Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΝΑΤΟ και Ρωσία συγκεντρώνουν μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμούς στην Ευρώπη

Χιλιάδες Γερμανοί στρατιώτες θα σταθμεύουν μόνιμα στη Λιθουανία (φωτ. από κοινή άσκηση των δύο χωρών)

Copyright 2023 The Associated

Χιλιάδες Γερμανοί στρατιώτες θα σταθμεύουν μόνιμα στη Λιθουανία (φωτ. από κοινή άσκηση των δύο χωρών)
Με συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμών στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, τα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία, προωθούν τα γεωπολιτικά τους σχέδια αυξάνοντας τους κινδύνους για τους λαούς της Ευρώπης, σε συνδυασμό με τον μεγάλο κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης από τη στρατιωτική σύγκρουση των δύο πλευρών στην Ουκρανία.

Χαρακτηριστικά, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να εξοπλιστεί επειγόντως τα επόμενα χρόνια, καθώς «νέες στρατιωτικές απειλές θα μπορούσαν να εμφανιστούν ως το τέλος της δεκαετίας», ενώ η Μόσχα υπογραμμίζει πως η ευρωπαϊκή ήπειρος έχει μετατραπεί σε πεδίο σύγκρουσης και προειδοποίησε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να κλιμακωθεί.

Γερμανία: Συμφωνία για μόνιμη παρουσία στρατευμάτων στη Λιθουανία

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ προσπαθούν να ενισχύσουν παραπέρα τη θέση τους σε αυτήν την ευρύτερη περιοχή έναντι της Ρωσίας, ενώ παράλληλα και στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού μπλοκ, δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία κ.ά. επιχειρούν να ισχυροποιήσουν η καθεμία τα δικά της «πατήματα».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γερμανία υπέγραψε «ιστορική» συμφωνία για μόνιμη παρουσία στρατευμάτων της στη Λιθουανία από το 2025, η οποία προβλέπει την ανάπτυξη περίπου 4.800 στρατιωτών σε μόνιμη βάση.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δεσμευτούμε περισσότερο για να εγγυηθούμε την ασφάλεια στην ήπειρό μας», δήλωσε ο Πιστόριους, προσθέτοντας ότι θα πάρει χρόνο για να αυξήσουν οι ευρωπαϊκοί όμιλοι την παραγωγή όπλων: «Εχουμε να καλύψουμε περίπου 5 - 8 χρόνια, όσον αφορά τις Ενοπλες Δυνάμεις, τη βιομηχανία και την κοινωνία».

Ο ίδιος ανέφερε ότι στο μεταξύ η Ρωσία «αυξάνει σημαντικά την παραγωγή όπλων για να υποστηρίξει την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ επίσης απειλεί τα κράτη της Βαλτικής, τη Γεωργία και τη Μολδαβία».

Και η Δανία υπέγραψε «Αμυντική Συμφωνία» με τις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ μετά τις αντίστοιχες συμφωνίες με Σουηδία και Φινλανδία, υπέγραψαν συμφωνία «αμυντικής συνεργασίας» με τη Δανία, χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία μεταξύ άλλων προβλέπει πως οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν στρατεύματα και εξοπλισμό στη Δανία, ενώ οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν πρόσβαση στις τρεις κυριότερες στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις.

Η διμερής συνεργασία «ενισχύει την ασφάλεια της Δανίας, της Ευρώπης και τη διατλαντική ασφάλεια», «η Δανία και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβουν ευθύνες και αυτό προωθεί η συμφωνία», δήλωσε ο Δανός ΥΠΕΞ, Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, προσθέτοντας ότι θεωρεί σημαντικό να διατηρηθεί η «δέσμευση» των ΗΠΑ στην Ευρώπη την τρέχουσα περίοδο πολέμου και αβεβαιότητας.

Για να τεθεί σε ισχύ το κείμενο, θα χρειαστεί να τροποποιηθεί μέρος της νομοθεσίας στη Δανία.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, επισήμανε ότι η Δανία διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες η Ρωσία να χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παράλληλα με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και την επικείμενη ένταξη της Σουηδίας, οι ΗΠΑ μεγαλώνουν το γεωπολιτικό τους «πάτημα» στην Ευρώπη υπογράφοντας «Αμυντικές Συμφωνίες» - ιδιαίτερα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία - με μια σειρά από χώρες στην Ανατολική Ευρώπη και τη Σκανδιναβία.

Η συμφωνία με τη Φινλανδία απαριθμεί 15 εγκαταστάσεις και περιοχές στη χώρα στις οποίες ο αμερικανικός στρατός θα έχει απρόσκοπτη πρόσβαση και όπου θα μπορεί να αποθηκεύει στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά. Ο αμερικανικός στρατός μπορεί να έχει μόνιμη παρουσία και να πραγματοποιεί τακτικές ασκήσεις στη Φινλανδία, αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για μόνιμες βάσεις.

Η συμφωνία με τη Σουηδία δίνει στις ΗΠΑ πρόσβαση σε 17 περιοχές, συμπεριλαμβανομένων 4 αεροπορικών βάσεων, ενός λιμανιού και 5 στρατοπέδων.

Η Νορβηγία έχει δώσει στον αμερικανικό στρατό πρόσβαση σε 4 περιοχές, όπως προκύπτει από τη δική της «Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας».

Στο μεταξύ, η Φινλανδία ανακοίνωσε το 21ο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, ύψους 106 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της χώρας, το συνολικό κόστος του στρατιωτικού εξοπλισμού που έχει παραδώσει η Φινλανδία θα φτάσει τα 1,6 δισ. ευρώ.

Η Ρωσία ενισχύει τα δυτικά σύνορα, αναβαθμίζει το πυρηνικό οπλοστάσιο

Από την πλευρά της, και η Ρωσία αναδιατάσσει τις δυνάμεις της στην Ευρώπη και δημιουργεί δύο νέους στρατιωτικούς τομείς, της Μόσχας και του Λένινγκραντ, όπως είχε προαναγγείλει μετά την απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

«Με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση, έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση της σύνθεσης και της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων και την αύξηση των δυνατοτήτων των δυνάμεων γενικού σκοπού. Δύο νέες στρατηγικές εδαφικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων - οι στρατιωτικοί τομείς της Μόσχας και του Λένινγκραντ - δημιουργούνται ως απάντηση στην επέκταση του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο επικεφαλής των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Β. Γκερασίμοφ.

Επισήμανε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και ότι ενισχύθηκαν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις οι οποίες μετασταθμεύουν στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την επέκταση του NATO κίνδυνο για την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη: «Η ευρωπαϊκή ήπειρος έχει μετατραπεί σε πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία από πολιτική και οικονομική σκοπιά» και «η σύγκρουση της Δύσης και της Ρωσίας δεν αποκλείεται να κλιμακωθεί».

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, η χώρα του αναβαθμίζει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και διατηρεί τις στρατηγικές της δυνάμεις στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας, καθώς η «Δύση» διεξάγει έναν «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της.

Πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία», επισημαίνοντας ότι όλες οι προσπάθειες να επιβληθεί μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία «έχουν καταρρεύσει».

Μάλιστα, είπε, «οι ρωσικές αμυντικές επιχειρήσεις ανταποκρίνονται ταχύτερα και καλύτερα στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων που πολεμούν», σε σύγκριση με τις «δυτικές» και «ο στόχος της προμήθειας στα στρατεύματα που συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση με όλα όσα χρειάζονται είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης τώρα».

Στο μεταξύ, η στρατιωτική «συμμαχία» στην οποία ηγείται η Ρωσία, ο Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), έχει προγραμματίσει 7 κοινές στρατιωτικές ασκήσεις για το 2024 που θα διεξαχθούν σε Ρωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν. Η Αρμενία είναι μέλος του CSTO, ωστόσο απέχει τους τελευταίους μήνες από τις δράσεις του, με φόντο τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη «φιλοδυτική» στροφή της αρμενικής κυβέρνησης.

Ο Πούτιν «ρίχνει στο τραπέζι» τη δυτική Ουκρανία

Στο μεταξύ, τις τελευταίες μέρες, ο Βλ. Πούτιν αναφέρεται όλο και περισσότερο στο «όραμα» της Ρωσίας για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου, που έδωσε την προηγούμενη βδομάδα, ανέφερε ότι «η Οδησσός είναι μία ρωσική πόλη», ενώ πρόσθεσε ότι «ούτε η Κριμαία ούτε η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έχει σχέση με την Ουκρανία», απειλώντας έμμεσα ότι στόχος της Μόσχας είναι ο αποκλεισμός της Ουκρανίας από τη Μαύρη Θάλασσα.

Μιλώντας επίσης στη διευρυμένη συνεδρίαση του ανώτατου συμβουλίου του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας, ο Πούτιν εμφανίστηκε να «χοντραίνει» το παζάρι, την ώρα που στη «Δύση» εντείνεται ο προβληματισμός για την εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, υπάρχουν φωνές που προτείνουν «πάγωμα» της σύγκρουσης, προτείνεται από κάποιους «επιστράτευση» της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Α. Μέρκελ σε ρόλο διαμεσολαβητή κ.λπ.

Σε αυτήν τη στιγμή που εντείνονται οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί και εντός του ΝΑΤΟ, ο Πούτιν απέκρουσε το σενάριο του «παγώματος» και πέταξε το «τυράκι» να διεκδικήσουν κάποιες «δυτικές» χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ τα δυτικά εδάφη της Ουκρανίας, που ανήκαν κάποτε στην Πολωνία, στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

«Οι άνθρωποι που ζουν εκεί», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, «θέλουν να επιστρέψουν στην ιστορική τους πατρίδα, ενώ εκείνες οι χώρες που έχασαν αυτά τα εδάφη, κυρίως η Πολωνία, κοιμούνται και ονειρεύονται με τη σκέψη να τα ανακτήσουν».

Υπ' αυτήν την έννοια, κατέληξε, «μόνο η Ρωσία θα μπορούσε να είναι ο εγγυητής της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Αν δεν θέλουν, δεν χρειάζεται. Η Ιστορία θα τα βάλει όλα στη θέση τους. Δεν θα επέμβουμε, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε τους δικούς μας. Αυτό πρέπει να καταλάβουν όλοι όσοι είναι επιθετικοί προς τη Ρωσία, στην Ουκρανία, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ: Αν θέλουν να διαπραγματευτούν, ας διαπραγματευτούν. Αλλά εμείς θα το κάνουμε αυτό με βάση τα συμφέροντά μας».

Να σημειωθεί επίσης πως ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρ. Φίτσο, που έχει «παγώσει» τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, εκτίμησε ότι οι όροι για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα υπαγορευτούν από τη Ρωσία. «Μπορούμε να ρίξουμε όλα τα όπλα του κόσμου, όλα τα χρήματα εκεί (στην Ουκρανία) και η Ρωσία δεν θα ηττηθεί ποτέ στρατιωτικά. Μπαίνουμε στο 2024 και θα δείτε ότι η Ρωσία θα αρχίσει να υπαγορεύει τους όρους για την επίλυση αυτής της σύγκρουσης».

Θα επιστρατευτούν και Ουκρανοί που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό

Καθώς η ουκρανική κυβέρνηση επιδιώκει να επιστρατεύσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους για τον πόλεμο με τη Ρωσία, ο υπουργός Αμυνας, Ρ. Ουμέροφ, δήλωσε ότι το 2024 θα κληθούν να παρουσιαστούν για να υπηρετήσουν στις Ενοπλες Δυνάμεις υπήκοοι που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ουκρανοί στο ηλικιακό φάσμα μεταξύ 25 και 60 ετών σε ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, ικανοί να υπηρετήσουν, θα κληθούν να παρουσιαστούν σε στρατολογικά κέντρα, είπε, διαμηνύοντας ότι θα υπάρξουν κυρώσεις αν οι υπόχρεοι δεν παρουσιαστούν εθελοντικά.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, δήλωσε πρόσφατα ότι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ζητήσει την επιστράτευση 450.000 - 500.000 ανδρών, ωστόσο ούτε το οικονομικό ούτε το πολιτικό πλαίσιο έχει ξεκαθαρίσει.

Σε μια ανάλυση του υπουργείου Αμυνας της Εσθονίας αναφέρεται ότι τελικός νικητής του «πολέμου φθοράς» στην Ουκρανία μπορεί να αναδειχθεί η πλευρά που θα καταστρέψει υποδομές και θα αφανίσει δυνάμεις του εχθρού επαρκείς για να καταρρεύσει στρατιωτικά. Η Ουκρανία μπορεί να επικρατήσει της Ρωσίας το 2025 σκοτώνοντας ή τραυματίζοντας σοβαρά 100.000 Ρώσους στρατιώτες το 2024, αναφέρει το υπουργείο Αμυνας.

Στο μεταξύ, σε σημαντική αύξηση των στρατιωτικών της δυνάμεων προχωρά και η ρωσική πλευρά. Ο Β. Γκερασίμοφ δήλωσε ότι «η Ρωσία συνέχισε να ενισχύει σταδιακά τη σύνθεση και το μέγεθος των Ενόπλων Δυνάμεων και η τυπική δύναμή τους αυξήθηκε σε 1.320.000 στρατιώτες».

Ο δε Βλ. Πούτιν, την προηγούμενη βδομάδα, δήλωσε ότι πέρα από τα 300.000 άτομα που στρατολογήθηκαν στη μερική επιστράτευση, μέχρι το τέλος του 2023 προβλέπεται ότι θα έχουν στρατολογηθεί 500.000 «εθελοντές» με σύμβαση.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ