Παρασκευή 3 Μάη 2024 - Κυριακή 5 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ
«Ενωμένοι κατά της γενοκτονίας!»

Κινητοποιήσεις φοιτητών και στη Βρετανία
Κινητοποιήσεις φοιτητών και στη Βρετανία
Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους φοιτητές στις ΗΠΑ και κατά της σφαγής στην Παλαιστίνη από το κράτος του Ισραήλ επεκτείνονται και σε άλλες χώρες.

Μετά τη Γαλλία, όπου τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις σε σχολές στο Παρίσι, μια σειρά πανεπιστήμια και στη Βρετανία γέμισαν διαδηλωτές και πανό κατά του πολέμου και της στήριξης που προσφέρουν στο Ισραήλ βρετανικά ιδρύματα.

Μεταξύ άλλων, φοιτητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ καταγγέλλουν τη συνεργασία του με την «BAE Systems» και άλλες εταιρείες όπλων, ζητώντας επίσης να διακόψει τους δεσμούς του με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, να σταματήσει κάθε «ανήθικη έρευνα».

Στο Σέφιλντ πραγματοποίησαν κινητοποίηση εργαζόμενοι, φοιτητές και πτυχιούχοι από τα Πανεπιστήμια Sheffield και Sheffield Hallam, ενώ και στο Νιουκάστλ φοιτητές προχώρησαν σε κατασκήνωση και συγκεντρώσεις, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεργασία του Πανεπιστημίου της πόλης με τη «Leonardo SpA», εταιρεία που όπως εξηγούν είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του συστήματος στόχευσης λέιζερ για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που χρησιμοποιεί το Ισραήλ στη Γάζα.

Αντίστοιχα, κινητοποιήσεις οργανώθηκαν στο Λιντς και στο Μπρίστολ, ενώ στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ οι έντονες πιέσεις και διαμαρτυρίες φοιτητών και προσωπικού από την αρχή του πολέμου ανάγκασαν τη διοίκηση να αποχωρήσει από «επενδύσεις σε εταιρείες που κατασκευάζουν ή πωλούν κυρίως όπλα και προϊόντα ή υπηρεσίες που σχετίζονται με την άμυνα».

Αλλά και στην Αυστραλία, εκτός από Σίδνεϊ και Μελβούρνη κινητοποιήσεις φοιτητών οργανώνονταν την Παρασκευή και σε Αδελαΐδα, Περθ κ.α.

Στη Γάζα χαιρετίζουν τους «γενναίους φοιτητές» των ΗΠΑ

Παρά τη λυσσασμένη προσπάθεια να τους φιμώσουν, το μήνυμα των Αμερικανών φοιτητών συνεχίζει να φτάνει στον λαό της Γάζας, που εκφράζει την ευγνωμοσύνη του.

Οπως έγινε προ ημερών έξω από προσφυγικούς καταυλισμούς, νέα συγκέντρωση έγινε την Πέμπτη και στην πολύπαθη πόλη Ντέιρ Αλ Μπαλάχ, μπροστά στα συντρίμμια του Νοσοκομείου «Αλ Ακσα». Γιατροί, νοσοκόμες, άλλοι εργαζόμενοι μαζί με ασθενείς διαδήλωσαν με συνθήματα όπως «Ενωμένοι κατά της γενοκτονίας», «Πρέπει να πάψει ο σκοτωμός παιδιών», «Συνεχίστε να παλεύετε για δικαιοσύνη!».

Γιατροί δήλωναν στο CNN την τεράστια συγκίνησή τους από τα πλάνα με τις διαδηλώσεις υπέρ του Παλαιστινιακού λαού σε άλλες χώρες, γιατί «αυτό σημαίνει ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν τι γίνεται τώρα στη Λωρίδα της Γάζας...».

Μανάδες νοσηλευόμενων δήλωναν ευγνωμοσύνη για τους «γενναίους φοιτητές» των αμερικανικών πανεπιστημίων, σχολιάζοντας μάλιστα ότι «αραβικές χώρες δεν νοιάστηκαν για μας, ενώ οι Αμερικανοί φοιτητές ένιωσαν το αίμα μας που σκορπάει, τα κτίριά μας που καταρρέουν, τα παιδιά μας που καταστράφηκαν... Χίλια ευχαριστώ για εκείνους...».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ