Παρασκευή 12 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΜΥΤΙΚΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Αντιδρούν για το δίκτυο υψηλής τάσης

Να μην προχωρήσει το έργο για τη μεταφορά και υπογειοποίηση δύο καλωδίων υπερυψηλής τάσης δίπλα από τα σπίτια τους απαιτούν οι κάτοικοι του χωριού Μύτικα Χαλκίδας, προχωρώντας σε συνεχείς παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις.

Πρόκειται για έργο μεταφοράς του δικτύου υψηλής τάσης ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο περνούσε αρχικά από τον ποταμό Λήλαντα, ωστόσο μετά τις ζημιές που υπέστη από την πλημμύρα του 2020, αποφασίστηκαν η αλλαγή όδευσης και η διέλευσή του από το χωριό.

Οπως αναφέρουν οι κάτοικοι, τα καλώδια μεταφοράς Ενέργειας 400.000 volt το καθένα θα διέρχονται σε όλο το μήκος και εκατέρωθεν της κεντρικής οδού του χωριού. Τονίζουν ότι η διέλευσή τους θα γίνεται διπλά ακριβώς από σπίτια και το σχολείο του χωριού και εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στην υγεία τους και κυρίως των παιδιών.

Το τελευταίο διάστημα κάτοικοι του χωριού προχωρούν σε κινητοποιήσεις για να αποτρέψουν την έναρξη των εργασιών, ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Στο πλευρό τους η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χαλκίδας

Τη στήριξή τους στον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι του Μύτικα εκφράζουν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γρανέτα Τσιβίκα και Γιώργος Νικολάου, οι οποίοι σε δήλωσή τους σημειώνουν αρχικά ότι οι εργασίες ξεκινούν χωρίς να υπάρχει επίσημα ενημέρωση από τη δημοτική αρχή.

Τονίζουν ότι σε ερώτηση που είχε κατατεθεί το προηγούμενο διάστημα, η δήμαρχος «είχε απαντήσει ότι το έργο διεκόπη μέχρι να ολοκληρωθούν οι μετρήσεις ακτινοβολίας και η τεχνική έκθεση από τον ΑΔΜΗΕ και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο» και προσθέτουν:

«Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι η πολυδιαφημισμένη "πράσινη μετάβαση" έχει κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις λαϊκές ανάγκες για φθηνό ρεύμα, προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων. Ετσι δημιουργείται η αντίφαση οι τεράστιες τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες της εποχής μας αρκετές φορές να αξιοποιούνται ενάντια στις λαϊκές ανάγκες αντί να τις υπηρετούν.

Οι ανησυχίες των κατοίκων που προχώρησαν σε διαμαρτυρία χτες και σήμερα είναι δικαιολογημένες. Καλούμε τη δημοτική αρχή να ενημερώσει υπεύθυνα τους κατοίκους επιστημονικά και τεχνικά για τους κινδύνους που ενέχει το έργο αυτό στην υγεία τους. Οι αρμόδιοι να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων του Μύτικα και να μην περάσει η γραμμή μέσα από τον οικισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ