Παρασκευή 26 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΘΗΝΑΣ
Καταγγέλλει το εισπρακτικό κυνήγι κατά των δημοτών

Εντείνεται το εισπρακτικό κυνήγι του δήμου Αθηναίων για 25.000 ΑΦΜ για οφειλές από κλήσεις παράνομης στάθμευσης, με τη μεγάλη πλειοψηφία να αφορούν σε φυσικά πρόσωπα. Ταυτόχρονα, ο δήμος δεν διεκδικεί τις οφειλές εκατομμυρίων ευρώ των ξενοδόχων από τα τέλη παρεπιδημούντων, τα οποία έχουν πληρώσει οι πελάτες τους. Το θέμα αυτό ανέδειξαν προχτές οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας, Νίκος Σοφιανός και Χάρης Βουρδουμπάς, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λογοδοσία της δημοτικής αρχής. Οι οφειλές στον δήμο έως την 31.12.2022 ανέρχονταν σε 446,5 εκατ. ευρώ. Γι΄ αυτές η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» έχει ρωτήσει τη δημοτική αρχή να απαντήσει ποιες επιχειρήσεις, όμιλοι, ΑΕ, χρωστάνε στον δήμο.

Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες μέρες ήρθε στο φως της δημοσιότητας δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο δήμος προχωρά σε δέσμευση είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) ΑΦΜ για οφειλές από κλήσεις παράνομης στάθμευσης, με τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών να αφορούν σε φυσικά πρόσωπα.

Οπως τόνισε ο Ν. Σοφιανός, η διαδικασία αυτή είχε αρχίσει από την προηγούμενη διοίκηση και φαίνεται πως συνεχίζεται και από την τωρινή. Είναι προκλητικό, όπως είπε, να δεσμεύονται ΑΦΜ για λίγα ευρώ και ταυτόχρονα να μη διεκδικεί ο δήμος, ούτε καν για τους τύπους, τις οφειλές εκατομμυρίων των ξενοδόχων από τα τέλη παρεπιδημούντων, τα οποία σε τελική ανάλυση τα έχουν πληρώσει οι πελάτες τους. Είναι ντροπή και πρόκληση, πρόσθεσε τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας βρίσκονται διαπιστωμένα κάτω από το όριο της φτώχειας στους καταλόγους του ΚΥΑΔΑ, ο δήμος να προχωράει σε τέτοιου τύπου εχθρικές ενέργειες απέναντι στους δημότες. Είναι, όπως είπε, μεγάλη υποκρισία τη στιγμή που η δημοτική αρχή κάνει φιέστες για ενεργειακές συμμαχίες με στόχο - όπως λένε - την υποστήριξη των αδύναμων συμπολιτών μας, να προχωράει σε πάγωμα των ΑΦΜ τους.

Αναφερόμενος στην τωρινή δημοτική αρχή υπογράμμισε ότι από την αρχή της θητείας της δεσμεύονται 500 ΑΦΜ τον μήνα, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση αυτή πολιτικό σκάνδαλο.

Οπως υπογράμμισε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ποτέ δεν έχει συζητηθεί περίπτωση διαγραφής χρεών για τέτοιες περιπτώσεις. Ο Ν. Σοφιανός πρόσθεσε ότι χρειάζεται να καθορίσουμε κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, ως Δημοτικό Συμβούλιο, με τα οποία θα εξετάζεται η οικονομική αδυναμία κατά περίπτωση, ώστε να προχωρούμε σε διαγραφή ή δραστική μείωση των οφειλών προς τον δήμο.

«Εχουμε ρωτήσει επανειλημμένως και δεν έχουμε πάρει απάντηση στα εξής: Ποια από αυτά αφορούν σε χρέη επιχειρήσεων και ποια σε ιδιώτες - δημότες; Επίσης, από ποιες κατηγορίες εσόδων προέρχονται αυτές οι οφειλές, σε τι μέτρα είσπραξης έχει προχωρήσει ο δήμος για την είσπραξη οφειλών μεγαλοεπιχειρήσεων; Παράλληλα, τι μέτρα θα πάρετε για τη διευκόλυνση αποπληρωμής των οφειλών σε φυσικά πρόσωπα και ευπαθείς ομάδες και εξετάζετε ως ενέργεια τη διαγραφή οφειλών σε αποδεδειγμένες περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμής;».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ