Τον «ανεξέλεγκτο κίνδυνο» για τους ασθενείς καταγγέλλουν οι υγειονομικοί
Μια σοβαρή καταγγελία έρχεται από τους γιατρούς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του ΓΝ Νίκαιας, για συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι γιατροί, «τις πρώτες πρωινές ώρες στις 28 Δεκέμβρη, γυναίκα ασθενής, 27 ετών, που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ από τις 2/12 βαρέως πάσχουσα, υποστηριζόμενη με μηχανικό αερισμό, κι έχοντας παρουσιάσει επανειλημμένα επεισόδια αιμορραγικής καταπληξίας, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της, για τα οποία χρειάστηκε να υποβληθεί πολλάκις σε αξονική αγγειογραφία (για τη διαπίστωση της εστίας αιμορραγίας) παρουσίασε αιμοδυναμική αστάθεια και πτώση του αιματοκρίτη στα πλαίσια νέου επεισοδίου αιμορραγίας. Η ασθενής έπρεπε να μεταφερθεί άμεσα στον αξονικό τομογράφο, για να υποβληθεί ξανά σε αξονική αγγειογραφία».
Κατά την επικοινωνία όμως με τον τεχνολόγο βάρδιας οι γιατροί της ΜΕΘ ενημερώθηκαν ότι μετά τις 11 μ.μ. δεν υπήρχε εφημερεύων γιατρός για να γνωματεύσει την εξέταση!
Μέχρι το ξημέρωμα οι γιατροί της ΜΕΘ έδωσαν πραγματική μάχη για να κρατήσουν στη ζωή τη νεαρή γυναίκα, έχοντας αντίπαλο την πολιτική που θεωρεί κόστος την ανθρώπινη ζωή, εμπορευματοποιεί υπηρεσίες Υγείας και παραχωρεί νευραλγικά τμήματα, όπως στο συγκεκριμένο νοσοκομείο τον αξονικό τομογράφο, σε ιδιώτες, πάντα με το αζημίωτο. Υπενθυμίζεται ότι οι υγειονομικοί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο πρόσφατα προχώρησαν σε αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση για σύμπραξη με ιδιωτική εταιρεία αντί για την πρόσληψη 6 μόνιμων ακτινολόγων. «Λύσεις», δηλαδή, που θέτουν «σε ανεξέλεγκτο κίνδυνο τους ασθενείς», όπως καταγγέλλουν οι γιατροί της ΜΕΘ.
Στο σχετικό έγγραφό τους περιγράφουν τον αγώνα δρόμου που χρειάστηκε να κάνουν επί ώρες, μετά τα μεσάνυχτα, όπου ανάμεσα σε ιατρικές πράξεις έπρεπε να κάνουν αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα στους αρμόδιους, με τη διοίκηση του νοσοκομείου να περιορίζεται σε συστάσεις για «υπομονή μέχρι το πρωί», τη στιγμή που η ζωή της ασθενούς κρεμόταν από μια κλωστή, ρίχνοντας την ευθύνη στους γιατρούς να βρουν άνθρωπο να κάνει τη γνωμάτευση στον αξονικό.
«Επικοινωνήσαμε με τον διοικητή του νοσοκομείου για να βρεθεί λύση στις 3 π.μ. και τον ενημερώσαμε για την κρισιμότητα της κατάστασης. Ο διοικητής αφού επικοινώνησε με τον τεχνολόγο, μας πρότεινε υπομονή μέχρι το πρωί που θα ερχόταν γιατρός στον αξονικό. Οταν του επισημάναμε ότι η ασθενής κινδυνεύει να πεθάνει αν δεν γίνει κάτι άμεσα, μας ενημέρωσε ότι είναι σε κανονική άδεια και προέτρεψε να επικοινωνήσουμε με τον αναπληρωτή διοικητή. Επικοινωνήσαμε με τον αναπληρωτή διοικητή, στον οποίο επίσης επισημάναμε τον κίνδυνο για τη ζωή της ασθενούς αν δεν γίνει κάτι άμεσα. Μας είπε να αναζητήσουμε την διευθύντρια του αξονικού, η οποία δεν εφημέρευε και να της ζητήσουμε να διενεργήσει την εξέταση. Οταν του απαντήσαμε ότι αυτό δεν είναι δική μας αρμοδιότητα αλλά δική του, μας απάντησε ότι πρέπει να το κάνουμε εμείς και δεν προέβη σε περαιτέρω ενέργειες».
Οι γιατροί της ΜΕΘ επικοινώνησαν με τον επεμβατικό ακτινολόγο του αγγειογράφου Β. Νικολάου, που ήταν σε εφημερία ετοιμότητας, ο οποίος, αντιλαμβανόμενος πλήρως την κρισιμότητα της κατάστασης, έσπευσε άμεσα στο νοσοκομείο και προθυμοποιήθηκε να γνωματεύσει την αξονική τομογραφία, που θα γινόταν στην ασθενή πριν να υποβληθεί σε ψηφιακή αγγειογραφία και εμβολισμό.
Ταυτόχρονα με τις ενέργειες για τη διευθέτηση της επείγουσας διενέργειας αξονικής αγγειογραφίας, καταβάλλονταν προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της ασθενούς, η οποία ήταν εξαιρετικά ασταθής αιμοδυναμικά.
Τελικά, η ασθενής μεταφέρθηκε στον αξονικό στις 5.30 π.μ. «και η αξονική αγγειογραφία ανέδειξε ευμέγεθες αιμάτωμα στην κοιλιακή χώρα με εστία εξαγγείωσης. Ακολούθησε ψηφιακή αγγειογραφία κι εμβολισμός του αιμορραγούντος αγγείου.
Η ασθενής επέστρεψε στη ΜΕΘ περί τις 12 αιμοδυναμικά σταθεροποιημένη».
Αυτό που περιγράφουν εν ολίγοις οι γιατροί της ΜΕΘ στο κείμενό τους είναι ότι αν δεν είχε πραγματοποιηθεί αξονική τομογραφία και δεν είχε γίνει γνωμάτευση δεν θα είχε σωθεί η ζωή της 27χρονης ασθενούς. Και αυτό έγινε μόνο χάρη στις προσπάθειες και το φιλότιμο των ίδιων των γιατρών, ενώ οι διοικούντες είτε σφύριζαν αδιάφορα είτε επιδίδονταν ακόμα και σε απειλές απέναντι στους γιατρούς!
Ο «Γολγοθάς» των γιατρών της ΜΕΘ για το αυτονόητο ώθησε στη γραπτή ενημέρωση των ιθυνόντων, εκπέμποντας με τη σειρά τους σήμα κινδύνου από τη μη ύπαρξη εφημερεύοντος γιατρού στον αξονικό τομογράφο, σε καθημερινή 24ωρη βάση.
«Να σας καλέσουμε όλους να αναρωτηθείτε τι θα μπορούσε να συμβεί αν περιμέναμε μέχρι το πρωί να έρθει γιατρός στον αξονικό ή να διακινδυνεύαμε να μεταφερθεί η ασθενής σε άλλο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε αξονική τομογραφία.
Η ΜΕΘ νοσηλεύει 24 ασθενείς βαρέως πάσχοντες με ανεπάρκειες πολλαπλών οργάνων, υποστηριζόμενους μηχανικά που δύναται ανά πάσα στιγμή να χρειαστούν απεικόνιση από αξονικό τομογράφο. Η μετακίνησή τους εκτός νοσοκομείου για απεικονιστικούς λόγους, λόγω μη κάλυψης του αξονικού με εφημερεύοντα γιατρό σε 24ωρη καθημερινή βάση, τους εκθέτει σε ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ ΚΙΝΔΥΝΟ».
Οπως είναι κατανοητό, πρόκειται για ένα ζήτημα «επείγουσας και ζωτικής σημασίας» και απαιτούν από τη διοίκηση του νοσοκομείου, τη 2η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας να αποκατασταθεί τάχιστα το πρόβλημα της υποστελέχωσης του απεικονιστικού τμήματος του αξονικού.