούν την αποτυχία και την ανεπάρκεια του ψευδεπίγραφου «συστήματος πρόληψης». Οπως είπε, άλλωστε, εστάλησαν 1.300.000 sms για μαστογραφία, αλλά μόλις 400.000 γυναίκες την έκαναν. Και σε αυτήν την περίπτωση πέταξε το μπαλάκι στην «ευθύνη και την ενημέρωση του κάθε πολίτη», ο οποίος επιβεβαιώνεται ότι θα παραμείνει χωρίς δωρεάν υπηρεσίες ΠΦΥ, αλλά θα διαθέτει ...«τεχνολογίες που θα φοράμε, ρολόγια, δαχτυλίδια», και σ' ένα νησί που «εκ των πραγμάτων δεν έχεις πολλές ιατρικές ειδικότητες», θα ...αρκεστείς στην τηλεϊατρική.
Μάλιστα, η κυβέρνηση βλέπει και αντιστροφή του brain drain, εστιάζοντας στην ενθάρρυνση της συνεργασίας μονοπωλίων και πανεπιστημίων, ώστε να μείνουν για δουλειά στην Ελλάδα και σε χώρες της ΕΕ περισσότεροι επιστήμονες, που σήμερα μεταναστεύουν στις ΗΠΑ.