Τρίτη 16 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Δίκαιος αγώνας ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση

Να σταματήσουν εδώ και τώρα η κλιμακούμενη επιχείρηση εκφοβισμού, οι απειλές με διώξεις και η προσπάθεια τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών για τον δίκαιο αγώνα τους κάλεσε την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος την Παρασκευή.

Οπως σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, χιλιάδες εκπαιδευτικοί, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη, κρατούν όρθια τα σχολεία της χώρας, ζώντας μία σχολική καθημερινότητα μέσα σε ακατάλληλες και πολύ συχνά επικίνδυνες κτιριακές υποδομές, αντιμέτωποι με τα οξυμένα μαθησιακά, κοινωνικά και πλείστα άλλα προβλήματα μέσα στα σχολεία. Αναφέρθηκε ειδικά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν χιλιάδες αναπληρωτές, κάποιοι από τους οποίους μετά από κόπους διορίστηκαν και έγιναν «μόνιμοι» - δόκιμοι και είναι αντιμέτωποι με την αξιολόγηση. «Εδώ και πάνω από τρία χρόνια είναι πλήρης η αποτυχία της κυβέρνησης να πείσει για τις στοχεύσεις της με τη λεγόμενη αξιολόγηση. Και αυτό την έχει αναγκάσει να καταφεύγει σε εκβιασμούς και σε απειλές», τόνισε, επισημαίνοντας πως η πολιτική της κυβέρνησης έχει δημιουργήσει μια πολύ άσχημη κατάσταση μέσα στα σχολεία. Κάλεσε να εκδοθούν όλες οι διαπιστωτικές πράξεις για όλους τους νεοδιορισμένους, που είχαν ξεκινήσει να βγαίνουν από κάποιες διευθύνσεις, και να παγώσει κάθε πλευρά της «αξιολόγησης», να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς και τις Ομοσπονδίες τους, να γίνουν μόνιμοι διορισμοί.

«Δεν ξέρω ποιος σας μεταφέρει την εικόνα ότι στα σχολεία είναι ασφυκτική η κατάσταση και δεν είναι καλή», σημείωσε η υφυπουργός Παιδείας Ζ. Μακρή, απευθυνόμενη στον βουλευτή του ΚΚΕ. Αφού παρουσίασε τις διαδικασίες της αξιολόγησης, σημείωσε πως μέχρι τη λήξη του τρέχοντος διδακτικού έτους προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σε όλα τα πεδία, για όλους τους δόκιμους εκπαιδευτικούς, ότι «η διαδικασία της αξιολόγησης είναι σε εξέλιξη, δεν πρόκειται να γίνει κανένα πάγωμα και καμία κατάργηση».

«H πραγματικότητα που ζουν οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι μαθητές είναι ότι τελικά το δικό σας υπουργείο είναι αυτό που παρακωλύει, που εμποδίζει την ομαλή λειτουργία των σχολείων με τα αντιεπιστημονικά και αντιπαιδαγωγικά μέτρα που παίρνει, καθώς τον τελευταίο καιρό, τα τελευταία τρία χρόνια, κάθε λίγο και λιγάκι το υπουργείο σας εκδίδει και μία εγκύκλιο, την οποία κραδαίνει και επισείει βεβαίως ως μπαμπούλα ποινών, μέσω του άρθρου 56 ν.4823/2021 της δικής σας κυβέρνησης, στην προηγούμενη θητεία της». Ως τελευταίο παράδειγμα ανέφερε τις απειλές για αντικατάσταση όσων στελεχών Εκπαίδευσης, διευθυντών και διευθυντριών σχολείων, προϊσταμένων νηπιαγωγείων παρακωλύουν ή αρνούνται την αξιολόγηση. «Συνεχίζετε δηλαδή κανονικά και εσείς στα βήματα της γνωστής "τροπολογίας Γεροβασίλη" από το 2017, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε, η οποία προέβλεπε ότι όσοι αξιολογητές δεν αξιολογούσαν τους υφισταμένους τους, θα έμεναν εκτός διαδικασίας επιλογής προϊσταμένων». Θύμισε πως στις πρόσφατες Γενικές Συνελεύσεις χιλιάδες εκπαιδευτικοί συμμετείχαν μαζικά στις συλλογικές αποφάσεις των σωματείων και των Ομοσπονδιών τους για συνέχιση της απεργίας - αποχής από αυτήν την αντιεκπαιδευτική και απαράδεκτη αξιολόγηση. Στην ουσία η κυβέρνηση αμφισβητεί το δικαίωμά τους να υλοποιούν τις αποφάσεις των συλλογικών συνδικαλιστικών οργάνων τους, αμφισβητεί το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, σημείωσε, προσθέτοντας πως «πολλοί προσπάθησαν να εμποδίσουν τους αγώνες των εργαζομένων για το δίκιο και το συμφέρον του λαού, μα δεν τα κατάφεραν». Επανέλαβε πως όλοι καταλαβαίνουν πως η «αξιολόγηση» «θα μετατρέψει και τη σχολική γνώση, εκτός από λειψή και φτωχή, και σε ακόμα πιο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για τους γονείς, και τους εκπαιδευτικούς βέβαια σε άβουλους εκτελεστές εντολών και κυνηγούς χορηγών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ