Τετάρτη 20 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Επαναλαμβάνουν τη «δέσμευσή» τους για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού

Από τη διαμαρτυρία στη Μανίλα κατά της πολιτικής των ΗΠΑ

Copyright 2024 The Associated

Από τη διαμαρτυρία στη Μανίλα κατά της πολιτικής των ΗΠΑ
Το αυξημένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού επανέλαβε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, που από τη Μανίλα των Φιλιππίνων (όπου συνέχιζε χτες νέα περιοδεία του στην Ανατολική Ασία) συνέδεσε την περιοχή με «πλωτές οδούς ζωτικής σημασίας» όχι μόνο «για τις Φιλιππίνες, την ασφάλειά τους, την οικονομία τους» αλλά «και για τα συμφέροντα της περιοχής, των ΗΠΑ και του κόσμου», καταλήγοντας: «Γι' αυτόν τον λόγο βρισκόμαστε στο πλευρό των Φιλιππίνων και θα τηρήσουμε τις αμυντικές μας δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης Αμοιβαίας Αμυνας». Η αναφορά του στη διμερή Συνθήκη - που προβλέπει παρέμβαση οποιασδήποτε από τις δύο χώρες αν η άλλη δεχτεί επίθεση - έγινε λίγα 24ωρα μετά από νέο «επεισόδιο» ανάμεσα στις Φιλιππίνες και στην Κίνα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, για τμήματα της οποίας διαφιλονικούν εδώ και δεκαετίες. Στη Μανίλια διάφορες λαϊκές οργανώσεις κατήγγειλαν τον Αμερικανό ΥΠΕΞ ως ανεπιθύμητο και εγκληματία πολέμου.

Πάντως, χτες η αμερικανική προεδρία ανακοίνωσε και επίσημα ότι στις 11 Απρίλη ο Τζο Μπάιντεν θα υποδεχθεί τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα και τον Φιλιππινέζο Πρόεδρο Φέρντιναντ Μάρκος τον νεότερο την Πέμπτη 11 Απρίλη στον Λευκό Οίκο, για την πρώτη τριμερή Σύνοδο Κορυφής των τριών χωρών. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ, οι τρεις ηγέτες θα συζητήσουν το «κοινό τους όραμα» για έναν «ανοιχτό και ελεύθερο Ινδο-Ειρηνικό».

Από την περασμένη βδομάδα, μάλιστα, ασιατικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι σήμερα αναμένεται στη Μανίλα και η ΥΠΕΞ της Ιαπωνίας, Γιόκο Καμικάγουα, στο πλαίσιο των προετοιμασιών της Συνόδου.

Ο δε Μπλίνκεν πριν τη Μανίλα βρέθηκε και στη Σεούλ. Η άφιξη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας συνέπεσε με την ολοκλήρωση των διμερών 11ήμερων ασκήσεων «Freedom Shield», με στόχο «την αύξηση της πολεμικής ετοιμότητας και της συνδυασμένης αμυντικής στάσης των στρατιωτικών μονάδων» ΗΠΑ - Ν. Κορέας, καθώς και για «την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Κορεατική Χερσόνησο και σε ολόκληρη τη Βορειοανατολική Ασία».

Να σημειωθεί ότι στη Μανίλα ο Μπλίνκεν είχε σχεδιάσει επίσης επαφές «για να προωθήσει τις κοινές οικονομικές προτεραιότητες και να υπογραμμίσει την ατσάλινη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμμαχία τους με τις Φιλιππίνες», ενώ οι δύο πλευρές επρόκειτο να συζητήσουν και ειδικότερα την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε θέματα όπως «η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία, η οικονομική ευημερία, η Υγεία, η καθαρή Ενέργεια, οι ημιαγωγοί και η ψηφιακή οικονομία».

Αντιδράσεις από Πεκίνο και νέα εκτόξευση από την Πιονγιάνγκ

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, πάντως, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Λιν Τζιάν είπε ότι «οι ΗΠΑ δεν αποτελούν μέρος της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας» και κατά συνέπεια «δεν έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν στις διαφορές που φέρνουν αντιμέτωπες την Κίνα και τις Φιλιππίνες».

Ολα αυτά ενώ προχτές η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων προς την κατεύθυνση της Ανατολικής Θάλασσας, διανύοντας - σύμφωνα με τη Νότια Κορέα - περίπου 300 χιλιόμετρα. Το Γενικό Επιτελείο των νοτιοκορεατικών Ενόπλων Δυνάμεων μίλησε για «ξεκάθαρη πρόκληση», ο δε Ιάπωνας πρωθυπουργός για «απειλή προς την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας και διεθνώς». Από τη μεριά της Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «όπως και οι προηγούμενες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων τα τελευταία χρόνια», έτσι και οι τελευταίες «παραβιάζουν πολλαπλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και «υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια», για να καταλήξει: «Παραμένουμε δεσμευμένοι στη διπλωματική προσέγγιση και καλούμε τη Βόρεια Κορέα σε διάλογο», αλλά «παραμένει σταθερή η δέσμευσή μας στην υπεράσπιση της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας».

Στη Νέα Ζηλανδία ο Κινέζος ΥΠΕΞ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι βρέθηκε χτες στη Νέα Ζηλανδία, στο πλαίσιο περιοδείας - της πρώτης από το 2017 - που περιλαμβάνει επίσημες επαφές και στην Αυστραλία. Στο επίκεντρό τους θα βρεθούν μεταξύ άλλων πλευρές διμερών και πολυμερών εμπορικών συνεργασιών.

Το Πεκίνο αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο για το Ουέλλινγκτον, που ορισμένοι το επικρίνουν για «ήπια» στάση απέναντι σε σχεδιασμούς της Κίνας, αν και η Νέα Ζηλανδία συμμετέχει σε σχήματα όπως το «Five Eyes» (με αντικείμενο την ανταλλαγή πληροφοριών) μαζί με τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βρετανία και την Αυστραλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ