Πέμπτη 25 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
Βιβλίο
ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ
«Σκοτεινές μπαλάντες (και άλλα ποιήματα)»

Η συλλογή του δόκιμου ποιητή Ν.Β. αγγίζει τις κορυφές της γνήσιας ποίησης. Ποίησης, που με το είδος της μπαλάντας θυμίζει παραλογές δημοτικών μας τραγουδιών.

Κι αν πάμε πολύ πίσω, θα συναντήσουμε την μπαλάντα στον Δάντη και στον Καρντούτσι στην Ιταλία, στον Βιγιόν τον 15ο αιώνα στη Γαλλία και στους Αγγλους και Σκοτσέζους ποιητές, Πέρσι, Μπάιρον, Κόλεριτζ κ.ά. Επίσης, η μπαλάντα συνδέεται με τους Γερμανούς Γκαίτε, Σίλερ, Χάινε.

Πρόκειται για ποίηση μετρική, ρομαντική, λυρική κι αφηγηματική, η οποία πέρασε πολλά στάδια μέσα από την πένα πολλών μεγάλων της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.

Ο Ν.Β. γνωρίζει καλά τους κανόνες και στις «Σκοτεινές μπαλάντες» σαν βιρτουόζος της γλώσσας, έχει άρτια αποτελέσματα και στην τεχνική και στην έμπνευση. Αφηγηματικός, λυρικός, ρεαλιστικός, ο Ν.Β. προχωρεί παραπέρα από τα στενά δομικά όρια της μπαλάντας.

Στα «άλλα ποιήματα» γίνεται πιο καθημερινός. Αληθινός, ζωγραφίζει τους ποιητικούς του «πίνακες», με μουντά, μαβιά χρώματα. Χρώματα που αρμόζουν στη θλίψη, που διαγράφεται αχνά μέσα στην εποχή μας.

Ο Ν.Β. κατέχει τις «αποχρώσεις» της ζωής, που δεν είναι μόνο «φως», δεν είναι «κραυγή», και δεν είναι η γυαλιστερή «πατίνα» που κρύβει το σκοτάδι της ψυχής μας.

Ευαίσθητος, ανακαλύπτει στα πονηρά παιχνίδια την αλήθεια και την κάνει «πλοηγό» στο ποιητικό ταξίδι. «Το ποίημα είναι ένα πολύ λεπτό λουλούδι/ που τρέφεται με την κατάλληλη θλίψη./ Η οργή μπορεί να το συντρίψει» (Μπαλάντα του αβέβαιου εραστή).

«Θέλω να πω, το μέλλον χτυπάει στο ψαχνό/ αλύπητα. Κι ανακαλύπτω/ με θλίψη πως έχω αρχίσει να ξεχνώ./ Πως όλα σκεπάζονται μ' ένα αχνό/ σύννεφο, κι όχι με τη σκιά των ευκαλύπτων» («Σκοτεινή μπαλάντα»)

Είθε να διαβάζουμε συχνότερα παρόμοια ποίηση με υψηλούς στόχους και με σημαντικά στοιχεία όπως η απλότητα, η ειλικρίνεια, ο ζεστός, σωστός λόγος (Εκδόσεις «Κέδρος»).


Φαίδρα ΖΑΜΠΑΘΑ - ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ