Σάββατο 23 Μάρτη 2024 - Κυριακή 24 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Εντατικά διπλωματικά παζάρια για την «επόμενη μέρα» στη Μέση Ανατολή

Την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ και το ευρωατλαντικό μπλοκ κάνουν πλάτες στη συνέχιση του μακελειού στη Λωρίδα της Γάζας, επαναλαμβάνοντας διαρκώς «το δικαίωμα του Ισραήλ να κυνηγήσει τη Χαμάς» - το πρόσχημα δηλαδή με το οποίο το Ισραήλ μακελεύει τον παλαιστινιακό λαό με περίπου 32.000 νεκρούς και ισοπεδώνει τη Λωρίδα της Γάζας - εντείνουν παράλληλα μια σειρά διπλωματικές κινήσεις, με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων της Ουάσιγκτον βρίσκονται οι προσπάθειες για προώθηση μιας συμφωνίας «εξομάλυνσης» σχέσεων του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες, σε «απάντηση» ανταγωνιστικών κινήσεων και σχεδιασμών άλλων δυνάμεων που παρεμβαίνουν στην περιοχή, κυρίως της Κίνας.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα κροκοδείλια δάκρυα που ρίχνουν το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ για τους χιλιάδες άμαχους νεκρούς Παλαιστίνιους, ενώ συνεχίζουν να στηρίζουν πολύμορφα το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο, καθώς και οι κατόπιν εορτής «εκκλήσεις» για την «ανάγκη άμεσης εκεχειρίας» στη Γάζα, όπως και οι σχεδιασμοί για ένα «μονοπάτι» για ένα μελλοντικό αποστρατιωτικοποιημένο παλαιστινιακό προτεκτοράτο, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και τις δεκάδες αποφάσεις του ΟΗΕ για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με επιστροφή των προσφύγων κ.ο.κ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, κατά τη νέα περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, συναντήθηκε την Παρασκευή στο Τελ Αβίβ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, ο οποίος από την πλευρά του δήλωσε για πολλοστή φορά πως το Ισραήλ παραμένει αποφασισμένο να πραγματοποιήσει χερσαία έφοδο στη Ράφα: «Του είπα ότι ελπίζω ότι θα το κάνουμε με την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά αν χρειαστεί θα το κάνουμε μόνοι μας», είπε ο Νετανιάχου.

Νωρίτερα, ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε πως συζήτησε την Τετάρτη στην Τζέντα με τον Σαουδάραβα πρωθυπουργό και πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν τις προσπάθειες για νέα «συμφωνία του Αβραάμ» για την «εξομάλυνση» των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ, κάνοντας μάλιστα λόγο για «ιστορική ευκαιρία».

«Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση για τη δουλειά που κάνουμε εδώ και πολλούς μήνες σχετικά με την εξομάλυνση και αυτή η δουλειά προχωράει. Εξακολουθούμε να σημειώνουμε ικανοποιητική πρόοδο», είπε ο Μπλίνκεν.

Στο φόντο των εξελίξεων αυτών, συνεχίστηκε στο Κατάρ το μαραθώνιο παζάρι των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ, Ισραήλ, Αιγύπτου και Κατάρ με στόχο μία συμφωνία εκεχειρίας περιορισμένης διάρκειας με ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων.

Επίσης από βδομάδα αναμένεται στις ΗΠΑ αντιπροσωπεία Ισραηλινών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρ. Ντέρμερ και ο υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ για συναντήσεις σε Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πεντάγωνο και Λευκό Οίκο. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας θα έχει στην τσέπη (κατά δήλωσή του) και μία λίστα με τα νέα όπλα που θέλει το Ισραήλ από τις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες...

Δεν εγκρίθηκε το αμερικανικό ψήφισμα στον ΟΗΕ

Την Παρασκευή απέτυχε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η υποκριτική προσπάθεια των ΗΠΑ να ψηφιστεί ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο απόφασης που έκανε λόγο για «ανάγκη» για «άμεση εκεχειρία» - κι ενώ η Ουάσιγκτον το προηγούμενο διάστημα άσκησε αλλεπάλληλα βέτο ενάντια σε ψηφίσματα που απαιτούσαν άμεση εκεχειρία στη Γάζα.

Υπέρ του αμερικανικού ψηφίσματος ψήφισαν 11 χώρες, η Γουιάνα δήλωσε αποχή, ενώ καταψήφισαν Ρωσία, Κίνα και Αλγερία, με τη Μόσχα και το Πεκίνο να ασκούν βέτο.

Ο Αλγερινός πρέσβης στον ΟΗΕ, που μίλησε ως εκπρόσωπος χωρών του Αραβικού Συνδέσμου και του αραβικού κόσμου, αποδοκίμασε το αμερικανικό σχέδιο λέγοντας πως δεν αναφέρεται ξεκάθαρα στον τερματισμό των εχθροπραξιών και ανοίγει τον δρόμο σε «μελλοντικές επιχειρήσεις» που θα μεγεθύνουν το δράμα του παλαιστινιακού λαού. Θύμισε επίσης το προηγούμενο σχέδιο απόφασης που είχε προωθήσει η χώρα του και καταψηφίστηκε από τις ΗΠΑ.

Αντίστοιχα, ο πρέσβης της Κίνας στον ΟΗΕ κατήγγειλε το αμερικανικό σχέδιο απόφασης ως «αμφίσημο», που δεν ζητά άμεση και βιώσιμη εκεχειρία και θέτει «προϋποθέσεις» που ουσιαστικά συνιστούν «πράσινο φως» για συνέχιση των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα.

Ανάλογη στάση επιφύλαξε και ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, προαναγγέλλοντας ότι ένα «πιο ισορροπημένο» εναλλακτικό σχέδιο απόφασης για τη Γάζα κυκλοφορεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ κατηγόρησε Ρωσία και Κίνα πως δεν ψήφισαν το αμερικανικό ψήφισμα γιατί ήθελαν οι ΗΠΑ να αποτύχουν και ότι δεν κάνουν τίποτα για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα...

Αργότερα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν δήλωσε πως η Γαλλία θα συνεργαστεί με Ιορδανία, ΗΑΕ, για να πείσει Ρωσία και Κίνα να υποστηρίξουν ένα εναλλακτικό σχέδιο απόφασης για εκεχειρία στη Γάζα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αποφασίσει το Σάββατο επί ενός σχεδίου που θα ζητά ξεκάθαρα την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, τόνισαν πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Το Παλαιστινιακό και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συζητήθηκαν και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε υποκριτικά «άμεση ανθρωπιστική παύση» που θα οδηγήσει «σε βιώσιμη εκεχειρία, άνευ όρων απελευθέρωση ομήρων και πρόβλεψη ανθρωπιστικής βοήθειας». Για μια ακόμα φορά, βέβαια, ευλογεί το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», με τον φερετζέ του «Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου»...

Στη συνέχεια καλωσορίζει την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» της Κύπρου για θαλάσσιο διάδρομο μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, και ζητά από το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε χερσαία επίθεση στη Ράφα. Κατά τα λοιπά, ζητά από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις να σταματήσουν «αμέσως» τη «βία» στη Δυτική Οχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Επιπλέον, η ΕΕ αναφέρει ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται «εντατικά» με περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις για την αποτροπή «περιφερειακής κλιμάκωσης σε Λίβανο και Ερυθρά Θάλασσα», ζητώντας παράλληλα από το Ιράν και άλλες χώρες «να απόσχουν από ενέργειες κλιμάκωσης».

Αργότερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι η Ισπανία συμφώνησε με την Ιρλανδία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία να κάνουν τα πρώτα βήματα προς την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σφραγίδα» σε νέες διαπραγματεύσεις για τη Γάζα επιδιώκουν οι ΗΠΑ (2024-07-06 00:00:00.0)
«Διαμεσολαβητικές» επαφές για την πρόταση Μπάιντεν και τα σχέδια για την «επόμενη μέρα» (2024-06-08 00:00:00.0)
Ατέλειωτα παζάρια σε Κάιρο και Ουάσιγκτον (2024-03-05 00:00:00.0)
Απορρίπτει κατηγορηματικά τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους (2024-02-16 00:00:00.0)
Σκληρά παζάρια για εκεχειρία, ομήρους και «επόμενη μέρα» (2024-02-10 00:00:00.0)
Μπαράζ επαφών Μπλίνκεν για την «επόμενη μέρα» της σφαγής και της κατοχής (2023-11-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ