Τρίτη 30 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Εκλεισε το κέντρο παρακολούθησης της εκεχειρίας

Προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για συνθήκη «ειρήνης» Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν

Eκλεισε το κέντρο παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ που λειτουργούσαν Ρωσία και Τουρκία, καθώς ολοκληρώθηκε η αποχώρηση της ρωσικής στρατιωτικής αποστολής που είχε αναπτυχθεί μετά τον πόλεμο Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, το φθινόπωρο του 2020.

Στρατιωτικοί αξιωματικοί από τη Ρωσία, την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν παρευρέθηκαν στην τελετή στο κέντρο παρακολούθησης, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Αγκντάμ σε ένα τμήμα του Καραμπάχ. Ο αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας επαίνεσε τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν.

Αυτήν την περίοδο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν για οριοθέτηση των μεταξύ τους συνόρων και για συνθήκη «ειρήνης», ενώ το Γερεβάν συμφώνησε να επιστρέψει στο Μπακού χωριά στη μεθόριο, προκαλώντας αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίστηκαν και τις προηγούμενες μέρες.

Στο μεταξύ, «πρόθυμος» να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για τη συνθήκη «ειρήνης» μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας δήλωσε ο καγκελάριος, Ολ. Σολτς, στον Αζέρο Πρόεδρο, Ι. Αλίεφ, με τον οποίο συναντήθηκε στο περιθώριο του Διαλόγου για το Κλίμα της Διαδικασίας του Πέτερσμπεργκ στο Βερολίνο.

Ο καγκελάριος επισήμανε ότι ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν έχει επισκεφθεί τη Γερμανία τέσσερις φορές τους τελευταίους 14 μήνες, ενώ κατά την τελευταία επίσκεψή του, στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, συναντήθηκε με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, Ν. Πασινιάν.

Ο Σολτς ευχαρίστησε ακόμη τον Αλίεφ για τη «σημαντική συμβολή του στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης» μετά τη διακοπή της αγοράς ρωσικού αερίου.

Το ζήτημα των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», των «πολιτικών ελευθεριών» και του «κράτους δικαίου» αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, με φόντο τη σύλληψη και τον βασανισμό Αζέρου δημοσιογράφου, ο οποίος εργαζόταν για το γερμανικό δίκτυο ZDF και έχει ασκήσει επανειλημμένα κριτική στην αζέρικη κυβέρνηση.

Επιβεβαιώνοντας ότι τα γεωπολιτικά και τα επιχειρηματικά συμφέροντα υπαγορεύουν τη διπλωματία και τις ιμπεριαλιστικές «συμμαχίες» κάθε καπιταλιστικού κράτους, ο Σολτς αρκέστηκε να πει ότι η Γερμανία «δεσμεύεται να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως» και ότι στο Αζερμπαϊτζάν «διακρίνουμε ανάγκη βελτίωσης»...

Γεωργία: Νέες «φιλοευρωπαϊκές» αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Στο μεταξύ, στη Γεωργία, άλλη μια χώρα του νότιου Καυκάσου όπου εντείνεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός Δύσης - Ρωσίας, χιλιάδες διαδήλωσαν για ακόμη μια φορά στην Τιφλίδα με σημαίες και συνθήματα υπέρ της ΕΕ, κατά του νόμου περί «διαφάνειας στην ξένη επιρροή». Θεωρείται πως το εν λόγω νομοθέτημα θα υπονομεύσει την πορεία της Γεωργίας προς ένταξη στην ΕΕ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μέσα ενημέρωσης και οργανισμοί θα καταγράφονται ως παράγοντες υπό ξένη επιρροή, εφόσον λαμβάνουν τουλάχιστον 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό. Οι επικριτές κάνουν λόγο για «ρωσικό νόμο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ