Ολόκληρες περιοχές και χώροι αφήνονται να παρακμάσουν για να έρθουν στη συνέχεια τα μεγάλα συμφέροντα ως «ευεργέτες»
Με λίγα μέσα μπορούν να γίνουν εξαιρετικό δείγμα αστικών κατοικιών τα προσφυγικά της Αλεξάνδρας. Ομως, αφήνονται να ρημάξουν για να φαίνεται πλέον αναγκαία η κατεδάφιση |
Για το κτήμα Θων, στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας, το οποίο με την άδεια του ΥΠΕΧΩΔΕ και της δημοτικής αρχής της Αθήνας τσιμεντοποιείται από το μεγαλοεργολάβο Βωβό, ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης» Μαν. Δανδουλάκης αναφέρει: «Στο πρόσφατο παρελθόν συγκροτήθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή του δήμου προκειμένου να επιβλέπει τις εργασίες στο χώρο και τις επιπτώσεις. Ουδέποτε συνεδριάσαμε. Η στάση της δημοτικής αρχής επιτρέπει στον εργολάβο να λειτουργεί σε πλήρη αυθαιρεσία». Συμπληρώνει ότι λόγω των εργασιών στο οικόπεδο, κινδυνεύει το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου, ενοχλούνται οι κάτοικοι της περιοχής και ήδη προκλήθηκαν ζημιές σε αγωγούς νερού. Στη «Συμπαράταξη» τονίζουν και το γεγονός ότι ενώ ο Βωβός έχει «δεσμευτεί» πως όσο χώρο δεν οικοδομήσει - για να σηκώσει άλλο ένα κακόγουστο μεγαθήριο από γυαλί, ατσάλι και μπετόν - θα το μετατρέψει σε κοινόχρηστο πράσινο, δεν έχει κάνει καμιά σχετική συμβολαιογραφική πράξη. Δηλαδή, με την ανοχή ΥΠΕΧΩΔΕ και δημοτικής αρχής, ουδέποτε δεσμεύτηκε επίσημα.
Τα ίδια και στις προσφυγικές πολυκατοικίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το Δημοτικό Συμβούλιο έφτιαξε άλλη μια διαπαραταξιακή επιτροπή, που ούτε αυτή συνεδρίασε. Ετσι μένει ελεύθερος ο χώρος στην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να διαμηνύει ότι θα τις γκρεμίσει όλες πλην δύο. Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να παραμείνουν για λόγους όχι απλά ιστορικούς, αλλά και πολεοδομικής αρτιότητας, καθώς έχουν άριστες αναλογίες κτίσματος - ελεύθερου χώρου κ.ά. Το 7ο Διαμερισματικό Συμβούλιο τάχθηκε ομόφωνα κατά της κατεδάφισης και ζήτησε να ανακαινιστούν καθώς χρειάζονται ελάχιστα χρήματα και ο ελεύθερος χώρος να γίνει πράσινο. Ειδικοί, αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι, αναφέρουν πως με λίγα μέσα μπορούν να γίνουν εξαιρετικό δείγμα αστικών κατοικιών.
Ο Μαν. Δανδουλάκης σημειώνει: «Είναι συνήθης πρακτική του ΥΠΕΧΩΔΕ και των μεγάλων συμφερόντων που λυμαίνονται την πόλη να αφήνουν μια περιοχή να παρακμάζει και να έρχεται μετά ο κάθε Βωβός ως "ευεργέτης" και να την τσιμεντοποιεί, "παραχωρώντας" μας και ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα γρασίδι. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ΥΠΕΧΩΔΕ και υπουργείο Πολιτισμού απαγορεύουν να βάφονται αυτά τα κτίρια εξωτερικά. Τα αφήνουν έτσι επίτηδες για να παρασύρουν τους δημότες να ζητούν την κατεδάφισή τους. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα. Να αγωνιστούμε για την αναβάθμιση των κτιρίων και της περιοχής».
Στην περιοχή του Μακρυγιάννη, στην οδό Μητσαίων, κτίζεται σε οικόπεδο 600 τετραγωνικών μέτρων 9όροφο κτίριο που κόβει τη θέα των κατοίκων προς την Ακρόπολη. Τα υπόλοιπα κτίρια της περιοχής φτάνουν το ύψος των έξι ορόφων. Κάτοικοι και σύλλογοι της περιοχής, καθώς και αρχιτέκτονες ζητούν είτε ο δήμος να απαλλοτριώσει το οικόπεδο προκειμένου να γίνει χώρος πρασίνου, είτε στη χειρότερη περίπτωση το κτίσμα να υψωθεί μέχρι έξι ορόφους. Με το αίτημά τους συντάσσεται η «Συμπαράταξη». Οπως σημειώνει η δημοτική σύμβουλος Ζωή Βαλάση, πρέπει τουλάχιστον να τροποποιηθεί η άδεια για να μειωθεί το ύψος της οικοδομής και να εξεταστεί πώς δόθηκε αυτή άδεια από την Πολεοδομία του δήμου.