Ενέργεια και επενδύσεις στο επίκεντρο
Sputnik |
Ο Βλ. Πούτιν με τον σεΐχη των ΗΑΕ |
Λίγες μέρες νωρίτερα, οι χώρες του OΠΕΚ+ είχαν αποφασίσει μείωση της παραγωγής πετρελαίου για να συγκρατήσουν την πτώση της τιμής.
Ο Πούτιν είχε προαναγγείλει φτάνοντας στο Αμπου Ντάμπι ότι οι συνομιλίες με τον Πρόεδρο των ΗΑΕ, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, θα περιλαμβάνουν τα «πιο καυτά μέτωπα, πρώτα από όλα, φυσικά, την παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση» και τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Τα ΗΑΕ συμβάλλουν πολύ στη σταθεροποίηση της κατάστασης στον κόσμο ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος.
Η ρωσική αντιπροσωπεία περιλάμβανε κορυφαίους αξιωματούχους από τους κλάδους του πετρελαίου, της οικονομίας, των εξωτερικών υποθέσεων, του Διαστήματος και της πυρηνικής ενέργειας.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των ΗΑΕ υπογράμμισε ότι «τομείς προτεραιότητας για την ανάπτυξη της συνεργασίας για εμάς είναι η καινοτομία, η Ενέργεια, οι υποδομές και οι σύγχρονες τεχνολογίες».
Ο ίδιος τόνισε πως τα ΗΑΕ «είναι ο μεγαλύτερος εταίρος της Ρωσίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ο μεγαλύτερος επενδυτής στην οικονομία της», αφού οι επενδύσεις τους στον μη πετρελαϊκό τομέα της ρωσικής οικονομίας αυξήθηκαν κατά 103% τον τελευταίο χρόνο, όταν «δυτικές» επιχειρήσεις αποχωρούσαν από τη ρωσική αγορά.
Εξάλλου, ο σεΐχης αναφέρθηκε αναλυτικά στην «αλληλεπίδραση» με τη Ρωσία σε διάφορες διεθνείς πλατφόρμες, όπως «στο πλαίσιο των BRICS και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, όπου τα Εμιράτα έλαβαν την ιδιότητα του εταίρου τον Μάη», στον στρατηγικό διάλογο μεταξύ Ρωσίας και Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, στον ΟΠΕΚ+.
Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΑΕ βρίσκονται σε άνευ προηγουμένου υψηλό επίπεδο, δήλωσε ο Πούτιν, ο οποίος «ανυπομονεί» να καλωσορίσει τον Πρόεδρο των Εμιράτων στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS στο Καζάν το 2024.
Στη συνέχεια ο Πούτιν επισκέφτηκε τη Σαουδική Αραβία, όπου συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Μεταξύ άλλων επιχειρηματικών σχεδίων, επρόκειτο να εξετάσουν τις προοπτικές για τον διάδρομο μεταφορών Βορρά - Νότου και να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα ενεργειακά ζητήματα.
Σήμερα υποδέχεται στη Μόσχα τον Ιρανό Πρόεδρο, Εμπρ. Ραϊσί, για να συζητήσουν την εμπορική και οικονομική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ενώ θα ανταλλάξουν απόψεις για σημαντικά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.
Προχτές Ρωσία και Ιράν υπέγραψαν συμφωνία για κοινή αντιμετώπιση των «δυτικών» κυρώσεων.
Η συμφωνία υπογράφηκε στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ των παράκτιων κρατών της Κασπίας Θάλασσας, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα. Στο «σχήμα» της Κασπίας συμμετέχουν Ρωσία, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν και Τουρκμενιστάν.