Τετάρτη 31 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Νεκρός εργάτης του ΔΕΔΔΗΕ που καταπλακώθηκε από κολόνα της ΔΕΗ

Αλλο ένα θανατηφόρο «ατύχημα» στον βωμό του κέρδους με νεκρό εργολαβικό εργαζόμενο

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας αλλοδαπός εργάτης εργολαβικού συνεργείου που δούλευε για τον ΔΕΔΔΗΕ, το πρωί της Δευτέρας, στον δρόμο του Αγίου Ανδριανού προς το Ναύπλιο, όταν καταπλακώθηκε από κολόνα της ΔΕΗ.

Ο άτυχος εργαζόμενος ξεφόρτωνε κολόνες και μια από αυτές τον καταπλάκωσε, χωρίς να γίνει γνωστό το πώς. Πρόκειται για το δεύτερο «ατύχημα» μέσα σε μια μέρα, με θύμα εργολαβικό εργαζόμενο του ΔΕΔΔΗΕ, αφού την περασμένη Δευτέρα στη Σκιάθο άλλος εργαζόμενος κεραυνοβολήθηκε από βαριά ηλεκτροπληξία και κατέληξε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν το δεξί του χέρι.

Το νέο περιστατικό, θανατηφόρο αυτήν τη φορά, έφερε μάλιστα στο φως η ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η ανθρώπινη ζωή δεν λογαριάζεται πάνω στο "να βγει η δουλειά"», από την εργοδοσία, που βλέπει ως κόστος την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

Υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμιά ανοχή στην πολιτική που θυσιάζει ζωές εργαζομένων στον βωμό του κέρδους, τονίζει:

«Η εντατικοποίηση της εργασίας και η έλλειψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας αποτελούν πλέον κανόνα στους χώρους δουλειάς. Οι εξελίξεις στον χώρο της Ενέργειας τα τελευταία χρόνια, με την πολιτική της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, οδηγούν στο κυνήγι της ανταγωνιστικότητας.

Χαρακτηριστικά, ο ΔΕΔΔΗΕ για να γίνει πιο "ανταγωνιστικός" προχώρησε στην περικοπή του "εργασιακού κόστους", με αποτέλεσμα να μειωθούν κατά πολύ οι μόνιμοι εργαζόμενοι, την ώρα που οι ανάγκες έχουν αυξηθεί πολύ. Η κάλυψη των κενών της έλλειψης προσωπικού γίνεται κυρίως μέσω εργολαβιών, οι οποίες πλέον αποτελούν τη βασική μορφή για οποιαδήποτε εργασία στο δίκτυο, με τους εργολάβους να "κόβουν τα περιττά" για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Την ίδια στιγμή, ο λαός χρυσοπληρώνει μέσω των λογαριασμών τη ΔΕΗ και η ενεργειακή φτώχεια αγγίζει συνεχώς όλο και περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά με τις συνεχείς αυξήσεις στο ρεύμα, αλλά και νοικοκυριά που μένουν χωρίς ρεύμα».

Επισημαίνει τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων, που με την πολιτική τους υπηρετούν τα κέρδη του κεφαλαίου οδηγώντας σε αυτά τα εγκλήματα, με το κράτος να του παρέχει μέσω των αντεργατικών νόμων έμμεση «ασυλία», και απαιτεί: «Αμεσα να διερευνηθεί το εργατικό δυστύχημα και να αποδοθούν ευθύνες. Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλες τις εργασίες. Να στελεχωθούν οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί και να εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας. Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβιών, να προσληφθεί επαρκές μόνιμο προσωπικό που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των εργασιών στο ηλεκτρικό δίκτυο». Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στους οικείους του άτυχου εργάτη, δηλώνει: «Οι εργαζόμενοι έχουν το αυτονόητο δικαίωμα να φεύγουν για δουλειά και να ξέρουν ότι θα επιστρέψουν σπίτι τους σώοι και αβλαβείς. Καμία ανοχή στο έγκλημα. Καμία ανοχή στην πολιτική που θυσιάζει ζωές εργαζομένων στον βωμό του κέρδους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη τους!»(2024-04-30 00:00:00.0)
Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών(2021-11-17 00:00:00.0)
Τριήμερη κινητοποίηση(2008-07-25 00:00:00.0)
Μεγαλώνει η λίστα θανάτου(2002-07-27 00:00:00.0)
Θύμα εργατικού δυστυχήματος 60χρονος(1999-07-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ