Πέμπτη 25 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΠΟΙΟΣ ΙΟΣ; «Οι λοιμώξεις από τον ιό κοκσάκι είναι δεύτερες σε συχνότητα παγκοσμίως μετά από το κοινό κρυολόγημα. Στην Ελλάδα πάντως δεν υπάρχει συγκεκριμένη καταγραφή περιστατικών. Αυτές τις ημέρες οργανώνεται το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων ώστε να γίνει καταγραφή του αριθμού των περιπτώσεων... Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη -ούτε καν για τα περιστατικά που σημειώθηκαν στην Κρήτη- αν πρόκειται για τον ιό κοκσάκι». (Νίκος Λεγάκης Καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών -ΝΕΑ).

Α-ΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟΙ: «Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία για τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας που έχουν ιογενή προέλευση. Σποραδικά παρατηρούνται τέτοια κρούσματα ως επιπλοκές λοιμώξεων. Ομως συνολική εικόνα δεν υπάρχει». (Χριστόδουλος Στεφανάδης, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών -ΝΕΑ).

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: «Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλά: Υπήρχε, επί τόσες ημέρες, σοβαρό πρόβλημα, το οποίο απεκρύβη και τώρα η κατάσταση έφθασε σε τόσο επικίνδυνο σημείο ώστε να χρειάζονται έκτακτα μέτρα ή μήπως ελήφθη μία απόφαση εν θερμώ και υπό το βάρος των άγνωστων συνεπειών του προβλήματος, η οποία αντί να καθησυχάσει θα τρομοκρατήσει περισσότερο τους πολίτες; Υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν την ύπαρξη ή τον κίνδυνο εμφάνισης επιδημίας ή χάθηκε η ψυχραιμία με την οποία ένα υπεύθυνο κράτος οφείλει να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις; Ασφαλώς και είναι υποχρέωση της πολιτείας η προληπτική προστασία της δημόσιας υγείας. Αρκεί να το κάνει με επιστημονική τεκμηρίωση και χωρίς να προκαλεί πανικό... » (Από το κύριο άρθρο των ΝΕΩΝ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ