Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Συνεχίζονται τα παζάρια και η σύγκρουση στον Νότιο Καύκασο

ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Σε εξέλιξη είναι οι εχθροπραξίες Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν στον αποσχισθέντα θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως και οι διαπραγματεύσεις για τήρηση της εκεχειρίας και εξεύρεση «ειρηνευτικής» λύσης στη σύγκρουση στον Νότιο Καύκασο, η οποία αναζωπυρώθηκε στις 27 Σεπτέμβρη αλλά υποβόσκει εδώ και χρόνια, καθώς στην περιοχή αυτή, η οποία είναι κρίσιμη γεωστρατηγικά και πλούσια σε ενεργειακούς πόρους, ανταγωνίζονται ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και μονοπωλιακοί όμιλοι.

Χτες το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν κατήγγειλε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της Αρμενίας χτύπησαν τις αζερικές περιοχές Ταρτάρ και Αγκντάμ, που γειτνιάζουν με την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ και η Αρμενία ανέφερε πως οι Ενοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν επιχειρούν με αεροσκάφη και πυροβολικό στο βόρειο τμήμα του Καραμπάχ και πως συνεχίζονται έντονες μάχες στα νότια.

Την Παρασκευή ο ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν, Τζ. Μπαϊράμοφ, θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, και εκπροσώπους της Γαλλίας και της Ρωσίας, που συμπροεδρεύουν στην Ομάδα του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Σύμφωνα με αναφορές στον διεθνή Τύπο, ο Πομπέο θα δεχτεί τους ΥΠΕΞ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για ξεχωριστές συναντήσεις στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί αν θα διεξαχθούν και τριμερείς συνομιλίες.

Θυμίζουμε ότι οι ΥΠΕΞ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν είχαν συναντηθεί στις 10 Οκτώβρη στη Μόσχα, με τη διαμεσολάβηση του Ρώσου ομολόγου τους Σεργκέι Λαβρόφ, όπου και τότε είχαν αποφασιστεί εκεχειρία και επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.

Χαρακτηριστικές είναι οι προχτεσινές δηλώσεις του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, ότι «ορισμένες δυνάμεις, ανάμεσά τους και η Τουρκία, θέλουν να αποτύχει η διπλωματική πρωτοβουλία της Ρωσίας και επιδιώκουν να υπονομεύσουν την εξουσία της Ρωσίας στον Νότιο Καύκασο». Οπως είπε, η Αρμενία «θα συνεργαστεί πολύ στενά με τη Ρωσία για τη σταθερότητα στην περιοχή και ελπίζουμε και οι άλλοι συμπρόεδροι της Ομάδας του Μινσκ να υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες».

«Η Ομάδα του Μινσκ, που δεν κατάφερε να επιλύσει τη σύγκρουση εδώ και 30 χρόνια, είναι εγκεφαλικά νεκρή», είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού Κοινοβουλίου - με σαφείς υπαινιγμούς προς τον Γάλλο Πρόεδρο - μιλώντας σε Αζέρους βουλευτές, σύμφωνα με το «Αναντολού».

Τη Δευτέρα το βράδυ συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απευθύνοντας έκκληση στις δύο πλευρές να τηρήσουν την εκεχειρία η οποία θα έπρεπε να έχει τεθεί σε ισχύ την Κυριακή. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της Γαλλίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, ενώ η Ρωσία, που ασκεί αυτή την περίοδο την εναλλασσόμενη προεδρία, ετοιμάζει σχετική ανακοίνωση.

Το κείμενο αναμένεται να παροτρύνει την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις υπό την Ομάδα του Μινσκ, που ιδρύθηκε το 1992 για την επίλυση της κρίσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σε συνεντεύξεις τους στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συναντηθούν στη Μόσχα - ή αλλού - για συνομιλίες.

«Η διένεξη του Ναγκόρνο Καραμπάχ πρέπει να λυθεί αποκλειστικά με ειρηνικό τρόπο. Δυστυχώς το Αζερμπαϊτζάν δεν συμφωνεί με την άποψη αυτή. Είμαι έτοιμος να καταβάλω όλες τις αναγκαίες προσπάθειες, ώστε να υπάρξει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, να πάμε, να συναντηθούμε και να συζητήσουμε», δήλωσε ο Πασινιάν, επισημαίνοντας ότι η επίλυση της διένεξης πρέπει να βασίζεται σε συμβιβασμό.

Από την πλευρά του ο Αλίεφ δήλωσε ετοιμότητα «να συναντηθούμε στη Μόσχα και οπουδήποτε αλλού, για να θέσουμε τέλος στην αντιπαράθεση και να βρούμε τρόπους διευθέτησης». Υπενθύμισε μάλιστα ότι πολλές φορές στο παρελθόν οι ηγέτες των δύο κρατών είχαν τριμερείς συναντήσεις με τους Ρώσους ηγέτες, όμως «οι επαφές αυτές διακόπηκαν αφότου η εξουσία στην Αρμενία πέρασε στον Πασινιάν». Οπως είπε ο Αζέρος Πρόεδρος, η Ρωσία ιστορικά έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στη διευθέτηση της διένεξης. Σε χτεσινό διάγγελμά του ο Αλίεφ δήλωσε ότι αρκετές περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ «έχουν απελευθερωθεί από την κατοχή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ