Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δύο νεκροί εργάτες σε ισάριθμα εργατικά «ατυχήματα» μέσα σε δύο μέρες

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Δύο ακόμα εργάτες έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά «ατυχήματα» παραμονές των Χριστουγέννων, με την εργοδοτική ασυδοσία να αφήνει πίσω της νεκρούς και σακατεμένους καθημερινά στους χώρους δουλειάς.

Το ένα από τα δύο εργοδοτικά εγκλήματα αφορά 55χρονο εργάτη που σκοτώθηκε την ώρα της δουλειάς, σε επιχείρηση μαρμάρου στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης.

Ο 55χρονος ήταν χειριστής γερανού και δούλευε για 12 χρόνια στην επιχείρηση, μέχρι την περασμένη Πέμπτη, όταν καταπλακώθηκε από πλάκες μαρμάρων και μετά από πολλές προσπάθειες κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν συνάδελφοί του. Διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου και εξέπνευσε, παρά τις προσπάθειες των γιατρών.

«Για μια ακόμη φορά συνάδελφος που έφυγε το πρωί για δουλειά δεν γύρισε πίσω. Οχι γιατί ήταν απρόσεκτος ή γιατί ήταν η κακιά στιγμή. Ηταν γιατί δεν τηρήθηκαν τα μέτρα ασφάλειας και δεν τηρήθηκαν γιατί κοστίζουν στην εταιρεία, βάζοντας στο ζύγι τις ζωές των εργατών ή την ασφάλειά τους επιλέγουν τις ζωές τους», σημειώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, «δεν υπάρχουν έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας, που είναι υποστελεχωμένη σε προσωπικό, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που περάσανε, δίνοντας αέρα στην εργοδοσία να μην τηρεί ούτε τα υποτυπώδη μέτρα ασφάλειας».

Ταυτόχρονα, εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εργαζόμενου και καλεί τους συναδέλφους του κλάδου «να είναι τα μάτια και τα αυτιά μας στους χώρους δουλειάς για τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας». «Εμείς θα σώσουμε τις ζωές μας με τη διεκδίκηση και τον αγώνα μας», σημειώνει, ξεδιπλώνοντας τις διεκδικήσεις για τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, να επανέλθουν μεικτά κλιμάκια ελέγχου σε χώρους δουλειάς από το Συνδικάτο και την Επιθεώρηση Εργασίας.

Νεκρός 35χρονος σε εργολαβία της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου

Εργατικό «ατύχημα» συνέβη το πρωί του περασμένου Σαββάτου στο Ρέθυμνο, με έναν 35χρονο εργάτη να βρίσκει τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια εργασιών σε εργοτάξιο της ΔΕΥΑΡ στην περιοχή Ατσιπόπουλο. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, άγνωστο πώς, ο άτυχος άντρας χτυπήθηκε από θηριώδες σκαφτικό μηχάνημα.

Για ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ρεθύμνου, Στάθης Λουκάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω στη δουλειά χτυπήθηκε από κάποιο μηχάνημα και επήλθε το μοιραίο. Αμεσα ασθενοφόρο έσπευσε στο σημείο και ο άνδρας διακομίσθηκε στο νοσοκομείο, ωστόσο δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

Το εργοδοτικό έγκλημα καταγγέλλει και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ρεθύμνου, σημειώνοντας ότι είναι το δεύτερο «ατύχημα» μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, αφού πριν από 2 μήνες σε δημοτική εργολαβία, ένας άλλος εργάτης έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά να τεθούν προς συζήτηση στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή και των οργανώσεων των εργαζομένων, τα μέτρα που θα πάρουν ο δήμος και η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης για την τήρηση όλων των μέτρων ασφάλειας, τόσο στα έργα που εκτελούν όσο και στις δικές τους υπηρεσίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ