Παρασκευή 3 Μάη 2024 - Κυριακή 5 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΕΖΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Συναντήσεις σε Γαλλία και Σερβία

Περιοδεία στην Ευρώπη ξεκινά ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, σε μια περίοδο που το Πεκίνο επιδιώκει να αναβαθμίσει τον ρόλο του σε όλα τα φλέγοντα μέτωπα (Μέση Ανατολή, Ουκρανία κ.τ.λ.) και αντιθέσεις περιπλέκουν την προσπάθειά του να αναπτύξει σταθερότερους διαύλους με την ΕΕ, ενώ ο ευρωατλαντικός άξονας εξακολουθεί να ιεραρχεί ως βασική απειλή την Κίνα.

Την Κυριακή 5 Μάη ο Σι αναμένεται να φτάσει στη Γαλλία, με το κινεζικό ΥΠΕΞ να σημειώνει σχετικά πως η Κίνα προσβλέπει στη συνεργασία με τη Γαλλία για τη βελτίωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας, θεωρώντας ότι η σινογαλλική προσέγγιση θα μπορούσε να «εμφυσήσει σταθερότητα στην ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας - ΕΕ και να συμβάλει στη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα».

Την Πέμπτη, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε προγραμματιστεί να δειπνήσει στο Παρίσι με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, για να συζητήσουν την πολιτική Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κίνας.

Στις 7 του μήνα ο Σι σχεδιάζεται να φτάσει στη Σερβία, ακριβώς 25 χρόνια μετά τον βομβαρδισμό που στη διάρκεια της ΝΑΤΟικής επιχείρησης είχε στοιχίσει τη ζωή τριών Κινέζων δημοσιογράφων. Ακολουθούν επίσημες επαφές του και στην Ουγγαρία.

Νέα ένταση μεταξύ Κίνας - Φιλιππίνων

Στο μεταξύ, με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων ευρύτερα στον Ινδο-Ειρηνικό και τις επίμονες προσπάθειες της Ουάσιγκτον να διαμορφώσει στενότερες σχέσεις με κράτη της περιοχής, νέα ένταση σημειώθηκε στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), σε περιοχή για την οποία εδώ και χρόνια διαφιλονικούν Κίνα και Φιλιππίνες.

Σύμφωνα με τη Μανίλα, η κινεζική πλευρά παρενόχλησε και προκάλεσε ζημιές σε σκάφη της ακτοφυλακής της, ενώ κατηγόρησε την κινεζική ακτοφυλακή πως εγκατέστησε ξανά ένα πλωτό φράγμα 380 μέτρων που περιορίζει την πρόσβαση στη ζώνη (του υφάλου Σκάρμπορο) και σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται: «Παρά την παρενόχληση και τις προκλήσεις της κινεζικής ακτοφυλακής, τα σκάφη κράτησαν τις θέσεις τους και συνέχισαν τη θαλάσσια περιπολία τους».

Από τη μεριά του κινεζικού ΥΠΕΞ, ο εκπρόσωπός του Λιν Ζιαν κάλεσε «τις Φιλιππίνες να σταματήσουν αμέσως τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές τους» και «να μην αψηφούν τη σταθερή αποφασιστικότητα της Κίνας να διαφυλάξει την κυριαρχία της».

Αυτή η εξέλιξη έρχεται λίγες βδομάδες μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Μάρκος τζούνιορ στον Λευκό Οίκο (που εκτός των άλλων φιλοξένησε και τριμερή μεταξύ ΗΠΑ - Φιλιππίνων - Ιαπωνίας για πρώτη φορά), που σηματοδοτεί την ενίσχυση της στρατιωτικής συμμαχίας τους.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τραγωδία σημειώθηκε στη Νότια Κίνα, μετά την κατάρρευση τμήματος αυτοκινητοδρόμου που συνδέει την πόλη Μεϊτσού με την κομητεία Νταμπού, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι αρχές έκαναν λόγο για 48 νεκρούς. Περίπου είκοσι οχήματα «παγιδεύτηκαν» εξαιτίας της κατάρρευσης. Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CCTV βιάστηκε να συμπεράνει ότι πρόκειται για «φυσική γεωλογική καταστροφή» που συνέδεσε με τις «συνεχείς ισχυρές βροχοπτώσεις».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ