Τρίτη 6 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΕΣ 2024
Στα μπλόκα όλης της χώρας δυναμώνει ο αγώνας για την επιβίωση

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Στα μπλόκα του αγώνα παραμένουν οι αγρότες σε όλη τη χώρα, ετοιμάζοντας παράλληλα τη μαζική συμμετοχή στην αποψινή μεγάλη σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας.

Κάθε πόλη και μπλόκο στη Μακεδονία

Στη Θεσσαλονίκη, αποχώρησαν και επέστρεψαν στα μπλόκα τους οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι από την 1η Φλεβάρη είχαν στρατοπεδεύσει με τα τρακτέρ τους πάνω στο πλακόστρωτο έξω από τη νότια πύλη της ΔΕΘ.

Ταυτόχρονα, παραμένουν τα αγροτικά μπλόκα στον κόμβο των Μαλγάρων, στο Δερβένι, στα Κουφάλια, ενώ σε Θέρμη και Επανομή οι αγρότες κρατούν τα τρακτέρ στις πλατείες.

Στο μεταξύ, εμποδίστηκε από την αστυνομία η προσπάθεια των αγροτών της Χαλκιδικής να μεταβούν με τα τρακτέρ τους στη Θεσσαλονίκη για να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Εκεί, οι αγρότες παρέμεναν μέχρι αργά στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών, στο ύψος του Λακκώματος.

Στην Ημαθία παραμένουν και ενισχύονται τα μπλόκα στη διασταύρωση της Νάουσας, στην Κουλούρα, στην Αλεξάνδρεια, στα Παλατίτσια και στο Μακρυχώρι.

Στην Πέλλα, ενισχύονται τα μπλόκα σε Γυψοχώρι, Αριδαία, Γιαννιτσά και στήθηκε νέο στα Αθυρα.

Στις Σέρρες, οι αγρότες, χτες το μεσημέρι, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού στο ύψος του κόμβου του Στρυμονικού.

Μεγάλη κινητοποίηση με τρακτέρ στα Τρίκαλα
Μεγάλη κινητοποίηση με τρακτέρ στα Τρίκαλα
Στη Δυτική Μακεδονία οι αγρότες από το μπλόκο της Φλώρινας χτες πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία μέχρι την Αντιπεριφέρεια και επέστρεψαν στο μπλόκο τους. Παραμένουν και ενισχύονται τα μπλόκα στον κόμβο Φιλώτα, στην είσοδο της Καστοριάς, στον κόμβο της Μυρσίνας στα Γρεβενά, στο Αμύνταιο, στη Νεάπολη και στα Κοίλα.

Στους αγρότες στο μπλόκο στα Κοίλα, μάλιστα, περιόδευσε την Κυριακή κλιμάκιο του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα τους.

Μαζική κινητοποίηση με τρακτέρ στα Τρίκαλα

Μια πραγματικά μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στα Τρίκαλα, με μπροστάρηδες αγρότες και κτηνοτρόφους που μάχονται για την επιβίωσή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξεπέρασαν τα 130 τα αγροτικά μηχανήματα που διαδήλωσαν με κομβόι μέσα στην πόλη των Τρικάλων, ξεκινώντας από το προκαθορισμένο σημείο προσυγκέντρωσης, στην περιφερειακή οδό Τρικάλων - Ιωαννίνων.

Μαζί τους βρέθηκαν και οι φοιτητές των Τμημάτων Φυσικής Αγωγής - Αθλητισμού και Διατροφολογίας Τρικάλων, που βρίσκονται σε κατάληψη ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, οι οποίοι κρέμασαν γιγαντοπανό στήριξης του αγώνα των αγροτών σε κτίριο της κεντρικής πλατείας, ενώ υποδέχτηκαν συγκροτημένα, με μαζικό μπλοκ, πανό και συνθήματα, τους αγρότες κάτω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, όπου κατέληξε το κομβόι των τρακτέρ.

{Τρίκαλα}
{Τρίκαλα}
Εκεί από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί κι άλλοι αγρότες, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, καθώς και εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων με ψηφίσματα συμπαράστασης. Εντονη ήταν η παρουσία πλημμυροπαθών από τα Μ. Καλύβια με τον σύλλογό τους και από τη Φαρκαδόνα με την αντίστοιχη Επιτροπή Αγώνα. Ετσι η παρουσία όλων αυτών έδωσε χαρακτήρα μαζικού λαϊκού συλλαλητηρίου στην κινητοποίηση των αγροτών.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Λάμπρος Τσέκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», καθώς και ο Παύλος Σπυρόπουλος, εκ μέρους των αγροτών Μεγάλων Καλυβίων κ.ά.

Ο όγκος και ο παλμός της κινητοποίησης «κατέβασαν» μάλιστα από το γραφείο της την αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, η οποία έκανε κάποιες γενικές ξαναειπωμένες δηλώσεις για αποκατάσταση των ζημιών από την πλημμύρα, καθώς και στήριξης των αγροτών στο ζήτημα του αφορολόγητου πετρελαίου και του κόστους παραγωγής, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις μέτρων και προτάσεων.

Με το τέλος της συγκέντρωσης και πριν οι αγρότες επιστρέψουν στα μπλόκα ή στις πλατείες των χωριών πραγματοποίησαν ολιγόλεπτο αποκλεισμό της εισόδου των Τρικάλων από την πλευρά της Λάρισας.

Στη Δυτική Ελλάδα

Μαζική συγκέντρωση και συμβολικός αποκλεισμός της παλαιάς Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Αντιρρίου πραγματοποιήθηκαν στην Ερμίτσα Αγρινίου το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ στο σημείο στήθηκε μπλόκο, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Στην Ηλεία, στο μπλόκο τους που ενισχύεται, στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, έξω από τον Πύργο, επί της Εθνικής Οδού, παραμένουν οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι, μετά το κάλεσμα της Ομοσπονδίας του νομού και Συλλόγων τους.

Στην Αχαΐα, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» προχωρά καθημερινά σε δράσεις στη γέφυρα Μεγανίτη στην παλαιά Εθνική Οδό Πατρών - Κορίνθου. Με αγροτικά μηχανήματα και οχήματα πραγματοποίησε συμβολικούς αποκλεισμούς της οδού τις προηγούμενες μέρες και καλεί σε κλιμάκωση.

Μεγάλο συλλαλητήριο χτες στην Καλαμάτα

Μεγάλη κινητοποίηση, με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην Καλαμάτα πραγματοποίησαν χτες το πρωί αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της Μεσσηνίας. Στο παμμεσσηνιακό συλλαλητήριο είχαν καλέσει σύλλογοι από όλο τον νομό, που με προσυγκεντρώσεις έφτασαν στην πόλη από διαφορετικά σημεία.

Με συνθήματα και κόρνες έδωσαν τον δικό τους τόνο, δηλώνοντας ότι δεν υποχωρούν αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, αν δεν ικανοποιηθεί ο αγώνας τους για επιβίωση, ενώ την αλληλεγγύη του έδειξε απλός λαϊκός κόσμος με χειροκροτήματα και συνθήματα την ώρα της κινητοποίησης.

Τα τρακτέρ έφτασαν έως την κεντρική πλατεία της πόλης, όπου στήθηκε παμμεσσηνιακό μπλόκο, έγινε κάλεσμα περαιτέρω ενίσχυσής του, ενώ στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών βρέθηκαν και συνταξιουχικά σωματεία του νομού. Χτες βράδυ, αντιπροσωπεία εργατικών σωματείων βρέθηκε επίσης εκφράζοντας αλληλεγγύη στο μπλόκο.

{Τρίκαλα}

Eurokinissi

{Τρίκαλα}
Στο Αστρος Κυνουρίας, σε συγκέντρωση στο μπλόκο προχώρησαν βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αρκαδίας αλλά και από άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, το πρωί της Κυριακής, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας και σύσκεψη που πραγματοποίησαν για συντονισμό της δράσης τους σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας.

Στο μπλόκο τους στον κόμβο Δαφνίου - Κροκεών παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Λακωνίας, που καλούν σε ενίσχυση του αγώνα.

Τη στήριξή της στον αγώνα και στα αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων εξέφρασε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πελοποννήσου.

Σε ρυθμούς κλιμάκωσης σε Στερεά και Εύβοια

Χτες το μεσημέρι, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι «έκοψαν» την Εύβοια στα δύο, μπλοκάροντας παράλληλα το κυβερνητικό κλιμάκιο με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που βρέθηκε στην περιοχή για να παραστεί στα εγκαίνια του αλιευτικού καταφυγίου Αγίας Αννας.

Στο πλευρό των αγροτών της Βόρειας Εύβοιας βρέθηκε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Αντώνη Κούκουρα. Επίσης, αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και Ιστιαίας - Αιδηψού.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες που έχουν στήσει το μπλόκο τους στην είσοδο του χωριού Κήρινθος Μαντουδίου, διέκοψαν για περισσότερο από μισή ώρα την κυκλοφορία στον δρόμο Χαλκίδας - Αιδηψού, ενώ αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τους εκπροσώπους της περιφερειακής αρχής, θέτοντας εκτός από τα γενικά ζητήματα και την κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Εύβοια δυόμισι χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Ωστόσο, όπως ενημέρωσε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Μπάμπης Τσιβίκας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, από την πλευρά του υπουργείου δεν υπήρξε καμιά συγκεκριμένη απάντηση ή δέσμευση απέναντι στα ζητήματα που τέθηκαν.

Ηδη οι αγρότες της Εύβοιας, σε μια προσπάθεια συντονισμού του αγώνα σε ολόκληρο το νησί, πέρα από τις τοπικές δράσεις, έχουν αποφασίσει πανευβοϊκό αγροτικό συλλαλητήριο για την Πέμπτη 8 Φλεβάρη στη Χαλκίδα μπροστά από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

Την ίδια στιγμή, δυναμικά και αποφασιστικά συνεχίζουν τον αγώνα οι βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι στα μπλόκα που έχουν στήσει κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, αλλά και στην περιοχή της Θεσσαλιώτιδας Δομοκού.

Σε δίωρο αποκλεισμό της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, χτες το μεσημέρι, προχώρησε το μπλόκο στη Σκάλα Αταλάντης, το οποίο καθημερινά ενισχύεται με νέες δυνάμεις από τα χωριά της περιοχής. Στο μπλόκο της Αταλάντης και στην κινητοποίηση που έγινε χτες, βρέθηκε επίσης ο μητροπολίτης Φθιώτιδας, κ. Συμεών.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα δηλώνουν οι αγρότες των χωριών της περιοχής της Λιβαδειάς που παραμένουν και ενισχύουν με νέες δυνάμεις το μπλόκο που έχουν στήσει στον κόμβο του Κάστρου, δίπλα στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Επίσης στο μπλόκο τους στην Ανθήλη παραμένουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα χωριά της Λαμίας, όπως και οι συνάδελφοί τους από την πλημμυρισμένη και κατεστραμμένη Θεσσαλιώτιδα, που έχουν στήσει το μπλόκο τους στην παλιά Εθνική Οδό Λαμίας - Λάρισας, στο ύψος του χωριού Νέο Μοναστήρι.

Τη διαχρονική και αταλάντευτη στήριξη του ΚΚΕ στον δίκαιο αγώνα που δίνουν για να μπορέσουν να μείνουν στα χωράφια τους και να καλλιεργήσουν τη γη, μετέφερε προς τους αγωνιζόμενους βιοπαλαιστές αγρότες κλιμάκιο της ΤΕ Λιβαδειάς του ΚΚΕ, που βρέθηκε στο μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας.

Κρήτη: Μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια

Με νέες μαζικές κινητοποιήσεις οι αγροτοκτηνοτρόφοι σε Ηράκλειο και Χανιά έστειλαν μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων στο νησί.

Για ακόμα μία φορά οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι του Ηρακλείου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Κόμβο των Πεζών, το πρωί της Κυριακής 4 Φλεβάρη. Εκεί, ανά διαστήματα, έκλειναν συμβολικά τον δρόμο και έκαψαν κλαδιά ελιάς, προκειμένου να αναδείξουν τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται από τη φετινή ακαρπία στην ελιά.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν αντιπροσωπείες του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Σωματείου Συνταξούχων ΙΚΑ και της Ομάδας Γυναικών Αρχανών της ΟΓΕ. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Αρχανών - Αστερουσίων. Επίσης, ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, ο οποίος δήλωσε την αμέριστη στήριξη του ΚΚΕ στις αγροτικές κινητοποιήσεις και στο δίκιο των αγροτών.

Ανυποχώρητοι συνεχίζουν τον αγώνα τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι των Χανίων, οι οποίοι χτες έστησαν μπλόκο στον κόμβο των Μεγάλων Χωραφιών, με δεκάδες αγροτικά οχήματα.

Ανοιξαν τα διόδια Ακτίου - Βόνιτσας

Συμβολικό άνοιγμα των διοδίων Ακτίου - Βόνιτσας στην Πρέβεζα έγινε από τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους των μπλόκων του Λούρου Πρέβεζας και της Βόνιτσας Αιτωλοακαρνανίας, το πρωί του περασμένου Σαββάτου, μετά από κάλεσμα των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Ν. Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας. Οι αγρότες μοίρασαν ανακοινώσεις στους διερχόμενους οδηγούς και επιβάτες των οχημάτων, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις διεκδικήσεις και τα δίκαια αιτήματά τους.

Στα νησιά του Ιονίου

Στην Κέρκυρα κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από αγρότες του νησιού μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας.

Σε κινητοποίηση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα προχώρησαν χτες το πρωί οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ζακύνθου, μετά από κάλεσμα του συλλόγου τους. Αφού έκαναν μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη, παράταξαν τα τρακτέρ και τα μηχανήματά τους στο λιμάνι και κάλεσαν σε νέα σύσκεψη για την κλιμάκωση του αγώνα αύριο, Τετάρτη στις 8 μ.μ., στο Θέατρο Σαρακινάδου. Στο πλευρό τους βρέθηκε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, με επικεφαλής τον πρόεδρό της και δημοτικό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιώργο Κωνσταντίνου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τα τρακτέρ στους δρόμους κλιμακώνουν τον δίκαιο αγώνα τους(2024-01-23 00:00:00.0)
Μπλόκα και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα(2022-02-15 00:00:00.0)
Ακλόνητοι στα μπλόκα οι βιοπαλαιστές αγρότες σε όλη τη χώρα(2022-02-12 00:00:00.0)
Με τα τρακτέρ στους δρόμους κλιμακώνουν τον δίκαιο αγώνα τους(2022-02-04 00:00:00.0)
Με συγκεντρώσεις και μπλόκα κλιμακώνουν τον δίκαιο αγώνα επιβίωσης(2022-02-01 00:00:00.0)
Συνεχίζουν δυναμικά και πολύμορφα τον δίκαιο αγώνα τους(2020-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ