Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Εντείνεται η κρατική επίθεση εναντίον αγωνιστικών συνδικάτων

Εφοδος πάνοπλων αστυνομικών στα γραφεία συνδικάτου εκπαιδευτικών και σύλληψη του προέδρου του

«Το να διαδηλώνεις για έναν αξιοπρεπή μισθό δεν είναι έγκλημα»...
«Το να διαδηλώνεις για έναν αξιοπρεπή μισθό δεν είναι έγκλημα»...
Κλιμακώνεται η κρατική καταστολή ενάντια σε αγωνιστικά συνδικάτα στη Βενεζουέλα, με τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Μαδούρο να εντείνει πολύμορφα τις διώξεις και την επιχείρηση τρομοκράτησης όσων πρωτοστατούν στους αγώνες για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Νέο κρούσμα κρατικού αυταρχισμού αποτελεί η εισβολή βαριά οπλισμένων αστυνομικών στην έδρα του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Εκπαίδευση της Πολιτείας Μπαρίνας, SINDITEBA. Το Συνδικάτο είναι μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Εκπαίδευση (FENA TEV) και αναπτύσσει σημαντική προσπάθεια για την αγωνιστική δράση των εργαζομένων του κλάδου.

Σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστικών οργανώσεων της Βενεζουέλας η επίθεση σημειώθηκε στις 21 Γενάρη, όταν ομάδα βαριά οπλισμένων αστυνομικών με καλυμμένα πρόσωπα έσπασαν την πόρτα των γραφείων του Συνδικάτου ενώ ήταν σε εξέλιξη συνάντηση και, αφού ξυλοκόπησαν αρκετούς εκπαιδευτικούς, συνέλαβαν τον πρόεδρο του SINDITEBA, Victor Venegas.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι αστυνομικοί πήραν επίσης υπολογιστές και άλλο εξοπλισμό εργασίας του Συνδικάτου.

Ωρες αργότερα οι οικείοι του Venegas έμαθαν ότι μεταφέρθηκε και κρατείται στην πρωτεύουσα Καράκας, δηλαδή πάνω από 500 χιλιόμετρα μακριά από την Μπαρίνας.

Οσο για τα αίτια της δίωξής του, ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα ανέφερε ότι ο συνδικαλιστής «εμπλέκεται σε δραστηριότητες κατά της ειρήνης της Δημοκρατίας», συνδέοντάς τον με ένα υποτιθέμενο σχέδιο συνωμοσίας.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τόσο ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής όσο και άλλοι βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μαδούρο επειδή πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική: Το Συνδικάτο SINDITEBA είχε πρωτοστατήσει στην κινητοποίηση που έγινε σε όλη τη Βενεζουέλα τη 15η Γενάρη (Εθνική Μέρα των Εκπαιδευτικών), με διαδηλώσεις σε πόλεις όλης της χώρας με αιτήματα για αξιοπρεπείς αυξήσεις των μισθών και υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης (καθώς η τελευταία έχει λήξει εδώ και χρόνια). Στην Μπαρίνας ξεχώρισε η μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση από τον κλάδο της Εκπαίδευσης, με σχεδόν όλους τους εκπαιδευτικούς της πόλης να βγαίνουν στους δρόμους, χωρίς καμία ...συνωμοσία.

Από τη δική της πλευρά η κυβέρνηση Μαδούρο πρωτοστατεί στην καθήλωση των δικαιωμάτων (και) των εκπαιδευτικών, αφού από το 2018 δάσκαλοι και καθηγητές στα δημόσια σχολεία δεν λαμβάνουν αυξήσεις στους μισθούς τους. Από τον Μάρτη του 2022 ο εθνικός κατώτατος μισθός μένει καθηλωμένος στα 130 Bs (περίπου 4 δολάρια ΗΠΑ) μηνιαίως.

Αντίστοιχη ...«αφοσίωση» στις διώξεις συνδικαλιστών επέδειξε η κυβέρνηση Μαδούρο και τον περασμένο Ιούνη, όταν συνέλαβε τους Leonardo Azocar και Daniel Romero, εργαζόμενους και μέλη του Συνδικάτου στη Siderurgica del Orinoco «Alfredo Maneiro» (SIDOR), στην Πολιτεία Μπολίβαρ, οι οποίοι έκαναν το «έγκλημα» να συμμετάσχουν σε κινητοποίηση για την τήρηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σημειωτέον, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι παραμένουν φυλακισμένοι στο Καράκας, αφού δικάστηκαν με την κατηγορία «της τρομοκρατίας, της ένωσης για τη διάπραξη εγκλήματος και της υποκίνησης σε μίσος»...

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους από το ΠΑΜΕ

Την ένταση της κρατικής καταστολής καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, εκφράζοντας την αμέριστη αλληλεγγύη του στους διωκόμενους συνδικαλιστές.

Αφού καταδικάζει την κλιμάκωση των βίαιων επιθέσεων εναντίον των αγωνιστικών συνδικάτων και συνδικαλιστών της Βενεζουέλας, τονίζει ότι «μπροστά σε αυτά τα σοβαρά γεγονότα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην εργατική τάξη της Βενεζουέλας και ιδιαίτερα στους συνδικαλιστές που διώκονται για τη οργάνωση εργατικών αγώνων» και απαιτεί «την άμεση απελευθέρωση των συνδικαλιστών χαλυβουργών Leonardo Azocar και Daniel Romero, της Ενωμένης Ενωσης Μεταλλεργατών (SUTISS), και του συνδικαλιστή των εκπαιδευτικών, καθηγητή Victor Venegas, προέδρου της Ενωσης Εργαζομένων στην Εκπαίδευση της Πολιτείας Μπαρίνας (SINDITEBA)».

Κυρώσεις και «παράπονα» από τις ΗΠΑ για μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων

Στο μεταξύ, με τα παζάρια μεταξύ της κυβέρνησης Μαδούρο και των ΗΠΑ να βρίσκονται σε εξέλιξη και να περνούν από διάφορα σκαμπανεβάσματα, με φόντο την όξυνση ευρύτερων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το προβάδισμα και στη Λατινική Αμερική (με την παρέμβαση ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας, Κίνας κ.ά.), η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει κυρώσεις εναντίον του τομέα του πετρελαίου και του αερίου στη Βενεζουέλα, τρεις μόλις μήνες μετά την άρση τους.

Σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικαλείται την «απουσία προόδου» σε μέτρα που αναμένονταν από το Καράκας ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν το 2ο εξάμηνο του 2024, «ιδιαίτερα το να επιτραπεί σε όλους τους υποψηφίους να συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές», και έτσι «οι ΗΠΑ δεν θα ανανεώσουν την άδεια (σ.σ. που επιτρέπει αγορές πετρελαίου και αερίου) όταν η ισχύς της εκπνεύσει στις 18/4/2024».

Είχε προηγηθεί, την περασμένη Παρασκευή, ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Καράκας ότι η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, θα στερηθεί το δικαίωμα υποψηφιότητας για την προεδρία για τα επόμενα 15 χρόνια.

Η κυβέρνηση Μαδούρο ανακοίνωσε ότι «απορρίπτει το τελεσίγραφο και τον χυδαίο και αδικαιολόγητο εκβιασμό της αμερικανικής κυβέρνησης», αναφέροντας πως αν η Ουάσιγκτον «εντείνει την οικονομική επίθεση», τότε από 13 Φλεβάρη θα ακυρωθούν οι πτήσεις «επαναπατρισμού» μεταναστών στη Βενεζουέλα και «κάθε υπάρχων μηχανισμός συνεργασίας θα επανεξεταστεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ