Τρίτη 23 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Διεθνής συνάντηση για την ασφάλεια στη Ρωσία με συμμετοχή της Κίνας

Ο Λαβρόφ δηλώνει ότι «έχουμε σχεδόν αποδολαριοποιήσει το διμερές μας εμπόριο»

Μέχρι τις 28 του μήνα έχει ανακοινωθεί ότι θα διαρκέσουν οι επαφές που θα έχει στη Μόσχα ο Τσεν Γουενκίνγκ, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Κίνας και επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικών και Νομικών Υποθέσεων του κόμματος, ο οποίος θα συμμετάσχει και στη 12η Διεθνή Συνάντηση Ανώτατων Αντιπροσώπων για την Ασφάλεια, στη ρωσική πρωτεύουσα.

Αλλες πληροφορίες δεν είχαν γίνει γνωστές έως χτες για το πρόγραμμα του Τσεν, ωστόσο τα σχετικά ρεπορτάζ υπενθύμιζαν ότι κατά την περσινή αντίστοιχη συνάντηση, όπου επίσης είχε εκπροσωπήσει το Πεκίνο ο Τσεν, οι δύο πλευρές διαμήνυσαν ότι θέλουν να αναβαθμίσουν τη συνεργασία τους και στην Ασφάλεια.

Ολα αυτά ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, υπογράμμισε ότι οι δύο πλευρές έχουν σχεδόν σταματήσει να χρησιμοποιούν το δολάριο στο διμερές τους εμπόριο. Εξήγησε ότι πάνω από το 90% των διακανονισμών πραγματοποιούνται στα εθνικά νομίσματα των δύο χωρών αλλά και ότι η εμπορική και οικονομική τους συνεργασία αναπτύσσεται ενεργά, παρά τις επίμονες προσπάθειες των «δυτικών» χωρών να την αποτρέψουν. Το 2023 το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 26% και έφτασε στα 240 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες το πρωί, Σεούλ και Τόκιο ανακοίνωσαν ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, στα ανοιχτά των ανατολικών της ακτών και εκτός της ιαπωνικής ΑΟΖ.

Την ίδια στιγμή, η μεν Νότια Κορέα υποδεχόταν μέσω του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεών της, ναυάρχου Κιμ Μιουνγκ-σου, τον επικεφαλής της Διαστημικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγό Στίβεν Γουάιτινγκ, για να συζητήσουν την ανάπτυξη αναγνωριστικών δορυφόρων από τη Βόρεια Κορέα και την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στην Πιονγιάνγκ και τη Μόσχα. Η δε Βόρεια Κορέα έστελνε στη Ρωσία τον επικεφαλής της Επιτροπής Γεωργίας του κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών, Ρι Τσολ Μαν, με την Πιονγιάνγκ να κάνει λόγο για «πολύ επιβαρυμένο» πρόγραμμα συναντήσεων.

Συλλήψεις σε Γερμανία και Βρετανία

Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας ανακοίνωσε χτες ότι συνελήφθησαν τρία άτομα με την υποψία της κατασκοπείας υπέρ της κινεζικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, τα άτομα αυτά φέρεται να εργάζονταν για κινεζική μυστική υπηρεσία τουλάχιστον από τον Ιούνη του 2022, με ζητούμενο την εξασφάλιση πληροφοριών για καινοτόμες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις. Η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ, δήλωσε ότι «γνωρίζουμε τη σημαντική απειλή που συνιστά η κινεζική κατασκοπεία στις επιχειρήσεις, στη βιομηχανία και την επιστήμη».

Αλλά και στη Βρετανία, η αστυνομία συνέλαβε δύο άνδρες που κατηγορούνται ότι παραβίασαν τον Νόμο περί Κρατικών Απορρήτων, διενεργώντας κατασκοπεία επίσης για λογαριασμό της Κίνας. Στην υπόθεση εμπλέκεται και πρώην συνεργάτης σε επιτελεία όπως η «δεξαμενή σκέψης» China Research Group, που κατηγορείται ότι μεταξύ Γενάρη 2022 και Φλεβάρη 2023 εργάζονταν για «να αποκτήσουν, συλλέξουν, καταγράψουν, δημοσιεύσουν ή κοινοποιήσουν (...) άρθρα, σημειώσεις, έγγραφα ή πληροφορίες που υπολογίστηκαν ότι ήταν, μπορεί να είναι ή προορίζονταν να είναι, άμεσα ή έμμεσα, χρήσιμα σε έναν εχθρό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ