Παρασκευή 12 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Ασκήσεις επί χάρτου από κυβέρνηση και Περιφέρεια

Στην επιφάνεια ξανά η παντελής έλλειψη πρόληψης, μέσων και προσωπικού

«Ανακουφισμένος» φάνηκε χτες ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αφού, όπως δήλωσε, με βάση την πρόγνωση της ΕΜΥ, δεν ήταν «τόσο πιεστικό» το φαινόμενο της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών. Στην ουσία, επρόκειτο για μια βαρυχειμωνιά. Ετσι, για τον υπουργό, «ήταν μια ευκαιρία για εμάς να κάνουμε μία άσκηση επί χάρτου». Εκτός από υπουργούς, υφυπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, σε αυτήν πήραν μέρος ο περιφερειάρχης Αττικής, Ν. Χαρδαλιάς, εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων εταιρειών των αυτοκινητοδρόμων και περιαστικοί - περιδασικοί δήμοι της Αττικής. Αντικείμενο της σύσκεψης, όπως ανακοινώθηκε, ήταν ο συντονισμός και η ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση επιπτώσεων από ενδεχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα στο λεκανοπέδιο.

Μια σύσκεψη που έγινε στο φόντο του αποτυχημένου, όπως επανειλημμένα έχει αποδειχτεί (πλημμύρες Θεσσαλίας, πυρκαγιές καλοκαιριού), μοντέλου πολιτικής προστασίας της χώρας και των διαχειριστικών ευθυνών που υπάρχουν και φύονται στο έδαφος της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής την οποία υλοποιούν κυβέρνηση, δήμοι και Περιφέρειες, όπου η αντιπλημμυρική - αντιπυρική - αντισεισμική προστασία θεωρούνται κόστος και γι' αυτό πνίγεται και καίγεται ο λαός.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός αναφέρθηκε σε μία «από τις μεγαλύτερες παρακαταθήκες», όπως ισχυρίστηκε, «που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο φαινόμενο», το οποίο «προληπτικά είναι οι προληπτικές απαγορεύσεις». Την ώρα της ανυπαρξίας μέτρων πρόληψης και προστασίας των πολιτών από φαινόμενα έντονης κακοκαιρίας και χιονοπτώσεων, είπε πως «αν και εφόσον έχουμε τέτοια ακραία φαινόμενα στην Αττική, ενδεχομένως θα προχωρήσουμε και σε κλείσιμο σχολείων και δημοσίων υπηρεσιών, ιδιωτικών, εκ περιτροπής εργασία, τηλεργασία και προληπτικές απαγορεύσεις μετακίνησης των αυτοκινήτων». Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του υπουργού, αυτό θα γίνει «για να μπούνε τα εκχιονιστικά μηχανήματα και να μπορέσουν να καθαρίσουν τους δρόμους»... Ο υπουργός, όμως, «ξέχασε» τους χιλιάδες εργαζόμενους που θα πρέπει να πάνε στις δουλειές τους μέσα στην κακοκαιρία, αντιμετωπίζοντας τις πιέσεις των εργοδοτών τους.

Σε σχετική ερώτηση που αφορούσε τα εκχιονιστικά - είναι γνωστό ότι ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής δεν διαθέτει μηχανήματα και η κυβέρνηση, ιδιωτικοποιώντας την πολιτική προστασία, αρκείται σε μισθώσεις μηχανημάτων από εργολάβους που θησαυρίζουν σε κάθε φυσική καταστροφή - απάντησε ότι «στο μητρώο, για το οποίο πλέον πήραμε απαντήσεις από όλες τις εταιρείες, βλέπω σχεδόν τριψήφιο αριθμό μηχανημάτων. Εννοώ μηχανήματα βαρέως τύπου και αυτά τα οποία έχουν τα λεγόμενα ψαλίδια μπροστά και λοιπά. Ο καταμερισμός γίνεται από την Περιφέρεια, ανά αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με τους δήμους, με βάση τις συνάψεις έργου με τις οποίες έχουν προχωρήσει. Επαναλαμβάνω για ακόμη μία φορά, δεν υπάρχει διαγωνισμός που να έχει τελεσφορήσει στην Περιφέρεια Αττικής και για αυτό θα επιλέξουν μηχανήματα από το μητρώο».

Ετσι, ο υπουργός για άλλη μια φορά κάνει τον ανήξερο σε σχέση με τα εκχιονιστικά μηχανήματα που δεν έχει η Περιφέρεια. Για το θέμα αυτό ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης, είχε δηλώσει στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας ότι «δεν έχουμε κανένα! Είναι 7 φορτηγά άνω των 30 ετών που έχουν μπροστά ένα μαχαίρι. Ολα έχουν παραδοθεί στις ιδιωτικές εταιρείες, στους μεγαλοεργολάβους, που λυμαίνονται τον ιδρώτα του λαού και δεν λύνουν κανένα θέμα. (...) Η Περιφέρεια Αττικής νοικιάζει κάθε φορά πάνω από 110 μηχανήματα, όταν πιάσει χιόνι. Τώρα τσακώνονται οι εργολάβοι ποιος θα πάρει τη δουλειά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ