Πέμπτη 2 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ρίγη συγκίνησης στην προβολή της ταινίας «Το τελευταίο σημείωμα»

Την προβολή στο Σκοπευτήριο στην Καισαριανή παραμονή της 1ης Μάη διοργάνωσε το ΚΣ της ΚΝΕ | Το «παρών» έδωσαν ο Π. Βούλγαρης και η Ι. Καρυστιάνη

Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε το βράδυ της Τρίτης η προβολή στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής της εξαιρετικής ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα», που διοργάνωσε το ΚΣ της ΚΝΕ.

Παραμονή της Πρωτομαγιάς, της μέρας δηλαδή που πριν 80 χρόνια οδηγήθηκαν εκεί κι εκτελέστηκαν 200 κομμουνιστές κρατούμενοι από το Χαϊδάρι, η ΚΝΕ τίμησε με τον καλύτερο τρόπο τη μνήμη και τη θυσία τους, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο το μεγαλείο της στάσης τους, που αντανακλάται σε κάθε σκηνή της τελευταίας ταινίας του Π. Βούλγαρη.

Το πλήθος του κόσμου που συνέρρευσε στην προβολή καλωσόρισε η Μυρτώ Πετάση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, κάνοντας αναφορά στην εκδήλωση ως συνέχεια της εναρκτήριας εκδήλωσης του 50ού Φεστιβάλ στον ίδιο ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου, αλλά και στο μεγαλείο των 200 κομμουνιστών, που απέδειξαν ότι όποιος δίνει τη ζωή του για ανώτερα ιδανικά δεν πεθαίνει ποτέ. Και ειδικότερα σε σχέση με την ταινία, ανέφερε ότι αναδεικνύει με μεγάλο σεβασμό και αριστοτεχνική ματιά τα πραγματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν εκείνη την Πρωτομαγιά, τους πρωταγωνιστές της, την ηθική ανωτερότητα των 200 κομμουνιστών και δήλωσε ότι είναι μεγάλο το κέρδος για τους νέους κομμουνιστές σήμερα το ότι υπάρχει αυτή η ταινία.


Τον λόγο πήραν στη συνέχεια οι ίδιοι οι δημιουργοί της ταινίας, η Ιωάννα Καρυστιάνη, που υπογράφει το σενάριο, και ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, που ευχαρίστησαν την ΚΝΕ και μίλησαν για τις προσπάθειες που χρειάστηκαν και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν για να γυριστεί η ταινία, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της ιστορικής μνήμης που η ταινία επάξια υπηρετεί. Για λόγους τεχνικούς, όπως εξήγησε η Ι. Καρυστιάνη, η ταινία δεν μπόρεσε να γυριστεί στους πραγματικούς χώρους, στο Χαϊδάρι και στο Σκοπευτήριο, «αλλά να που προβάλλεται στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και τα συναισθήματα είναι συγκλονιστικά!», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτή η μέρα της Πρωτομαγιάς κι αυτός ο τόπος του μαρτυρίου ανήκουν στη συλλογική άυλη κληρονομιά του λαού μας.

Νωρίτερα οι δημιουργοί είχαν θερμή συνομιλία με τον Θοδωρή Κωτσαντή, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, και τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφορικά με την ταινία, το πώς γεννήθηκε η ιδέα γι' αυτήν και πώς υλοποιήθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ