Τετάρτη 10 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Κάλεσμα συμμετοχής στο 2ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της ΚΝΕ

Η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα συμμετοχής σε κάθε σκηνοθέτη - δημιουργό στο 2ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», μετά και τη σημαντική επιτυχία της πρώτης αντίστοιχης διοργάνωσης τον Σεπτέμβριο του 2023.

Αναλυτικά, σε σχετικό δελτίο Τύπου σημειώνεται:

«Το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" είναι μια μεγάλη πολιτιστική γιορτή του τολμηρού, του ριζοσπαστικού, του νέου καλλιτεχνικού έργου, γιατί έτσι διαμορφώθηκε στον μισό αιώνα ζωής του. Από την κινηματογράφησή του με την κάμερα του Λάμπρου Λιαρόπουλου, τις συζητήσεις για τη "μεριά του ονείρου" με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, την πρεμιέρα στη σκηνή του Φεστιβάλ των "Καρβουνιάρηδων" της Αλίντας Δημητρίου μέχρι τις πρωτότυπες ταινίες της κινηματογραφικής ομάδας της ΚΝΕ για τη ζωή και τους αγώνες της εργατικής τάξης, όπως αυτή που γυρίστηκε εξολοκλήρου μέσα σε πολυκατάστημα με 600 εργαζόμενους το 1985.

Το 2οΦεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της ΚΝΕ δε σχετίζεται όμως με την αναπόληση στο παρελθόν, αλλά την προοπτική στο μέλλον δύο διαφορετικών κόσμων που σήμερα υπάρχουν και συγκρούονται:

Από τη μία τον κόσμο με τις ελπιδοφόρες διαδηλώσεις έξω από τη μεγαλύτερη διοργάνωση απονομής βραβείων, τα Οσκαρ, ενάντια στο έγκλημα κατά του παλαιστινιακού λαού, με τις ανοιχτές δηλώσεις αλληλεγγύης στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ κόντρα στην κυρίαρχη αφήγηση - άλλοθι για τη γενοκτονία που διεξάγεται, με τις ταινίες που ρίχνουν φως στα "πεσμένα φύλλα" ...τα ωραία, τα συγκινητικά, τα πραγματικά. Και από την άλλη τον κόσμο της λογοκρισίας, με τον δήμαρχο της γερμανικής πρωτεύουσας να τολμά να κατηγορεί τον Ισραηλινό ντοκιμαντερίστα για αντισημιτισμό, επειδή στο έργο του στηλιτεύει το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, τα χολιγουντιανά πλατό της Ελλάδας για τις φαντασμαγορικές ταινίες με μεγάλο μέρος των δημιουργών, αντί να μπορεί να γυρίσει τη δική του ταινία, να δουλεύει σε όλα τα πόστα τηλεοπτικών σετ, την "ελευθερία" τελικά μόνο αυτού που πληρώνει και επενδύει και όχι αυτού που δημιουργεί, αφού τελικά και η χρηματοδότηση συμπεριλαμβάνει αισθητικές και ιδεολογικές παροτρύνσεις...

Η ΚΝΕ καλεί κάθε δημιουργό να συμμετέχει με την ταινία του σε ένα Φεστιβάλ διεκδίκησης εντός και εκτός της κινηματογραφικής αίθουσας, προβληματισμού για την πραγματικότητα μέσα και έξω από την οθόνη.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα είναι διήμερο με ενότητες προβολών ανά κινηματογραφικό είδος, όπως θα διαμορφωθούν με τη λήξη των συμμετοχών. Στις δύο μέρες θα φιλοξενηθεί συνέντευξη με τους συμμετέχοντες και συζήτηση με σκηνοθέτες με θέμα "Ελευθερία ή λογοκρισία στην τέχνη;".

Πληροφορίες συμμετοχής:

  • Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί 13-14 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο "Τριανόν".
  • Γίνονται δεκτές συμμετοχές από όλα τα κινηματογραφικά είδη μικρού μήκους ταινίας (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, animation, πειραματικό).
  • Οι ταινίες δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 30 λεπτά.
  • Το έτος δημιουργίας να μην είναι πριν το 2019.
  • Οι συμμετοχές θα γίνονται είτε μέσω της πλατφόρμας Film Freeway είτε στο e-mail kne@kne.gr περιλαμβάνοντας την ταινία (Youtube ή Vimeo link), την αφίσα και τα στοιχεία επικοινωνίας του δημιουργού.
  • Οι συμμετοχές θα γίνονται δεκτές από 10 Απριλίου έως 10 Ιουλίου.
  • Με τη λήξη των συμμετοχών θα ζητηθεί νέο αρχείο για την προβολή στο Φεστιβάλ.
  • Με ευθύνη της διοργάνωσης οι ταινίες δεν θα προβληθούν ή διανεμηθούν πριν από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της ΚΝΕ».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ