Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΕΠ
Με αλλεπάλληλες αποφάσεις ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου

Eurokinissi

Συνεχίζονται οι αλλεπάλληλες αντιδράσεις των πανεπιστημιακών στο απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ 10 Σύλλογοι ΔΕΠ από όλη τη χώρα προχωρούν τη Δευτέρα σε κοινή συνέντευξη Τύπου για το θέμα. Παράλληλα, με νέες αποφάσεις και ψηφίσματα, Σύλλογοι ΔΕΠ ζητούν την απόσυρσή του.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κεντρικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο «αποτελεί αρνητική τομή στην Εκπαίδευση στη χώρα μας. Εάν ψηφιστεί, η λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα υποβαθμίσει δραματικά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και θα αποτελέσει εμπόδιο στην ανάπτυξη της επιστήμης». Επικαλούμενος και προηγούμενες αποφάσεις του, ο Σύλλογος αναλύει μια σειρά αρνητικές συνέπειες που θα έχει η ψήφιση του νομοσχεδίου και κηρύσσει 48ωρη απεργία με την κατάθεσή του, ζητώντας από την ΠΟΣΔΕΠ παραπέρα απεργίες ενόψει της συζήτησής του στη Βουλή και από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου να σταθεί ενάντια στο νομοσχέδιο.

Ξεκάθαρα κατά του νομοσχεδίου στέκεται και ο Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, ζητώντας από την κυβέρνηση «να αποσύρει το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, τα οποία θα επιφέρουν επάλληλες επιπτώσεις στα πτυχία, στα εργασιακά δικαιώματα, καθώς και στις αμοιβές των αποφοίτων μας, στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο μας, στις εργασιακές συνθήκες, στη δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση και στις οικονομικές αντοχές της ευρύτερης κοινωνίας». Αφού στηλιτεύει την παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος, ο Σύλλογος επισημαίνει μια σειρά πλευρές του νομοσχεδίου και τονίζει ότι «η ίδρυση των νέων Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης είναι προάγγελος της βίαιης ιδιωτικοποίησης των δημόσιων πανεπιστημίων».

Ο Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ Πολυτεχνείου Κρήτης ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και τονίζει: «Το δημόσιο πανεπιστήμιο συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας, είναι ο κύριος μοχλός κοινωνικής ανέλιξης και παραμένει διεθνώς ανταγωνιστικό, παρά την πολύχρονη υποχρηματοδότησή του, κυρίως βασιζόμενο στην ποιότητα και στο έργο του προσωπικού του. Πρώτη προτεραιότητα της πολιτείας θα πρέπει να είναι η ενίσχυσή του και όχι η ίδρυση παρόχων Ανώτατης Εκπαίδευσης από παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, ασαφούς ποιότητας, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘΑ».

Απόσυρση όλων των άρθρων του νομοσχεδίου που αφορούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ζητά η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, επικαλούμενη την αντισυνταγματικότητά τους, και παράλληλα ζητά ενίσχυση των δημοσίων ιδρυμάτων σε χρηματοδότηση, υποδομές και στελέχωση.

Την «απόσυρση του νέου νομοσχεδίου» ζητούν με κοινό τους ψήφισμα 17 Τμήματα Τεχνών από πανεπιστήμια όλης της χώρας, ενώνοντας τις φωνές τους με της Ομοσπονδίας των διδασκόντων και τους φοιτητές, «που πρωτοστατούν στον αγώνα για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας ως κοινωνικού αγαθού». Στο ψήφισμα σημειώνουν ότι το νομοσχέδιο «αλλοιώνει τον θεμελιώδη χαρακτήρα της Εκπαίδευσης ως λειτουργήματος και την ιδιότητα των πανεπιστημιακών δασκάλων ως δημόσιων λειτουργών» και ζητούν μεταξύ άλλων: «Εμπρακτη υποστήριξη της πολιτείας στα Τμήματα Τεχνών, με ενίσχυση της πενιχρής χρηματοδότησης του δημόσιου πανεπιστημίου σε επίπεδο ανάλογο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Χρηματοδότηση για την υποστήριξη της Ερευνας, την πρόσληψη διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, τη συντήρηση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και τη βελτίωση της φοιτητικής μέριμνας. Κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε θέση μάχης βρίσκονται οι πανεπιστημιακοί (2024-01-13 00:00:00.0)
Να μην περάσει το νομοσχέδιο διάλυσης της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης (2022-07-06 00:00:00.0)
Μέρα πανελλαδικής δράσης σήμερα, με πολύμορφες πρωτοβουλίες (2020-12-17 00:00:00.0)
Απαίτηση, η απόσυρση του νομοσχεδίου - απάτη (2001-05-15 00:00:00.0)
Μόνο το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο (1997-10-01 00:00:00.0)
Εγκαταλείπεται το νομοσχέδιο (1995-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ