Σάββατο 27 Απρίλη 2024 - Κυριακή 28 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
50ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος...

«Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος». Με τον στίχο από το «Καπνισμένο Τσουκάλι» του Γιάννη Ρίτσου να δίνει τον τίτλο της συναυλίας, ο Χρήστος Λεοντής θα παρουσιάσει στιγμές από όλη τη δημιουργική του διαδρομή.

Η αυλαία της δημιουργικής του πορείας άνοιξε στις 12 του Μάρτη 1963, όταν στο κατάμεστο «Ακροπόλ», στη συναυλία του Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής, ο Μ. Θεοδωράκης «σύστηνε» στο κοινό τούς δύο νεαρούς δημιουργούς Χρήστο Λεοντή και Μάνο Λοΐζο. Από τότε η δημιουργική του συνάντηση με τη μεγάλη ποίηση, το θέατρο και τον κινηματογράφο μάς πρόσφερε κορυφαία έργα. 60 χρόνια τώρα δεν σταμάτησε να δημιουργεί και τα έργα του να αγκαλιάζονται πλατιά από τον λαό...

***

Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη η «Καταχνιά», το πρώτο έργο του Χρήστου Λεοντή σε στίχους του Κώστα Βίρβου, που κυκλοφόρησε το 1964 με ερμηνευτές τον Στέλιο Καζαντζίδη και την Μαρινέλλα. Τις διορθώσεις των πεζών σημειώσεων έκανε ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ενώ ο Δημήτρης Μυράτ επελέγη για τα αφηγηματικά μέρη.

Θέμα του έργου το τρίπτυχο «Κατοχή - Αντίσταση - Απελευθέρωση». Ενα έργο συγκλονιστικό - φόρος τιμής στους παντοτινούς αγώνες. Κάποια από αυτά τα κομμάτια, όπως το «Δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια» και «Ενας ξύλινος σταυρός» τα έγραψε, το 1944 μόλις πληροφορήθηκε την εκτέλεση των 200, ο νεαρός τότε Κ. Βίρβος που βρισκόταν έγκλειστος στα κρατητήρια της οδού Ελπίδος 5.

Οπως, άλλωστε, ανάφερε σε δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη» ο Χρ. Λεοντής, «η συγκίνηση για μένα είναι ιδιαίτερη ακριβώς επειδή η "Καταχνιά" που θα παίξω στο πρώτο μέρος, είναι ένα έργο το οποίο γράφτηκε ακριβώς για αυτήν τη θυσία και για αυτόν τον τόπο, όπως αναφέρεται και μέσα στο ίδιο το έργο και στις αφηγήσεις. Οπως καταλαβαίνετε, είναι ιδιαίτερα τιμητικό και ιδιαίτερα συγκινητικό για μένα να παίξω αυτό το έργο στον τόπο της Θυσίας».

***

Στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν τραγούδια από σπουδαία έργα, από έργα που έχουν αγαπηθεί και τραγουδηθεί πολύ... Αξίζει μόνο να αναφέρουμε τα «Καπνισμένο Τσουκάλι», «Αχ Ερωτα», «Παραστάσεις», «Ερωτας Αρχάγγελος» και τόσα άλλα.

`Η αλλιώς, σύμφωνα με τα λόγια και του ίδιου του δημιουργού... «Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα εκτός από την "Καταχνιά" που αναφέρεται στο συγκεκριμένο γεγονός, επειδή παράλληλα έκλεισα 60 χρόνια μουσικής δραστηριότητας και έργου την προηγούμενη χρονιά, θέλησα να κάνω μία ανακεφαλαίωση εργασιών που είχα γράψει από τότε. Από το πρώτο τραγούδι που λέει ο λόγος μέχρι και το τελευταίο αλλά και ανέκδοτα έργα. Ετσι φαίνεται και η δραστηριότητα όλη αυτήν την περίοδο και αυτή είναι η προσπάθειά μου και η θέση μου επάνω στο τραγούδι».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ