Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023 - αριθ. φύλλου: 14382

ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΟΙ «ΠΑΡΟΧΕΣ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ...
Τα αρπάζει από τους φτωχούς και πετάει μερικά ψίχουλα στους φτωχότερους

ΚΚΕ: Στο απυρόβλητο ο μεγάλος πλούτος, απ' όλες τις κυβερνήσεις που στηρίζουν την καπιταλιστική ανάπτυξη με ματωμένα πλεονάσματα και «μαξιλάρια»


ΣΕΛ.  3
ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Ολα κλειστά, όλοι στους δρόμους στις 22 Νοέμβρη ενάντια στη φοροληστεία

Δεν τσιμπάνε στα ψέματα της κυβέρνησης, απαιτούν να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο - έκτρωμα


ΣΕΛ.  9

Ολοι σήμερα στις αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις και πορείες

Δ. Κουτσούμπας: Το Πολυτεχνείο αποτελεί έμπνευση, πείρα, στήριγμα στους λαϊκούς ξεσηκωμούς που έρχονται | Στις 5 μ.μ. στην Αθήνα, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου, η προσυγκέντρωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τη μεγάλη πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία | Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ «Ενας ζεστός Νοέμβρης» | Χιλιάδες λαού και νεολαίας χτες και προχτές στον χώρο του Πολυτεχνείου

RIZOSPASTIS


ΣΕΛ.  12   -   15

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αληθινή πρόκληση

Η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία κατά 3,7% σε ετήσια βάση τον περασμένο Σεπτέμβρη, η ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας κατά μόλις 0,1% το τρίτο τρίμηνο, οι προειδοποιήσεις για υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας, εξαιτίας αυξημένων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που κάνουν την Κομισιόν να αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2023.

Οι φθινοπωρινές προβλέψεις διαπιστώνουν ότι «ύστερα από μια ισχυρή επέκταση μετά την πανδημία το 2021 και το 2022, η οικονομία της ΕΕ έχει χάσει τη δυναμική της», με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και πολύ αναιμική ανάπτυξη τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023. Ετσι, προβλέπεται ότι φέτος η χρονιά θα κλείσει με ανάπτυξη μόλις 0,6% στην ΕΕ, αντί για 0,8% που κατέγραφαν οι καλοκαιρινές εκτιμήσεις και 1% που ήταν η εαρινή πρόβλεψη.

Ακόμα όμως κι αυτές οι «χαμηλές πτήσεις» δεν είναι δεδομένο ότι θα σταματήσουν εκεί, αφού όλα τα επιμέρους στοιχεία προειδοποιούν για μεγάλες επισφάλειες και για τον κίνδυνο η ευρωπαϊκή οικονομία να κυλήσει σε νέα βαθιά κρίση το επόμενο διάστημα.

«Σκάβοντας» λίγο βαθύτερα, ανακαλύπτει κανείς ότι οι επενδύσεις - δημόσιες και ιδιωτικές - αναμένεται να επιβραδυνθούν σε 1,2% το 2023, χωρίς μεγάλες αλλαγές και την επόμενη χρονιά. Οι δείκτες αυτοί είναι χαμηλότεροι από τον μέσο όρο της περιόδου 2015 - 2019 και φανερώνουν την απροθυμία να επενδυθούν συσσωρευμένα κεφάλαια, επειδή το προσδοκώμενο κέρδος δεν ικανοποιεί τους ομίλους. Από εδώ προκύπτει, άλλωστε, και η μεγάλη ανησυχία των επιτελείων ότι μια νέα κρίση είναι προ των πυλών.

Η Κομισιόν διαπιστώνει επίσης ότι η κατανάλωση θα συνεχίσει να πέφτει, λόγω των χαμηλών μισθών, που η ονομαστική αύξησή τους «συνεχίζει να υστερεί έναντι του πληθωρισμού».

Αυτό σημαίνει ότι το - ρημαγμένο ούτως ή άλλως - λαϊκό εισόδημα συρρικνώνεται κι άλλο από τον υψηλό πληθωρισμό. Σημαίνει ακόμα ότι τα «μαντζούνια» που επιστρατεύονται σε όλη την ΕΕ, όπως και στη χώρα μας, με τα διάφορα voucher και pass, δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να αντιστρέψουν αυτήν την τάση. Πόσο μάλλον όταν τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα που προστίθενται στα υπάρχοντα, διαλύουν παραπέρα τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς.

Αλλά και η περίφημη «εξωστρέφεια» των ευρωπαϊκών οικονομιών δεν δείχνει να αποδίδει τα προσδοκώμενα, αφού ο μόνος λόγος που οι εξαγωγές συνεχίζουν να υπερτερούν των εισαγωγών, είναι ότι οι πρώτες μειώθηκαν λιγότερο από τις δεύτερες! Σε κάθε περίπτωση, η μείωση εισαγωγών και εξαγωγών, η επιβράδυνση δηλαδή του εμπορίου, αντανακλά το συνολικότερο πρόβλημα που υπάρχει στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.

Η οικονομία της ΕΕ, λοιπόν, τραβάει μεγάλα ζόρια και το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο για τους μονοπωλιακούς ομίλους, με τη σκιά των ανταγωνισμών και του ιμπεριαλιστικού πολέμου να απλώνεται βαριά στη γύρω περιοχή. Ολες οι «βαθιές τομές» και οι αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στα κράτη - μέλη, για να θωρακίσουν υποτίθεται την οικονομική ανάπτυξη, γίνονται τώρα το έδαφος για έναν νέο γύρο σαρωτικής επίθεσης στους εργαζόμενους και τον λαό, με στόχο να καθυστερήσουν και να φορτώσουν στις πλάτες τους τη νέα κρίση.

Γι' αυτό η Κομισιόν συστήνει χωρίς κανέναν δισταγμό τη «χαλάρωση των περιορισμών στην παραγωγή (...) για τη στήριξη των επενδύσεων» και «επενδύσεις σε υποδομές» με χρηματοδότηση από κρατικές δαπάνες και το Ταμείο Ανάκαμψης, που πληρώνει από την τσέπη του ο λαός. Οσο για τη χώρα μας, μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει ότι από «παρίας» έγινε «παράδειγμα προς μίμηση», αλλά μόνο ο λαός ξέρει τι σημαίνει αυτό. Οπως ξέρει κι ότι μια νέα κρίση στην ΕΕ ή και στις ΗΠΑ δεν πρόκειται να αφήσει «άβρεχτη» την ελληνική οικονομία.

Με ανάπτυξη λοιπόν στη χώρα μας, οι μισθοί μειώθηκαν κι άλλο το 2023, οι εργασιακές σχέσεις βούλιαξαν πιο βαθιά στην «ευελιξία» με τον νόμο Γεωργιάδη, η φορολογία των ΕΒΕ απογειώνεται, τα πρωτογενή πλεονάσματα καραδοκούν και τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης έρχονται με αλλεπάλληλα κύματα. Εξ ου και η πραγματική πρόκληση για τον λαό: Να δείξει την αληθινή, ανατρεπτική του δύναμη, σε σύγκρουση με την πολιτική που τον ρίχνει στο καναβάτσο σε ανάπτυξη και κρίση, διεκδικώντας μαχητικά και οργανωμένα την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών του.


Copyright 2023 The Associated

ΣΤΥΓΕΡΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΣΤΡΑΤΟ
Αργός θάνατος για εκατοντάδες ασθενείς στο Νοσοκομείο «Αλ Σίφα»

Αποκλεισμός και βομβαρδισμοί, με πρόσχημα ότι αποτελεί «στρατηγείο της Χαμάς» | Αμείωτη η λαϊκή αλληλεγγύη | Τη νέα δίωξη κομμουνίστριας βουλευτή στο Ισραήλ καταδικάζει το ΚΚΕ


ΣΕΛ.  5   -   7,    24


ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 17ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ
Οργή και ερωτήματα από την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο αστυνομικός

ΣΕΛ.  19
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Κυριακή η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση

Στο Παλαί ντε Σπορ, με συναυλία - αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι


ΣΕΛ.  13
ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο η ιδρυτική συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης

Την εισαγωγική ομιλία θα κάνει ο Δ. Κουτσούμπας


ΣΕΛ.  3

Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ