Κυριακή 28 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ο ΟΗΕ αναβάλλει, οι ΗΠΑ μελετούν και το Τελ Αβίβ δρα ανενόχλητο...

H εντεκαμελής οικογένεια του μικρού κοιμάται στο πεζοδρόμιο, αφού με την επιδρομή στη Βηθλεέμ το σπίτι τους γκρεμίστηκε από τα πρώτα

Associated Press

H εντεκαμελής οικογένεια του μικρού κοιμάται στο πεζοδρόμιο, αφού με την επιδρομή στη Βηθλεέμ το σπίτι τους γκρεμίστηκε από τα πρώτα
ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

«Διατηρούμε το δικαίωμα να πραγματοποιήσουμε επιχειρήσεις οπουδήποτε θεωρηθεί απαραίτητο για να εξουδετερώσουμε κάθε τρομοκρατική δραστηριότητα» έγραφε η ανακοίνωση του στρατού λίγο μετά την προχτεσινοβραδινή αποχώρηση Ισραηλινών στρατιωτών απ' την πόλη Καλκίγια και ενώ είχαν προηγηθεί- και εκεί...- ανατινάξεις κτιρίων της παλαιστινιακής ασφάλειας και συλλήψεις δεκάδων Παλαιστινίων...

Και ενώ η κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη παραμένει δραματική με τις ισραηλινές δυνάμεις πανταχού παρούσες και τους Ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους στο ναό της Γέννησης να δηλώνουν - παρά τις προσπάθειες ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για άρση της πολιορκίας - πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο «στρατιωτικής επέμβασης», ο ΓΓ του ΟΗΕ αποδέχτηκε... την απαίτηση της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν να αναβληθεί για ενάμιση 24ωρο η προγραμματισμένη για χτες άφιξη ομάδας ερευνητών των Ηνωμένων Εθνών με αποστολή τη διερεύνηση καταγγελιών για σφαγή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν! Αφορμή; Η αδυναμία του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου να συνεδριάσει για να εγκρίνει την αποστολή... λόγω του εβραϊκού Σαββάτου!

Νωρίτερα, χτες το πρωί, αξιωματούχοι της ισραηλινής αστυνομίας ανακοίνωσαν πως τρεις Ισραηλινοί έποικοι σκοτώθηκαν ενδεχομένως από πυρά «ενός ή δύο» Παλαιστινίων ενόπλων στον εποικισμό της Αντόρα (βορειοδυτικά της Χεβρώνας).

Οι ΗΠΑ «μελετούν» το σαουδαραβικό σχέδιο

Το ίδιο 24ωρο, οι ΗΠΑ λένε πως μελετούν την πρόταση οκτώ σημείων που (ξανα)παρουσίασε χτες στον πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα κατά την επίσκεψη του τελευταίου στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, το σχέδιο που παρουσίασαν οι Σαουδάραβες στον πρόεδρο «έχει ολόκληρη αλληλουχία ιδεών, για πολλές από τις οποίες ο πρόεδρος θεωρεί ότι μπορεί να γίνει πρόοδος».

Ως γνωστόν το σχέδιο της Ελ Ριάντ ζητεί τερματισμό της πολιορκίας των Ισραηλινών στη Ραμάλα, ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων παλαιστινιακών περιοχών, αποκήρυξη της βίας, επικέντρωση σε συνομιλίες για μια πολιτική διευθέτηση των ισραηλινοπαλαιστινιακών ζητημάτων και τερματισμό των ισραηλινών εποικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη. Το σχέδιο ζητεί επίσης την εφαρμογή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ του ψηφίσματος 242 των Ηνωμένων Εθνών, που καλεί το Ισραήλ να αποχωρήσει από τα εδάφη που κατέλαβε στον πόλεμο του 1967 με αντάλλαγμα την αναγνώριση των συνόρων του Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ