Τετάρτη 24 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πάνω από 300 επαγγελματίες του κινηματογράφου εναντιώνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού

Η καμπάνια Save Greek Cinema παρέδωσε στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής πάνω από 300 υπογραφές ανθρώπων του κινηματογράφου που εναντιώνονται στο νομοσχέδιο «Δημιουργική Ελλάδα: Ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις για τον σύγχρονο πολιτισμό», το οποίο σήμερα συζητιέται στην Ολομέλεια.

Οπως σημειώνουν οι δημιουργοί και οι εργαζόμενοι του χώρου, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «δεν διασφαλίζεται πουθενά η κρατική χρηματοδότηση της κινηματογραφικής δημιουργίας. Στην πράξη, η πρόταση νόμου καταργεί το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τον μοναδικό φορέα στήριξης του κινηματογράφου στην Ελλάδα. Το νέο μόρφωμα - υπερ-οργανισμός, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας ΑΕ - αντιμετωπίζει τον κινηματογράφο και κάθε οπτικοακουστικό έργο με αγοραία αντίληψη, σαν επενδυτικό σχέδιο και τουριστικό προϊόν για τους εγχώριους και ξένους επενδυτές. Η έννοια "δημιουργία" μπαίνει πλέον σε εισαγωγικά, καθώς μετατρέπεται ολοκληρωτικά σε "παραγωγή". Η εθνική κινηματογραφία, αφενός ταυτίζεται σαν "προϊόν" με την τηλεόραση, αφετέρου εξαϋλώνεται κάτω από την ομπρέλα του όρου "οπτικοακουστικό", που χωράει από βιντεοπαιχνίδια μέχρι εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μέσα σε αυτό το σκεπτικό, είναι προφανές ότι ο δημιουργός, κινηματογραφιστής, ντοκιμαντερίστας, μικρομηκάς δεν θα βρει καμία θέση».

Καταλήγοντας, καλούν την κινηματογραφική κοινότητα να σταθεί «απέναντι σε αυτό το μόρφωμα που βάζει ταφόπλακα στην κινηματογραφική τέχνη στην Ελλάδα. Αυτή η καταστροφική επιλογή δεν αφορά μόνο τους συντελεστές και τους εργαζόμενους στον οπτικοακουστικό χώρο αλλά τον κάθε πολίτη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ