Τετάρτη 20 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας παρήγγειλε ο εισαγγελέας για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» περί «απόπειρας επίθεσης, με αλυσοπρίονο, από κουκουλοφόρους στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας, για να καταλάβουν πάλι τη Βιολογική Σχολή του Ιδρύματος».

Με εντολή προς τον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζήτησε να διεξαχθεί ποινική έρευνα από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης της ΕΛ.ΑΣ.

Τα διερευνώμενα αδικήματα αφορούν: Διακεκριμένη φθορά πράγματος που χρησιμοποιείται για κοινό όφελος, κοινώς επικίνδυνη βλάβη (κατά συναυτουργία) από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και σοβαρή διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας (κατά συναυτουργία).

Πρόκειται για συμβάν πριν περίπου ενάμιση μήνα

Στο μεταξύ οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ δηλώνουν ότι δεν τίθεται θέμα ασφαλείας και ότι ουδέποτε παραβιάστηκε ή επιχειρήθηκε να παραβιαστεί ο χώρος όπου φυλάσσεται η πυρηνική διάταξη.

Σύμφωνα με δήλωση του πρύτανη του ΑΠΘ, Χαράλαμπου Φείδα, «πριν ενάμιση μήνα βρέθηκε σπασμένο λουκέτο πόρτας που οδηγεί στο υπόγειο. Δεν υπήρξε καμία άλλη παραβίαση. Δεν υπήρξε διαρροή, ούτε υπάρχει δυνατότητα διαρροής, καθώς χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί για προληπτικούς λόγους».

Και οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ λειτουργεί μικρής κλίμακας πυρηνική διάταξη, η οποία χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού, ούτε ανάφλεξης, διότι δεν μπορεί να φτάσει ποτέ λόγω φύσης σε κατάσταση κρισιμότητας.

Υπόκειται σε όλους τους απαραίτητους ρυθμιστικούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές, με ετήσιους επιτόπιους ελέγχους για την πληρότητα των προδιαγραφών λειτουργίας και χρήσης.

Τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας και φυλάσσεται σε χώρο ο οποίος έχει θωρακισμένη πόρτα και υπάρχει συναγερμός. Ουδέποτε παραβιάστηκε ή επιχειρήθηκε να παραβιαστεί ο χώρος όπου φυλάσσεται η διάταξη αυτή».

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι «μιλάμε για ένα περιστατικό το οποίο έχει γίνει προ μηνών. Δεν είναι κάτι το οποίο έχει γίνει τις τελευταίες μέρες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοίνωση υποψήφιου πρυτανικού σχήματος(2010-04-20 00:00:00.0)
Προδιαγράφεται νέα «κρίση»(2004-07-29 00:00:00.0)
Ασκήθηκε δίωξη για το «Ατλαντίς»(2003-08-15 00:00:00.0)
Διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας για την ΕΔΕ(2003-05-31 00:00:00.0)
Αντιδρούν οι εργαζόμενοι για την ΕΔΕ(2003-05-28 00:00:00.0)
Μαχητικό αντιΝΑΤΟικό μήνυμα(2001-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ