Πέμπτη 25 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Ψηφίστηκε επί της αρχής

Ψηφίστηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επί της αρχής και με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και των βουλευτών, που διαιωνίζει την ανισότητα ανάμεσα στα κόμματα, αλλά περιέχει και διατάξεις που είναι επικίνδυνες, όπως η δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων δίνουν οικονομική ενίσχυση σε κάποιο κόμμα.

Χτες, ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας στην επιτροπή είπε μεν ότι είναι ανοιχτός στη διαμόρφωση των τελικών διατάξεων του νομοσχεδίου, αλλά υπερασπίστηκε τις βασικές διατάξεις του. Ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο κινείται στην κατεύθυνση της διαφάνειας των οικονομικών και της μείωσης των εκλογικών δαπανών.

Μιλώντας για τις επιμέρους διατάξεις είπε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο τελικά και το 100% των δαπανών των κομμάτων να γίνεται μέσω τραπεζικών λογαριασμών, ενώ υπερασπίστηκε την αντιδημοκρατική κατάργηση των αεροπανό και των αφισών.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος στη δευτερολογία του είπε ότι διατηρείται η μείωση κατά 50% της επιχορήγησης στα κόμματα με αντάλλαγμα τη χορήγηση τηλεοπτικού χρόνου κάτι που πλήττει το ΚΚΕ, το οποίο δεν επιλέγει κυρίως την τηλεόραση για την πολιτική του εκστρατεία. Επανέλαβε δε την προειδοποίηση ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με την απαγόρευση της ανάρτησης αεροπανό και την αφισοκόλληση. Τέλος, ζήτησε να εξαιρούνται από την απαγόρευση ενίσχυσης στα κόμματα, οι εκδοτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν καθαρά ως κομματικές και έλαβε τη διαβεβαίωση του Κ. Σκανδαλίδη ότι στην επί των άρθρων συζήτηση θα δει ευνοϊκά μια τέτοια ρύθμιση. Η συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου θα γίνει μετά το Πάσχα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ