Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μονόδρομος ο αγώνας απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ

Χριστοδουλόπουλος

RIZOSPASTIS

Χριστοδουλόπουλος
Πολύ μικρή αποδείχθηκε η αίθουσα του δημαρχείου Αγρινίου για να χωρέσει τον κόσμο που προσήλθε στη σύσκεψη φορέων με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα.

Βουνό τα προβλήματα και στο Αγρίνιο, τα μετέφεραν με γλαφυρότητα όσοι τοποθετήθηκαν.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, Δ. Χριστοδουλόπουλος, τόνισε ότι όλα τα ζητήματα βρίσκονται στην ατζέντα του Συλλόγου, καθώς η Υγεία, η Παιδεία κ.λπ. αφορούν και τις δικές τους οικογένειες, ενώ πρόσθεσε ότι η ακρίβεια που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα έχει επίπτωση στους εμπόρους, αφού όταν ασθμαίνει οικονομικά το νοικοκυριό, τότε το ίδιο συμβαίνει και με τον επαγγελματία. Κατήγγειλε την αντιμετώπιση του κλάδου συλλήβδην σαν φοροφυγάδων από την κυβέρνηση, αλλά και τη φοροεπιδρομή εναντίον τους, και επεσήμανε ότι αυτό που απαιτεί ο εμπορικός κόσμος και του Αγρινίου είναι το δικαίωμα όλων σε μια αξιοπρεπή ζωή. Παρέδωσε δε υπόμνημα με τις θέσεις του Συλλόγου στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Σπ. Κοτοπούλης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι αγρότες βρίσκονται σε περίοδο όξυνσης του αγώνα τους, μέσω του οποίου κατάφεραν να στριμώξουν την κυβέρνηση, ενώ τόνισε πως για τον αγροτικό κόσμο ο κόμπος έφτασε στο χτένι και ο αγώνας είναι μονόδρομος αφού δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τα χωριά, τα χωράφια, τα ζώα τους. «Το κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές, η ασυδοσία εμπόρων και βιομηχάνων που παίρνουν τζάμπα την παραγωγή μας που μετά την πουλάνε πανάκριβα, είναι το μεγάλο πρόβλημα το δικό μας αλλά και όλου του λαού. Ο λαός καταλαβαίνει, η συμπαράστασή του είναι πρωτόγνωρη. Κανένας δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος του, στον δρόμο του αγώνα πρέπει να βρεθούμε όλοι μαζί. Ολο και περισσότεροι σήμερα αναφέρονται στην ΚΑΠ, πριν μερικά χρόνια μόνο οι κομμουνιστές έλεγαν αυτήν τη λέξη, σήμερα όλο και περισσότεροι κατανοούν ότι πηγή των προβλημάτων μας είναι η ΚΑΠ, εκεί πρέπει να στραφεί ο αγώνας μας, στην ΕΕ, στις κυβερνήσεις, που δεν θέλουν βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις», υπογράμμισε.

Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία του νομού

Κοτοπούλης

RIZOSPASTIS

Κοτοπούλης
Η Βάνα Πατρινού, γραμματέας της ΕΙΝΝΑΑ, σκιαγράφησε με μελανά χρώματα την κατάσταση στον χώρο της Υγείας στον νομό, με τη διαχρονική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση. Κερασάκι στην τούρτα οι τελευταίες ρυθμίσεις για τα απογευματινά χειρουργεία, η αύξηση συμμετοχής στα φάρμακα, το χαράτσι που φαίνεται ότι έρχεται σε κάθε εξέταση που θα γίνεται ιδιωτικά, τόνισε, προσθέτοντας ότι όλα αυτά αποτυπώνουν την εμπορευματοποίηση της Υγείας, που από αγαθό δημόσιο και δωρεάν γίνεται βορά στον βωμό του κέρδους, αφήνοντας τον λαό ανυπεράσπιστο, καλώντας τον να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, που την έχουν αφήσει άδεια. Οπως είπε, και στα δύο νοσοκομεία του νομού η υποστελέχωση είναι τραγική, λειτουργούν στο «κόκκινο», με υπερεφημέρευση, βασικές κλινικές όπως Παθολογικές βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, δεκάδες γιατροί διώκονται και ποινικά αλλά και πειθαρχικά, με το ερώτημα της αργίας, με την κατηγορία ότι δεν εξέδωσαν ηλεκτρονικά τα παραπεμπτικά τους κατά το πέρασμά τους από τα ΤΕΠ των νοσοκομείων, όταν όμως το ηλεκτρονικό σύστημα δεν λειτουργούσε! «Είναι τραγικό αν σκεφτεί κανείς ότι μετακύλησαν στους γιατρούς τις ευθύνες της ΥΠΕ και της διοίκησης των νοσοκομείων που δεν είχαν φροντίσει για τη μηχανογράφηση των νοσοκομείων», σημείωσε και επανέλαβε τα αιτήματα των υγειονομικών, υπογραμμίζοντας ότι αγωνίζονται μαζί με όλο τον λαό για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.

Ολοι στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας

Βάνα Πατρινού

RIZOSPASTIS

Βάνα Πατρινού
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, Γ. Ντουντούμης, τόνισε: «Οι εργαζόμενοι στην περιοχή βιώνουμε στο πετσί μας την οδυνηρή κατάσταση όπου μας έφεραν οι κυβερνήσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Το ΕΚΑ απευθύνει κάλεσμα να μπούμε όλοι μπροστά στον αγώνα, στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, να δώσουμε μαχητικό μαζικό "παρών" στη συγκέντρωση. Στους χώρους δουλειάς και τους κλάδους βλέπουμε πως όλοι λένε το ίδιο πράγμα, ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, ότι η ακρίβεια τσακίζει, ο μισθός δεν φτάνει ούτε για μισό μήνα, για την εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς, την ανυπαρξία μέτρων υγείας και ασφάλειας, για τα ζητήματα της Υγείας και της Παιδείας που καλούμαστε όλοι να τα πληρώνουμε πανάκριβα όλα. Καλούμε όλα τα συνδικάτα να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία, τους τίμιους συνδικαλιστές να συμπορευτούν μαζί μας στον αγώνα, να ξεπεράσουν προβλήματα και δυσκολίες, να προσπεράσουν συμβιβασμένες ηγεσίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που δεν έχουν καμία σχέση με τα προβλήματα και τις αγωνίες των εργατών. Τι μπορεί να περιμένει κανείς απ' αυτές τις ηγεσίες, που επίσημη θέση έχουν ότι οι απεργίες πια δεν είναι αποτελεσματικές, είναι ξεπερασμένη μορφή πάλης;». Και συμπλήρωσε: «Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος απ' το έγκλημα στα Τέμπη, έχουμε χρέος απέναντι σε όσους διαδήλωσαν τότε με το σύνθημα "το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή" να συνεχίσουμε τον αγώνα. Ο λαός της περιοχής μας ξέρει ποιοι είναι μπροστά στους καθημερινούς αγώνες, που παλεύουν αταλάντευτα, και έτσι θα συνεχίσουμε».

Παίρνουμε δύναμη από τους αγώνες με το ΚΚΕ στο πλευρό μας


RIZOSPASTIS

Η Δανάη Παπανικολάου, μαθήτρια της Β' Λυκείου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είμαστε στους δρόμους, αφού η κυβέρνηση προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει τα πανεπιστήμια, με ένα νομοσχέδιο που θα εντείνει την εμπορευματοποίηση της Παιδείας και θα αναγκάσει τις οικογένειές μας να πληρώνουν περισσότερα στα φροντιστήρια απ' ό,τι σήμερα, σε όλο το Λύκειο και μετά και στο πανεπιστήμιο. Το αντιδραστικό νομοσχέδιο θα μας αναγκάσει σε πάρα πολλές ώρες φροντιστηρίου, θα μηδενίσει τον ελεύθερο χρόνο μας (...) Η νέα γενιά θα μετατραπεί σε μηχανή που θα παπαγαλίζει τα μαθήματα, δίχως χρόνο και χρήματα για την κάλυψη των άλλων αναγκών της». Είπε ακόμα ότι «αυτό το νομοσχέδιο έρχεται να ευτελίσει τη δημόσια Παιδεία ακόμα περισσότερο», όπως και ότι το σχολείο της πλημμύρισε το προηγούμενο διάστημα από τις έντονες βροχές, και κάλεσε «να σκεφτούμε τι θα γίνει, πόσα άλλα σχολεία θα πλημμυρίσουν και πόσα ταβάνια θα πέσουν, αφού η χρηματοδότηση θα λιγοστεύει, γιατί προτεραιότητα θα έχουν τα ιδιωτικά ιδρύματα. Η κυβέρνηση όμως πιέζεται, γιατί οι φοιτητές και οι μαθητές μπαίνουν εμπόδιο στα σχέδιά της. Ας είμαστε εμείς αυτοί που θα πιέσουμε ακόμα περισσότερο. Το ΚΚΕ στάθηκε στο πλευρό μας όλο το προηγούμενο διάστημα και είναι το μόνο που είναι αντίθετο στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας, με πρόταση για το ενιαίο δημόσιο 12χρονο σχολείο, παίρνουμε δύναμη απ' τους αγώνες φοιτητών, αγροτών, στέλνουμε μήνυμα καταδίκης σε όσους μας στερούν το δικαίωμα σε δημόσια Παιδεία, Υγεία, στη ζωή».

Ντουντούμης

RIZOSPASTIS

Ντουντούμης
Τέλος, ο Β. Σούλας, από την Επιτροπή Αγώνα Δήμου Ξηρομέρου, Καλάμου και Καστού Λευκάδας κατά της ΠΟΑΥ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη στήριξη στον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι της περιοχής για παραλίες και ακτές ελεύθερες και προσβάσιμες απ' όλους. Οπως είπε, «σε λίγο καιρό δεν θα έχουμε πρόσβαση σε παραλίες και ακτές (...) Δεν μπορεί να προχωρήσει αυτό το πράγμα, για τα κέρδη λίγων να στερούνται παραλίες, ακτές, θάλασσα οι πολίτες. Είναι τόσο απλό. Κι αυτό θα γίνει αν δεν αντιδράσουμε. Εχουμε βγει στους δρόμους, κινούμαστε και νομικά. Η επόμενη εκδήλωσή μας είναι στην Αθήνα και καλούμε το ΚΚΕ να είναι εκεί - και ξέρουμε ότι θα είναι». Και πρόσθεσε ότι «είμαι απ' αυτούς που συμπορεύτηκαν με το ΚΚΕ πρώτη φορά, είναι η πρώτη φορά που νιώθω ότι η ψήφος μου δεν πήγε χαμένη».


Παπανικολάου

RIZOSPASTIS

Παπανικολάου

Σούλας

RIZOSPASTIS

Σούλας

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ