Παρασκευή 26 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ρωμαϊκός θησαυρός

Ρωμαϊκά νομίσματα, αντί για σφουγγάρια, «ψάρεψαν» δύτες σε θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου και τα παρέδωσαν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία έμαθε έτσι και μια νέα θέση αρχαίου ναυαγίου.

Οι ψαράδες Χρήστος Γαλουζής και Σταύρος Μίχας παρέδωσαν, σύμφωνα με την έκθεση της εκτιμητικής επιτροπής του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, 28.050 χάλκινα νομίσματα, με πρόσωπα εννιά Ρωμαίων αυτοκρατόρων, κομμάτια από 1.000 νομίσματα και ακόμη 250 νομίσματα, κολλημένα μεταξύ τους, λόγω οξείδωσης. Επιπλέον, υπέδειξαν τη θέση του ρωμαϊκού ναυαγίου στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, η οποία ανακάλυψε και χάλκινη ρωμαϊκή σαρκοφάγο. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι τα χρήματα προορίζονταν για μισθούς στρατιωτών. Είναι φανερό ότι εκείνη η «σειρά» των λεγεωνάριων δεν πληρώθηκε ποτέ...

Η επιτροπή εκτίμησε την αξία των παραδοθέντων ευρημάτων μαζί με την υπόδειξη της θέσης στα 430 χιλιάδες ευρώ και τα εύρετρα ανέρχονται στο μισό αυτού του ποσού.

  • Εξάλλου, το ΚΑΣ ενέκρινε την παραγωγή αντιγράφων της κωδωνόσχημης αρχαίας κούκλας, που ήταν το πρότυπο της μασκότ των Αγώνων του 2004. Τα αντίγραφα θα παραχθούν από την «ΑΕ Προβολής της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (εταιρία του ΥΠΠΟ - φορέας διοργάνωσης της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας) και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Εκτός από την παραγωγή γνήσιων αντιγράφων, η κούκλα θα αναπαραχθεί και σε διάφορα μεγέθη, με διάφορα μέταλλα. Επίσης αποφασίστηκε να εκτεθεί σε νέα προθήκη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ