Πέμπτη 2 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΥΠΠΟ
Υπεύθυνη η πολιτική εμπορευματοποίησης του ΥΠΠΟ για το κιτς σόου στην Ακρόπολη

Ανακοίνωση για το κιτς σόου που έκανε τον γύρο του διαδικτύου με τους χλαμυδοφόρους που παρίσταναν τα αρχαία αγάλματα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης εξέδωσε το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτακτου Προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού, τονίζοντας ότι η ευθύνη χρεώνεται στην ηγεσία του υπουργείου.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

«Την ευθύνη έχει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, καθώς μόλις λίγες βδομάδες πριν, νομοθέτησε τις πριβέ ξεναγήσεις στην Ακρόπολη, σε ώρες εκτός ωραρίου, με το αντίτιμο των 5.000 ευρώ! Ενα νομοσχέδιο απευθυνόμενο στην ελίτ, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι τα μνημεία διατίθενται για την ικανοποίηση των ορέξεων του κάθε επιχειρηματία πληρώνοντας το υψηλό αντίτιμο.

Την ευθύνη έχει διαχρονικά το ΥΠΠΟ για την εμπορευματοποίηση των μνημείων, τις παραχωρήσεις των αρχαιολογικών χώρων σε επιχειρηματικούς ομίλους και εταιρείες, προκειμένου να διεξάγουν φωτογραφίσεις, επιδείξεις μόδας και γκαλά με φόντο τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, ο οποίος λειτουργεί ως προστιθέμενη αξία σε αυτές.

Την ευθύνη έχει το ΥΠΠΟ, γιατί έχει μετατρέψει τους χώρους και ειδικά τον βράχο της Ακρόπολης σε "καρμανιόλα" για τους ΙΔΟΧ αρχαιοφύλακες, με απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, εντατικοποίηση της δουλειάς και πολλά εργατικά ατυχήματα.

Την ευθύνη έχουν όλες οι πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΠΟ, καθώς, η μια παίρνοντας τη σκυτάλη από την άλλη, συνέχισαν την πολιτική τραγικής υποχρηματοδότησης, αποσκοπώντας στην απαξίωση των υπηρεσιών του και στρώνοντας το έδαφος στους ιδιώτες.

Την ευθύνη έχει το ΥΠΠΟ που οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία έχουν ερημώσει από μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων - και δη φυλακτικό - και ήδη η υπουργός Πολιτισμού έχει ξεκαθαρίσει ότι ο σχεδιασμός του ΥΠΠΟ για το επόμενο διάστημα είναι να αποσυρθεί από την ευθύνη της φύλαξης και να ανατεθεί αυτή σε εταιρείες σεκιούριτι.

Περιστατικά σαν αυτό που εκτυλίχθηκε στην Ακρόπολη με τους μασκαρεμένους, όπως και η πρόσφατη κλοπή καλωδίων από Βυζαντινό Μουσείο, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Αθήνας, δεν είναι καθόλου τυχαία!

Πραγματοποιείται μια μεθοδευμένη προσπάθεια δυσφήμισης των υπηρεσιών που παρέχονται από το ΥΠΠΟ και των υπαλλήλων του (ΙΔΟΧ, ΙΔΑΧ, και μόνιμων) και μάλιστα με την αρωγή "εκπροσώπων των εργαζομένων" (βλ. Γ. Τσακοπιάκο - πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, ο οποίος συνόδευε τους Ινδούς επιχειρηματίες - με ποια άραγε ιδιότητα;), προκειμένου η ανάθεση της φύλαξης σε εταιρεία σεκιούριτι να έρθει ως ώριμο φρούτο.

Τέτοιου είδους μεθοδεύσεις δεν θα περάσουν!

Η σαπίλα του κυβερνητικού συνδικαλισμού και των κομμάτων που στηρίζουν δεν μπορεί να κρυφτεί!

Οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι φύλακες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις εκείνες που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική, η οποία έχει δημιουργήσει αυτήν την αφόρητη για τους εργαζόμενους, τα μνημεία και τα μουσεία κατάσταση.

Ολοι οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ, ανεξαρτήτως ειδικότητας και σχέσης εργασίας, θα πρέπει να δυναμώσουν τώρα τον αγώνα για πλήρη στελέχωση του ΥΠΠΟ με μόνιμο προσωπικό και αύξηση της χρηματοδότησης, ενάντια στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και στις εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟ σε ιδιώτες!».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ