Πέμπτη 4 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Δίνουν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση για τη λύση των προβλημάτων τους!

Με τα προβλήματα των σεισμόπληκτων στους δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών - Αστερουσίων να εντείνονται δυόμισι χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό, την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων να ξεχειλίζουν για την καθυστέρηση της αποκατάστασης, και το «τσουνάμι» των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών να συνεχίζεται, οι φορείς της περιοχής δίνουν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση μέχρι τις 15 Μάη να δώσει λύση στα σημαντικά προβλήματα αποκατάστασης, ανασυγκρότησης, επισκευής και ανοικοδόμησης σπιτιών και καταστημάτων, να ληφθούν σύντομα αποφάσεις για την ανοικοδόμηση των σχολείων. Αυτό αποφασίστηκε μετά την ενημερωτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή το προηγούμενο Σάββατο, με τον σύλλογο «Ελπίδα» να περιγράφει την τραγική κατάσταση των σεισμόπληκτων περιοχών και να ζητά την επίλυση των προβλημάτων που βαραίνουν 30 μήνες τώρα την τοπική κοινωνία. «Μιλάμε για ανθρώπους και όχι κουκίδες πάνω σε ένα χαρτί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μ. Συντυχάκης: Η κυβέρνηση θέλει να φορτώσει στους σεισμόπληκτους την αποκατάσταση των ζημιών στο Αρκαλοχώρι

Στην ...ταχύτητα με την οποία προχωρά τάχα η έγκριση αδειών επισκευής από το κράτος στους δικαιούχους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου αναφέρθηκε - απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ η οποία συζητήθηκε στη Βουλή - ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρ. Τριαντόπουλος.

Οπως είπε, από τις 2.613 αιτήσεις για άδεια επισκευής που έχουν κατατεθεί εκδόθηκαν συνολικά 106 άδειες, «σημειώνοντας αύξηση» από τις 38 που ήταν πριν περίπου 4 μήνες! Γι' αυτήν την κατάσταση έριξε την ευθύνη στους ίδιους τους κατοίκους, ότι υπέβαλαν «ελλειμματικούς» φακέλους, ή στα προβλήματα που υπάρχουν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις ανοιχτές κληρονομικές υποθέσεις.

Την επιχειρηματολογία του υφυπουργού κατέρριψε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, φέρνοντας ως παράδειγμα τα 52 δημόσια κτίρια (ναούς, σχολεία κ.λπ.) όπου δεν προχωρά η αποκατάσταση και θυμίζοντας ότι 3 σχολεία με 700 μαθητές κάνουν αυτήν τη στιγμή μάθημα σε κοντέινερ.

«Θα έχουμε νέα Τέμπη», υπογράμμισε ο Μ. Συντυχάκης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν οικογένειες που ζουν σε κτίρια ετοιμόρροπα, χαρακτηρισμένα «κίτρινα» και «κόκκινα», άλλοι δεν μπόρεσαν να μείνουν ούτε στους οικίσκους, ενώ κάποιοι δεν γίνεται να μείνουν εσαεί σε συγγενείς. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συνειδητή αναλγησία και σχέδιο να αποθαρρυνθούν οι σεισμόπληκτοι, να εγκαταλείψουν την προσπάθεια.

«Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις είναι τραγικές, το αποτέλεσμα της κυβερνητικής αδιαφορίας, των καθυστερήσεων, της γραφειοκρατίας. Συνειδητά ροκανίζετε τον χρόνο επιδιώκοντας να φορτώσετε τις συνέπειες του σεισμού και την αποκατάσταση των ζημιών στους πληγέντες. Απλοποιήστε τις διαδικασίες», είπε, αναφέροντας ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις από φορείς και κατοίκους.

Παράλληλα στάθηκε στους δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών - Αστερουσίων, όπου προκύπτουν προβλήματα με τους κατοίκους να περιμένουν τη χρηματοδότηση για το ρεύμα στους οικισμούς, ενώ οι εργαζόμενοι με το πρόγραμμα Εκτάκτου Ανάγκης έφυγαν. «Χρειάζονται μηχανικοί, οικονομολόγοι, διοικητικοί για να προχωρήσουν οι αποκαταστάσεις», τόνισε.

Τέλος υπογράμμισε ότι οι δύο δήμοι χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα, λόγω και των έργων - δώρο στους κατασκευαστικούς ομίλους με πακτωλό χρημάτων, του νέου αεροδρομίου, εξαιτίας της αλλαγής των εδαφολογικών συνθηκών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ