Τετάρτη 20 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Κλίμα αυταρχισμού και προτροπές για διαγραφές φοιτητών

«Η συκοφαντία και οι απειλές δεν τρομάζουν τους φοιτητές», τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Eurokinissi

Το αφήγημα της «παρανομίας» και της «βίας» στα ΑΕΙ ανασύρει η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού, επιστρατεύοντας απειλές για διαγραφές φοιτητών. Με φανερή στόχευση τους φοιτητικούς αγώνες που ξεσήκωσαν τη χώρα για δύο μήνες, αποκάλυψαν το πώς η κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τα κέρδη των λίγων εμπορευματοποιεί την Ανώτατη Εκπαίδευση και βρήκαν ευρεία στήριξη από την κοινωνία, ο πρωθυπουργός έθεσε ζήτημα αξιοποίησης του αντιδραστικού οπλοστασίου που έχει ψηφιστεί και το οποίο προβλέπει πειθαρχικά και διαγραφές φοιτητών.

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα την Κυριακή και ενώ η ένταση της καταστολής στο ΑΠΘ είχε ξεσηκώσει σφοδρές αντιδράσεις, ο πρωθυπουργός έστειλε το «μήνυμα» ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε δήθεν "πάρτι" στους πανεπιστημιακούς χώρους να εξελίσσονται σε γιορτές τυφλής βίας και καταστροφής». «Για τέτοια επεισόδια πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις, και αυτά που προβλέπει ο νόμος φτάνουν μέχρι και την οριστική διαγραφή φοιτητών», ανέφερε μεταξύ άλλων, επιχειρώντας να ταυτίσει στα μάτια της κοινωνίας το φοιτητικό κίνημα με παράνομες πράξεις και να δικαιολογήσει την επέμβαση στο ΑΠΘ.

Προαναγγέλλοντας συνέχιση του αυταρχισμού, κατά την χτεσινή συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός επανήλθε σε αντίστοιχο τόνο και μάλιστα κάλεσε τις πρυτανικές αρχές «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν και αυτές τις ευθύνες τους», για να προσθέσει ότι «δεν γίνεται να υπάρχουν φοιτητές οι οποίοι να προβαίνουν σε τέτοιες παράνομες πράξεις κατ' επανάληψη και τα πανεπιστήμια να μην προχωρούν στη προφανή κίνηση, που δεν είναι άλλη από τη διαγραφή τους από το πανεπιστήμιο».

ΚΝΕ: Η πραγματική ανομία στα πανεπιστήμια έχει την υπογραφή της κυβέρνησης

«Ο πρωθυπουργός, εμφανώς πιεσμένος από τις μεγαλειώδεις φοιτητικές κινητοποιήσεις, καταφεύγει στα γνωστά και χιλιοειπωμένα περί "ανομίας" και "τυφλής βίας" στα πανεπιστήμια. Ομως η πραγματική ανομία στα πανεπιστήμια έχει την υπογραφή της κυβέρνησης», τονίζεται σε σχόλιο που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού τη Δευτέρα, εξηγώντας:

«Γιατί ανομία είναι να πέφτουν φοιτητές του ΑΠΘ από τα παράθυρα επειδή δεν χωράνε στις αίθουσες, να έχει μειωθεί κατά 50% η χρηματοδότηση για τον εξοπλισμό των φοιτητικών εστιών που δεν καλύπτουν ούτε το 10% των φοιτητών, να υπάρχουν πτυχία που δεν κατοχυρώνουν επαγγελματικά δικαιώματα. Ανομία είναι τα κυκλώματα διαπλοκής, διαφθοράς και τραμπουκισμών της κυβερνητικής παράταξης ΔΑΠ - ΝΔΦΚ. Ανομία είναι ο ίδιος ο νόμος - έκτρωμα της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που παρακάμπτοντας το Σύνταγμα κάνει την αδικία νόμο και διαλύει τα πτυχία και το μέλλον της νέας γενιάς.

Η συκοφαντία της κυβέρνησης, οι απειλές για πειθαρχικές διώξεις και διαγραφές δεν τρομάζουν τους φοιτητές. Εκθέτουν την ίδια την κυβέρνηση, που έχει απομονωθεί. Γι' αυτό και καταφεύγει στην αισχρή προπαγάνδα να ταυτίζει το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα με εγκληματικές ενέργειες, αντί να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για το πώς "παράπεσε" αστυνομικός εξοπλισμός (χειροβομβίδες κρότου - λάμψης, δακρυγόνα κ.λπ.) σε ξένα χέρια.

Η κυβέρνηση καλά θα κάνει να ασχοληθεί με την πραγματική ανομία, που προκαλεί καθημερινά το αίσθημα δικαίου του λαού και της νέας γενιάς, όπως είναι η προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών.

ΥΓ. Προτείνουμε στον Κυρ. Μητσοτάκη, αν θέλει πραγματικά να κάνει ένα βήμα στην αντιμετώπιση της ανομίας στα πανεπιστήμια, να διαλύσει τη ΔΑΠ - ΝΔΦΚ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ