«Πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και αντιφάσεις του θεσμικού πλαισίου περιορίζουν τις προσπάθειες διάσωσης και διατήρησης της Κέρκυρας», σύμφωνα με το συμπέρασμα της τριήμερης επιστημονικής συνάντησης που πραγματοποίησαν στην Κέρκυρα, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μνημείων (18/4) το ΤΕΕ, το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS και ο δήμος Κέρκυρας.
Στη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι τα προβλήματα της Κέρκυρας, από τις λειτουργικές και μορφολογικές αλλοιώσεις της παλιάς πόλης, οφείλονται στην απουσία θεσμικού πλαισίου προστασίας, αλλά και στο χάος των «αρμοδιοτήτων», αφού οι συναρμοδιότητες του ΥΠΠΟ, του ΥΠΕΧΩΔΕ και του δήμου προκαλούν γενική αδράνεια. Λ.χ, ενώ το ΥΠΠΟ (βάσει του νόμου του 1967, με τον οποίο η εντός των τειχών πόλη της Κέρκυρας κηρύχτηκε «ιστορικό διατηρητέο μνημείο) απαγορεύει - ορθώς - τις κατεδαφίσεις και εγκρίνει επισκευές, η Πολεοδομία απαγορεύει τις επισκευές! Και αυτό είναι μόνο η κορυφή του «παγόβουνου», με συνέπεια το γραφείο έκδοσης αδειών λειτουργίας καταστημάτων, «με όλες αυτές τις αντιφάσεις, έχει αναγορευτεί στη μεγαλύτερη γραφειοκρατική υπηρεσία, συνώνυμη της ταλαιπωρίας και του τυχαίου».
Αν και υπογράφτηκε Προγραμματική Σύμβαση για την παλιά πόλη, μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΠΟ, ΥΠΕΘΟ, ΔΕΠΟΣ και δήμου Κερκυραίων από το 1995, προϋπολογισμού 3,25 δισ. δρχ, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα έργα που έγιναν είναι απλώς «δείγμα γραφής», αφού, «ελάχιστα είναι τα έργα αποκατάστασης σημαντικών κτιρίων», που προβλέπει η σύμβαση.
Στη συνάντηση συμμετείχαν πάνω από 40 επιστήμονες από 16 χώρες και δεκάδες Ελληνες, ενώ την παρακολούθησαν 400 αρχιτέκτονες, μηχανικοί, αρχαιολόγοι, συντηρητές και εκπρόσωποι φορέων.