Τρίτη 23 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΣΟΒΟ
Απέτυχε το δημοψήφισμα στους δήμους με Σέρβους

Από τη διαδικασία του δημοψηφίσματος

Copyright 2024 The Associated

Από τη διαδικασία του δημοψηφίσματος
Μόλις 253 από τους συνολικά 46.556 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους προσήλθαν σε κάλπες που στήθηκαν την Κυριακή στους δήμους Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Λεπόσαβιτς και Ζούμπιν Πότοκ του βόρειου Κοσόβου, για να αποφασιστεί αν θα αποπεμφθούν οι δήμαρχοι (αλβανικής καταγωγής) ή όχι.

Οι κοσοβάρικες αρχές συμφώνησαν να γίνει μια τέτοια ψηφοφορία μετά τις αντιδράσεις που εξέφρασαν και διεθνείς «εταίροι» τους, για τους δημάρχους που είχαν επικρατήσει στους 4 δήμους ύστερα από τις εκλογές του Απρίλη του 2022, στις οποίες όμως συμμετείχε μόλις το 3%.

Το ισχυρότερο κόμμα στην περιοχή, η «Σερβική Λίστα» ανακοίνωσε ότι επιθυμεί «να αντικατασταθούν αυτοί οι ψεύτικοι δήμαρχοι στους δήμους μας, αλλά δεν θέλουμε παιχνίδια που κατευθύνει το καθεστώς της Πρίστινας», κατηγορώντας μεταξύ άλλων την κυβέρνηση Κούρτι για εκφοβισμό, με την αυξημένη παρουσία αστυνομίας. Εκπρόσωποι της «Λίστας» άλλωστε στις αρχές του Απρίλη παραιτήθηκαν από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και το κόμμα καλούσε ουσιαστικά σε αποχή.

Η Πρόεδρος του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι, δήλωσε ότι «για μία ακόμα φορά η Σερβία ανακατεύτηκε παράνομα στην εκλογική διαδικασία άλλης χώρας. Για μία ακόμα φορά ο Βούτσιτς δεν τήρησε την υπόσχεση που έδωσε σε διεθνείς εταίρους».

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Burim Ahmetaj, δήλωσε ότι οι διευθύνσεις στην πλειοψηφία των σχολείων των 4 δήμων δεν δέχτηκαν καν τα ιδρύματα να αποτελέσουν εκλογικά κέντρα.

Με βάση τη νομοθεσία, νέα πρωτοβουλία για αποπομπή των Αλβανών δημάρχων μπορεί να ξεκινήσει μετά από έναν χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ