Σάββατο 17 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 18 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ισραηλινές απειλές και προετοιμασίες για γενικευμένη επίθεση στη Ράφα
  • Πάνω από 1,5 εκατομμύριο άμαχοι στη νότια Γάζα απειλούνται από το νέο μακελειό που ετοιμάζει ο κατοχικός στρατός
  • Σε πλήρη εξέλιξη τα συστηματικά σχέδια για εκτοπισμό των Παλαιστινίων

Copyright 2024 The Associated

Με κλιμάκωση των δολοφονικών επιχειρήσεων στη νότια Γάζα, η ισραηλινή κυβέρνηση προετοιμάζει γενικευμένη χερσαία επίθεση του κατοχικού στρατού εναντίον της νότιας πόλης Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, εκεί όπου έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο άμαχοι Παλαιστίνιοι.

Με συμμάχους του ισραηλινού κράτους - δολοφόνου, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, να «ξεπλένουν» το νέο μακελειό, καλώντας υποκριτικά σε «αποτελεσματικά και εφαρμόσιμα σχέδια» απομάκρυνσης των αμάχων... που δεν έχουν πουθενά να πάνε στην ισοπεδωμένη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ ετοιμάζει την επόμενη φάση του μακελειού.

Ηδη, εδώ και μέρες, το Ισραήλ έχει ξεκινήσει μεθοδικά τον αεροπορικό βομβαρδισμό βόρειων και ανατολικών προαστίων της Ράφα.

Συνολικά, στις 133 μέρες των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί 28.775 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 68.552, πέρα από τους χιλιάδες αγνοούμενους που θάφτηκαν στα συντρίμμια των βομβαρδισμών.

Συνεχίζοντας τα εγκλήματά του, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός εισέβαλε μεσοβδόμαδα στο Νοσοκομείο Νάσερ, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της νότιας πόλης Χαν Γιούνις, όπου εκτός από τους τραυματίες, τους ασθενείς και το υγειονομικό προσωπικό, είχαν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι.


Copyright 2024 The Associated

Οι κατοχικές δυνάμεις έβαλαν με πυρά εναντίον ανθρώπων που προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από το νοσοκομείο, ενώ με την εισβολή τους έκοψαν το ρεύμα και την παροχή οξυγόνου σε ασθενείς που το είχαν ανάγκη. Παράλληλα, εξανάγκασαν εκατοντάδες ασθενείς και τραυματίες να μεταφερθούν στο παλιό κτίριο του νοσοκομείου που είναι ακατάλληλο για τη νοσηλεία τους, ώστε να αργοπεθάνουν από τις ελλείψεις σε ρεύμα, φάρμακα, νερό, οξυγόνο...

Λίγες ώρες πριν από την εισβολή, την Τετάρτη, ο ισραηλινός στρατός ανάγκασε υπό την απειλή των όπλων χιλιάδες εκτοπισμένους αμάχους να εγκαταλείψουν το κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου, προχωρώντας σε μπαράζ συλλήψεων «υπόπτων», ενώ ελεύθεροι σκοπευτές χτυπούσαν εν ψυχρώ εδώ και μέρες...

Δραματική κατάσταση για περίπου 1,7 εκατομμύρια εκτοπισμένους

Η κατάσταση που επικρατεί σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας είναι δραματική. Οι ελλείψεις είναι τεράστιες και παντός είδους.

Το βόρειο τμήμα είναι αποκλεισμένο εδώ και μήνες και κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια πόσοι προσπαθούν να επιβιώσουν εκεί. Στον νότο έχουν στριμωχτεί σε μια στενή λωρίδα γης, κυρίως στη νότια πόλη Ράφα, πάνω από 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι άμαχοι (δηλαδή πάνω από τους μισούς από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους όλης της Λωρίδας της Γάζας)...

Η συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων πεινούν, διψούν, δεν μπορούν να βρουν ούτε δύο τετραγωνικά μέτρα γης για να νιώσουν ασφαλείς και να κοιμηθούν το βράδυ δίχως την αγωνία των βομβαρδισμών και των επιθέσεων του στρατού. Τα τρόφιμα και η βοήθεια από τον ΟΗΕ έρχονται με το σταγονόμετρο, καθώς το Ισραήλ εμποδίζει ακόμη και την αποστολή ικανών ποσοτήτων αλευριού για λίγο ψωμί...

Η μεγάλη πλειοψηφία από τους περίπου 1,7 εκατομμύρια εκτοπισμένους Παλαιστίνιους μένουν σε πρόχειρες και ακατάλληλες σκηνές από μουσαμάδες ή πλαστικό, χωρίς καμία απολύτως πρόσβαση σε υποδομές αποχέτευσης, ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι μια ισραηλινή στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ράφα στη νότια Γάζα θα προκαλέσει «ανυπολόγιστη καταστροφή» και πλήρη κατάρρευση του συστήματος Υγείας.

Σημειώνεται επίσης ότι εκτός του τεράστιου αριθμού των εκτοπισμένων Παλαιστινίων που έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή, η Ράφα είναι η βασικότερη πύλη εισόδου για την ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας.

Ηδη η ικανότητα του ΠΟΥ να διανείμει ιατρική βοήθεια στη Γάζα είναι περιορισμένη, επειδή πολλά από τα αιτήματά του συναντούν άρνηση από το Ισραήλ. Συγκεκριμένα, μόνο το 40% των αποστολών του ΠΟΥ στη βόρεια Γάζα έχει λάβει άδεια από τον Νοέμβρη, ενώ στη νότια Γάζα, μόνο το 45%.

Εφιαλτικά σχέδια εκτοπισμού των Παλαιστινίων προσφύγων

Την Παρασκευή, από τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, στο Μόναχο, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φ. Γκράντι, δήλωσε ότι μια μαζική έξοδος Παλαιστινίων προσφύγων από τη Λωρίδα της Γάζας στην αιγυπτιακή Χερσόνησο του Σινά θα αποτελεί καταστροφή.

Ο ίδιος επέστησε την προσοχή στη θέση των αιγυπτιακών αρχών ότι ο παλαιστινιακός πληθυσμός θα πρέπει να τύχει βοήθειας εντός των ορίων του θύλακα. «Θα είναι καταστροφή για τους Παλαιστίνιους (...) καταστροφή για την Αίγυπτο και καταστροφή για το μέλλον της ειρήνης», τόνισε ο Γκράντι.

Σε αυτές τις συνθήκες, η Αίγυπτος φαίνεται πως προετοιμάζει εφεδρικά σχέδια για το ενδεχόμενο εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι να δοκιμάσουν να περάσουν τα σύνορα με τη Γάζα μόλις ξεκινήσει η ισραηλινή γενικευμένη επίθεση στη Ράφα.

Παρά τις επίμονες δηλώσεις του Αιγύπτιου Προέδρου, Α. Φ. Σίσι, ότι δεν θα δεχθεί Παλαιστινίους πρόσφυγες στο έδαφος της Χερσονήσου του Σινά γιατί το Ισραήλ θα εμποδίσει μετά την επιστροφή τους, η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» ανέφερε, την Παρασκευή, επικαλούμενη Αιγύπτιους αξιωματούχους, πως περίπου 100.000 άνθρωποι ενδέχεται να φιλοξενηθούν σε σκηνές σε έναν κλειστό καταυλισμό, που δεν απέχει πολύ από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Ο καταυλισμός, που περιβάλλεται από τσιμεντένια τείχη, οικοδομείται προληπτικά, για το ενδεχόμενο μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων να περάσουν τα σύνορα, πάντα κατά το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αίγυπτος επιδιώκει να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των προσφύγων, να μην υποδεχθεί παρά 50.000 ως 60.000 Παλαιστίνιους.

Το Κάιρο έχει ήδη προειδοποιήσει το Ισραήλ ακόμα και με «αναστολή» της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 1978, σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα και μαζικής εξόδου Παλαιστινίων προσφύγων προς την Αίγυπτο.

Λίγες μέρες πριν, η ίδια εφημερίδα είχε δημοσιοποιήσει πληροφορίες ότι το Ισραήλ έχει προτείνει τη δημιουργία τεντουπόλεων κατά μήκος της ακτογραμμής της Γάζας, με χρηματοδότηση των ΗΠΑ και χωρών του Κόλπου, στις οποίες θα εκτοπίζονταν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες.

Η ισραηλινή πρόταση προβλέπει τη δημιουργία 15 τέτοιων «καταυλισμών», καθένας εκ των οποίων θα έχει περίπου 25.000 σκηνές κατά μήκος της νοτιοδυτικής Λωρίδας της Γάζας.

Αγρια κατοχική βία και στη Δυτική Οχθη

Το ίδιο διάστημα στη Δυτική Οχθη οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις κλιμακώνουν τη βία εναντίον των Παλαιστινίων, συνεχίζοντας το μπαράζ συλλήψεων, τις δολοφονικές εισβολές σε πόλεις και χωριά, βάζοντας «πλάτη» στις ωμότητες Εβραίων εποίκων που εντείνουν τις επιθέσεις σε Παλαιστίνιους.

Ο ίδιος ο κατοχικός στρατός επιβεβαιώνει 3.100 συλλήψεις Παλαιστινίων από τον περασμένο Οκτώβρη στη Δυτική Οχθη, ενώ πάνω από 370 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά την ίδια περίοδο.

Σε ένα τέτοιο φόντο πραγματοποιούνται και επιθέσεις αντιποίνων. Την Παρασκευή, ένας νεαρός άνοιξε πυρ μέσα από αυτοκίνητο κατά Ισραηλινών στην πόλη Γκεντέρα του νότιου Ισραήλ, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό τεσσάρων άλλων. Ο δράστης πυροβολήθηκε θανάσιμα από διερχόμενους ενόπλους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποστολή επιπλέον κατοχικών στρατευμάτων στη Ράφα προαναγγέλλει το Ισραήλ(17/5/2024)
Διεθνή παζάρια και διαβουλεύσεις, ενώ εντείνεται το μακελειό στη Γάζα(30/4/2024)
Συνεχείς επιθέσεις σε πόλεις, προσφυγικούς καταυλισμούς, νοσοκομεία και κέντρα διανομής βοήθειας(21/3/2024)
Με επέκταση των ισραηλινών βομβαρδισμών και της πείνας συνεχίζεται η γενοκτονία των Παλαιστινίων(20/3/2024)
Η ισραηλινή εντολή «εκκένωσης» καλύπτει πλέον πάνω από τα 2/3 της Λωρίδας της Γάζας!(7/2/2024)
Συνέχεια στο μακελειό και τον εκτοπισμό προς τα σύνορα με την Αίγυπτο(23/1/2024)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ