Την ίδια στιγμή που ο Ρ. Ντενκτάς κάνει λόγο για προσάρτηση των Κατεχομένων στην Τουρκία και οι Αμερικανοί υπονομεύουν το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, συνεχίζει να προσφέρει στην Αγκυρα εχέγγυα καλής συμπεριφοράς, συμμετέχοντας σε συμβολικές κινήσεις αμφιβόλου σημασίας με τον Τούρκο ομόλογό του στη Μέση Ανατολή.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, αφού είχαν την υπομονή να περιμένουν το Ισραήλ να ολοκληρώσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις και να χαλαρώσει τον κλοιό γύρω από τον Γ. Αραφάτ, ετοιμάζονται να... φωτογραφηθούν στα ερείπια.
Οπως ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Π. Μπεγλίτης, οι Γ. Παπανδρέου και Ι. Τζεμ θα συναντηθούν αύριο με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Γ. Αραφάτ, στη Ραμάλα και στη συνέχεια θα συναντηθούν στο Τελ Αβίβ με τον πρωθυπουργό Α. Σαρόν και τον υπουργό Εξωτερικών Σ. Πέρες.
«Πολύ σημαντική σε συμβολικό επίπεδο» χαρακτήρισε την επίσκεψη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας. Ως προς τις προσδοκίες που έχει η κυβέρνηση γι' αυτή την κοινή ελληνοτουρκική κίνηση, ο υπουργός Τύπου σημείωσε: «Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Δύο χώρες που -- όπως γνωρίζετε -- έχουν περάσει από πολλές και δύσκολες φάσεις, εχθρότητας και αντιπαλότητας, οι οποίες προσπαθούν να βρουν κοινή γλώσσα για να συνεννοηθούν πάνω στις διαφορές τους και που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν συνθήκες ειρήνης και ομαλότητας στην περιοχή, αναλαμβάνουν, με την επίσκεψη των δύο υπουργών Εξωτερικών στη φλεγόμενη περιοχή της Μ. Ανατολής, μια κοινή πρωτοβουλία στην κατεύθυνση υλοποίησης των αποφάσεων του ΟΗΕ. Και αυτό είναι ιδιαίτερα και συμβολικά σημαντικό».
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στην περιοχή.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Κ. Ανάν χαρακτήρισε θετική κίνηση την κοινή πρωτοβουλία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας να επισκεφθούν το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, τονίζοντας ότι μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των ειρηνευτικών προσπαθειών.
Παράλληλα, ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών για την απόφαση του ΟΗΕ να συστήσει επιτροπή που θα διερευνήσει τις καταγγελίες για τα τραγικά γεγονότα στην παλαιστινιακή πόλη Τζενίν.
Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην κατάσταση που επικρατεί στον ανθρωπιστικό τομέα και τον ενημέρωσε για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις παλαιστινιακές περιοχές αλλά και για την προστασία του ναού της Γεννήσεως, στη Βηθλεέμ, στην οποία η Αθήνα προσδίδει ιδιαίτερη σημασία.
«Η Τουρκία, μέσω του κ. Παπανδρέου, θα οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk. Οπως είπε ο Ι. Τζεμ, θα υπάρξει συνάντηση «με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, Γιάσερ Αραφάτ, τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, και, ενδεχομένως, με τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν». Ο Τούρκος υπουργός επισήμανε ότι «εκπρόσωποι της ΕΕ δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να συναντηθούν με τον Αραφάτ», και πρόσθεσε ότι «κατά μία έννοια, η Τουρκία θα οδηγήσει μέσω του κ. Παπανδρέου την ΕΕ στη Μέση Ανατολή». Ο Ι. Τζεμ είπε επίσης ότι «ο κόσμος και ιδιαίτερα η ΕΕ έχουν δει με την εν λόγω πρωτοβουλία ότι η προσπάθεια αυτή γίνεται μαζί με την Τουρκία, πράγμα που θα προσφέρει μεγάλο όφελος για το κύρος της Τουρκίας» και τόνισε ότι «θα είναι μήνυμα ειρήνης οι επαφές που θα έχουν στο Ισραήλ οι υπουργοί Εξωτερικών δύο χωρών, οι οποίες έχουν ξεκινήσει διαδικασία διαλόγου, παρότι έχουν μεταξύ τους άλυτα προβλήματα».