Σάββατο 27 Απρίλη 2024 - Κυριακή 28 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στον δρόμο προς τις φοιτητικές εκλογές... για «Πανσπουδαστική ΚΣ» 1η δύναμη ξανά!

Απομένουν λίγες βδομάδες μέχρι τις φοιτητικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 22 Μάη, λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές!

Ολα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα πάνω στους φοιτητές. Η πρώτη μεγάλη κάλπη όπου ψηφίζουν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, θα στείλει σημαντικό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Θα δώσει ώθηση στον αγώνα για ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών των φοιτητών, για πτυχία με αξία!

Οι φοιτητικές εκλογές είναι ξεχωριστές και γι' αυτό η στάση του καθενός μετράει! Οι φοιτητές μπορούν να ψηφίσουν για τις ανάγκες τους, για τις σπουδές τους, να συμμετάσχουν μαζικά. Μόνο έτσι μπορούν να ακυρώσουν το σχέδιο της κυβέρνησης να «ξεπλύνει» την πολιτική της με την ψήφο στη ΔΑΠ - ΝΔΦΚ ή να προσπαθήσει να υποβαθμίσει τις φοιτητικές εκλογές, ποντάροντας στην αποχή, ώστε να μην εκφραστεί το μήνυμα καταδίκης της πολιτικής της.

Επομένως, οι φοιτητές έχουν μια μεγάλη ευκαιρία και θα την αξιοποιήσουν! Τα πρώτα μηνύματα που έρχονται είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα...

Οι εστιακοί φοιτητές δείχνουν τον δρόμο!

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών, του μεγαλύτερου συλλόγου εστιακών φοιτητών της χώρας. Στις εκλογές σημειώθηκε σημαντική άνοδος της συμμετοχής των φοιτητών, όπου και ανέδειξαν για δεύτερη φορά την «Πανσπουδαστική ΚΣ» πρώτη και αυτοδύναμη, διπλασιάζοντας τις ψήφους της.

Μάλιστα, αυτό το αποτέλεσμα έρχεται σε συνέχεια των εκλογών στον Σύλλογο Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, λίγους μήνες πριν, όπου συμμετείχε το σύνολο σχεδόν των φοιτητών που διαμένουν στην εστία.


Το ελπιδοφόρο μήνυμα της μαζικής συμμετοχής των εστιακών φοιτητών αλλά και η αγωνιστική ψήφος και στάση τους δείχνουν τον δρόμο. Σε αυτήν τη στάση βρίσκεται η απάντηση στο «τι πρέπει να γίνει» που σκέφτονται χιλιάδες φοιτητές. Αυτή η στάση είναι η μόνη που μετράει!

Ο αγώνας των συλλόγων εστιών όλο αυτό το διάστημα αναδεικνύει τη σημασία των μαζικών φοιτητικών συλλόγων, ως οργανωτών του αγώνα και στηρίγματος σε κάθε φοιτητή, που συντονίζονται πανελλαδικά σε γραμμή σύγκρουσης με την πολιτική εμπορευματοποίησης της φοιτητικής μέριμνας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο διάστημα, με τη δυναμική που έδωσαν ο πανελλαδικός συντονισμός του αγώνα και η κοινή πάλη για τις κοινές διεκδικήσεις τους, οι εστιακοί φοιτητές απέσπασαν σημαντικές κατακτήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι επέβαλαν να καταργηθεί οριστικά η πρόβλεψη για χαράτσια - ενοίκια από τον κανονισμό του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στις εστίες που διαχειρίζεται, να αντιμετωπιστούν προβλήματα που παρέμεναν χρόνια άλυτα, όπως το κρίσιμο ζήτημα του κλιματισμού το καλοκαίρι και της θέρμανσης τον χειμώνα, να μην αφεθεί κανένας εστιακός εκτός εστιών, με την ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία, και να αυξηθεί τελικά ο αριθμός δικαιούχων για 150 και 100 φοιτητές, ενώ δεν περνάει απαρατήρητη η, έστω και ανεπαρκής, αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για τους φοιτητές εκτός εστιών που ήταν διαχρονική διεκδίκηση των φοιτητικών συλλόγων για τα ζητήματα φοιτητικής μέριμνας.

Οι εστιακοί ίσως το σημαντικότερο που έχουν κατακτήσει, είναι να έχουν τους δικούς τους συλλόγους - στήριγμα στην καθημερινή τους προσπάθεια να σπουδάσουν, να βελτιώσουν τους όρους διαβίωσης στις εστίες με την αγωνιστική δράση, την αλληλεγγύη τους.

Με τη μαζική τους συμμετοχή δυνάμωσαν τον συλλογικό αγώνα και τη διεκδίκηση για όλα αυτά που έχουν ανάγκη σήμερα. Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ», «όλα όσα κατάφερε ο Σύλλογος τα κατάφερε επειδή αγωνιστήκαμε χωρίς συμβιβασμό με την κατάσταση που αντιμετωπίζαμε στην εστία, επειδή αντιπαλέψαμε τη διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που συνεχίζει να μας αντιμετωπίζει ως φοιτητές β' κατηγορίας. Μόνο όταν είμαστε όλοι μαζί, μέσα από τον Σύλλογο, μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Οι φοιτητές παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, τιμωρώντας την παράταξη της κυβέρνησης, τη ΔΑΠ - ΝΔΦΚ

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι φοιτητές του ΔΙΠΑΕ στη Θεσσαλονίκη συνέχισαν και κατοχύρωσαν την επιλογή τους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να δυναμώσουν τους φοιτητικούς τους συλλόγους! Βρέθηκαν μια γροθιά απέναντι στο όργιο νοθείας της ΔΑΠ, στις απειλές και τους εκβιασμούς, στους τραμπουκισμούς. Οι φοιτητές έδειξαν ότι δεν θα περάσει το σχέδιο της κυβέρνησης να αλλοιώσει τη φωνή τους. Είναι ενδεικτικό ότι παραμένουν αναπάντητες από την κυβέρνηση και το υπουργείο πολύ σοβαρές καταγγελίες για τη δράση της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ ΔΙΠΑΕ που έχουν επίσημα γνωστοποιηθεί. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι φοιτητικές παρατάξεις έχουν καταδικάσει τη δράση της ΔΑΠ στο συγκεκριμένο ίδρυμα.

Οι φοιτητές ξεκαθάρισαν ότι όποια μέσα και αν χρησιμοποιήσουν η κυβέρνηση της ΝΔ και η ΔΑΠ, δεν θα καταφέρουν να αλλοιώσουν τη φωνή της πλειοψηφίας των φοιτητών. Το «όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια» θα ακουστεί δυνατά. Οπως δυνατά θα ακουστεί και η διεκδίκηση για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους, για πτυχία με αξία, για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών των ιδρυμάτων.

Θα δυναμώσει ο αγώνας για ένα καλό, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο. Αυτό το ζητούμενο έβγαλε στους δρόμους χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα. Αυτή η διεκδίκηση έρχεται σε αντιπαράθεση με τις «ιδέες» της ΔΑΠ που η κυβέρνηση «κάνει πράξη». Μοναδικό εμπόδιο στην εφαρμογή της πολιτικής τους είναι ο οργανωμένος αγώνας.

Γι' αυτό, κόντρα στη νοθεία και την υπονόμευση των φοιτητικών εκλογών, οι φοιτητές μπορούν με τη μαζική τους συμμετοχή να κάνουν τη διαφορά. Η άνοδος της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» μπορεί να είναι τόσο σημαντική και η πρωτιά τόσο διακριτή ώστε να μην μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, να μην μπορούν η κυβέρνηση της ΝΔ και η ΔΑΠ να την υποβαθμίσουν.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στην ανακοίνωσή τους: «Η μαζική συμμετοχή στους φοιτητικούς συλλόγους, η ίδρυση για πρώτη φορά φοιτητικού συλλόγου στη ΣΟΔ είναι ένα σημαντικό χτύπημα στον εκφυλισμό, στον μηχανισμό εξαγοράς, απάτης και νοθείας που έχει στήσει η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ στο ίδρυμα εδώ και δεκαετίες και παραμένει ενεργός παρά τα πλήγματα που έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια από τη δράση εκατοντάδων φοιτητών, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους, ιδρύοντας νέους συλλόγους και διεκδικώντας όσα δικαιούμαστε και μας αξίζουν. Αυτός ο μηχανισμός της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ έχει "ισχυρές" πλάτες αλλά αποδείχτηκε ότι δεν είναι ανίκητος και αμετάβλητος».

Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των χιλιάδων φοιτητών που έχουν φωνή και επιλογή!

Τα ελπιδοφόρα μηνύματα των εκλογών στους Συλλόγους Οικοτρόφων, τα μαχητικά αποτελέσματα των εκλογών στο ΔΙΠΑΕ κόντρα στους τραμπουκισμούς και τις νοθείες, η οργάνωση της διεκδίκησης που συνεχίζεται σε δεκάδες σχολές ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, αποδεικνύουν ότι τίποτα δεν είναι όπως πριν.

Η κυβέρνηση, που στριμώχτηκε από τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, επιδιώκει να «ξεπλύνει» την πολιτική της. Γι' αυτό επιστρατεύει όλα τα μέσα και τους τρόπους για να ανατρέψει τον συσχετισμό που διαμορφώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια στις φοιτητικές εκλογές! Οι φοιτητές κρατούν την υπόθεση στα χέρια τους. Εχουν μια μεγάλη ευκαιρία να της χαλάσουν ακόμα μια φορά τα σχέδια.

Η πορεία προς τις φοιτητικές εκλογές στις 22 Μάη σημαδεύεται από αγωνιστικούς σταθμούς, την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής, τη διεκδίκηση επαγγελματικής αναγνώρισης στους συλλόγους που πανεπιστημιοποιήθηκαν, τις μαχητικές κινητοποιήσεις ενάντια στη σφαγή του λαού της Παλαιστίνης και στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Οι φοιτητές θα συμμετάσχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς, με το διαχρονικό αγωνιστικό της μήνυμα, τιμώντας τους νεκρούς εργάτες, τους μεγάλους αγώνες των εργαζομένων για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων, της αδικίας.

Ετσι, αγωνιστικά, ο δρόμος για τις φοιτητικές εκλογές είναι ένα μεγάλο κάλεσμα προς όλους τους φοιτητές να κάνουν υπόθεση δική τους το μεγάλο πανελλαδικό μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, που θα ακουστεί δυνατά με «Πανσπουδαστική ΚΣ» 1η δύναμη ξανά!

Γιατί, όπως λένε χαρακτηριστικά, «μαζί μάθαμε να παλεύουμε, μαζί ξέρουμε να νικάμε!».


Χ. Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ