Παρασκευή 26 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΣ
Εδώ και τώρα να αποπληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα, να κατοχυρωθούν δικαιώματα

Συνέντευξη Τύπου για τα σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων από το Σωματείο Δικαστικών Διερμηνέων Αττικής

Συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων και της πολύμηνης απεργίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, παραχώρησε χτες το Σωματείο Δικαστικών Διερμηνέων Αττικής, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Το Σωματείο με την πρωτοβουλία του ανέδειξε τα σοβαρά εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαστικοί διερμηνείς: Τις τεράστιες καθυστερήσεις στην πληρωμή των δεδουλευμένων, το εξευτελιστικό ύψος της αμοιβής, την παντελή έλλειψη πλαισίου εργασιακών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της απουσίας δικαιώματος Ασφάλισης.

Στη συνέντευξη παρευρέθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Αντώνης Αντανασιώτης, μεταφέροντας τη στήριξη του Κόμματος στα αιτήματα των εργαζομένων και τόνισε τη σημασία που έχει ο κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων στον χώρο της Δικαιοσύνης. Μήνυμα στήριξης έστειλε το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, καλώντας σε ενίσχυση του συντονισμού και του κοινού αγωνιστικού βηματισμού.

Οι συνθήκες στις οποίες δουλεύουν οι διερμηνείς, όπως εξήγησε η πρόεδρος του Σωματείου, Δανάη Χέλμη, είναι κάκιστες: Η αποζημίωση που δικαιούνται είναι πολύ χαμηλή και παραμένει ίδια από το 2000 (11,74 ευρώ για κάθε άτομο στην ανάκριση, 17,61 ευρώ για τη διερμηνεία στο ακροατήριο έως τις 3 μ.μ. και 35,22 ευρώ σε περίπτωση υπέρβασης ωραρίου, με δικαίωμα αμοιβής μόνο για μία δίκη τη μέρα). Ακόμα και αυτά τα πενιχρά πόσα δεν καταβάλλονται στο σύνολό τους αλλά «έναντι». Το αποτέλεσμα είναι να συσσωρεύονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χρέους του υπουργείου Δικαιοσύνης προς τους διερμηνείς και οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. Επιπλέον, οι δικαστικοί διερμηνείς εργάζονται ανασφάλιστοι.

Η δημιουργία του Σωματείου, το 2015, ήταν καρπός της δυσαρέσκειας των εργαζομένων για όλα αυτά τα ζητήματα. Με την απεργία τους, που διαρκεί δύο χρόνια, οι εργαζόμενοι έχουν αποσπάσει τη σταδιακή αποπληρωμή των δεδουλευμένων από το 2018 έως το 2022, ενώ οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται μέχρι την ολοσχερή εξόφληση.

Το Σωματείο αναφέρθηκε ακόμα στις κινητοποιήσεις που βρίσκονται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη στον χώρο της Δικαιοσύνης, όπως οι διαμαρτυρίες των δικαστικών υπαλλήλων, των μισθωτών και μικρών αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων ενάντια στον νέο «δικαστικό χάρτη». Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν «εισιτήριο στην ελαστικότητα, στην απώλεια εργασιακών δικαιωμάτων, τις οποίες αντιμετωπίζουμε και εμείς εδώ και χρόνια», υπογράμμισε η Δανάη Χέλμη και τόνισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να απαντήσουν «όλοι μαζί και σε αγωνιστική κατεύθυνση».

Οι δικαστικοί διερμηνείς και το Σωματείο τους διεκδικούν: Καταβολή των ανεξόφλητων δεδουλευμένων, τακτική και ολοσχερή πληρωμή στο εξής. Αύξηση της αποζημίωσης του διερμηνέα στο ύψος της εξειδικευμένης εργασίας του, με αναπροσαρμογή σε κάθε αύξηση των μισθών. Κατοχύρωση του διερμηνέα με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για τη διασφάλιση του δικαιώματος στη διερμηνεία - μετάφραση, σύμφωνα με τα όσα ορίζουν η δικονομία και η εργατική νομοθεσία. Ασφάλιση και εκπαίδευση με δαπάνη και ευθύνη του κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ