Σάββατο 18 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 19 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Στις 24 Νοέμβρη το πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων

Από όλη την Ελλάδα στην Αθήνα, στις 12 μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος

Από το συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα
Από το συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα
Με τη μεγάλη κινητοποίηση των συνταξιούχων της Αττικής την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα, κορυφώθηκε η αγωνιστική δράση σε όλη τη χώρα, που οργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, οι οποίες μπαίνουν στην τελική ευθεία των προετοιμασιών για το πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα στις 24 Νοέμβρη, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 12 το μεσημέρι.

Με τις παρεμβάσεις τους και τις περιφερειακές συγκεντρώσεις οι συνταξιούχοι έστειλαν περήφανο μήνυμα αντίστασης και αξιοπρέπειας, πως δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με τα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση, την ώρα που η ακρίβεια εκμηδενίζει τις λεηλατημένες συντάξεις τους. Γι' αυτό, όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ενόψει του πανελλαδικού συλλαλητηρίου: «Οσα διεκδικούμε είναι δικά μας, πληρωμένα με τον αγώνα μιας ζωής και δεν τα χρωστάμε σε καμιά κυβέρνηση, σε κανέναν υπουργό, σε κανέναν τραπεζίτη και με τον αγώνα μας θα τα διεκδικήσουμε μέχρι τη δικαίωση» και καλεί τα σωματεία της δύναμής της σε όλη τη χώρα να οργανώσουν με τον καλύτερο τρόπο τη μαζική κάθοδο των συνταξιούχων στην Αθήνα.

Αλλωστε, και στο νέο έτος, με την ακρίβεια να καλπάζει, η κυβέρνηση - όπως προεξόφλησε πρόσφατα και ο αρμόδιος υφυπουργός - προτίθεται να περιορίσει τις αυξήσεις μόλις στο 3%, καθώς, όπως προκλητικά ισχυρίστηκε, αυτές που δόθηκαν φέτος ήταν πάνω από τα όρια που προβλέπει η νομοθεσία (νόμος Κατρούγκαλου)! Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 740.000 συνταξιούχοι με «προσωπική διαφορά» δεν θα λάβουν ούτε αυτά τα ελάχιστα ψίχουλα.

Κι ενώ η κυβέρνηση εμπαίζει τους συνταξιούχους, την ίδια στιγμή ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων «ανοίγει» και πάλι ζήτημα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τους εν ενεργεία εργαζόμενους με ορίζοντα το 2027 και πρόσχημα το δημογραφικό πρόβλημα. Επιβεβαιώνει δηλαδή πως το Ασφαλιστικό για τους εκπροσώπους του κεφαλαίου παραμένει πάντα ανοιχτό, όπως και η διαχρονική στρατηγική όλων των κυβερνήσεων που προβλέπει τη σταθερή μείωση των συντάξεων και την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης.

Απέναντι σε αυτήν την προκλητική πολιτική οι συνταξιούχοι εμμένουν σταθερά στα αιτήματά τους και μεταξύ άλλων διεκδικούν: Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού και κατώτατη σύνταξη στο 80% του κατώτατου μισθού. Νομοθετική κατοχύρωση, ρύθμιση και απόδοση της 13ης και 14ης σύνταξης. Αμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα, για το 11μηνο 2015 - 2016. Ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς» στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους. Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ). Η σύνταξη χηρείας να αποδίδεται στο 70% της σύνταξης του αποθανόντος, χωρίς άλλη περικοπή. Κατάργηση της κράτησης υπέρ Υγείας, αρχίζοντας άμεσα από τις επικουρικές και τις συντάξεις χηρείας κ.λπ. Να δοθούν συντάξεις σε όσους χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία, με ρύθμιση των χρεών, αφού αφαιρεθούν τόκοι και πρόστιμα, το υπόλοιπο ποσό να το κρατάνε από τη σύνταξή τους μέχρι 15%. Η «εθνική σύνταξη» να αποδίδεται σε όλες τις συντάξεις. Να εκδοθούν άμεσα οι εκκρεμείς συντάξεις των δικαιούχων από τη Θεσσαλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ