Σάββατο 11 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 12 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Πόλος διεκδίκησης, αλληλεγγύης, πολιτισμού

Καλεί σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές που θα γίνουν από 15 έως 20 Νοέμβρη

Eurokinissi

Αυτήν τη βδομάδα διεξάγονται οι εκλογές του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ), του πιο μαζικού σωματείου στον χώρο του Πολιτισμού. Οι αγωνιστικές δυνάμεις που βρίσκονται στη διοίκηση του σωματείου απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή των μουσικών, απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, για να είναι ακόμα πιο δυνατός ο ΠΜΣ στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μουσικών, κόντρα στην κυβέρνηση και τη μεγάλη εργοδοσία του χώρου...

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Βασίλης Παρασκευόπουλος, μας μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο, για τις μεγάλες μάχες που έδωσε ο Σύλλογος όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και γι' αυτές που έχει μπροστά του.

***

-- Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος - πόλος διεκδίκησης, αλληλεγγύης, πολιτισμού. Τι σημαίνουν αυτοί οι άξονες για το σωματείο σας; Ποιες ήταν οι κυριότερες παρεμβάσεις σας τα τελευταία δύο χρόνια;

-- Ο Σύλλογός μας με τη δράση του και τον προσανατολισμό του τα χρόνια που πέρασαν, αποτέλεσε πόλο διεκδίκησης και ελπίδας.

Τα προηγούμενα δύο χρόνια προσπαθήσαμε να αναμετρηθούμε με τα περισσότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στον χώρο μας σε όλες τις εκφράσεις του επαγγέλματος, είτε είναι στα ωδεία είτε είναι στα νυχτερινά κέντρα είτε είναι στα μουσικά σύνολα είτε στις συναυλίες είτε στον χώρο του παραδοσιακού τραγουδιού.


Μέσα από τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες μας μπήκαμε μπροστά για να μπορέσουν οι μουσικοί να διεκδικήσουν τη ζωή τους, να διεκδικήσουν ένα επάγγελμα από το οποίο μπορεί κανείς να ζει.

Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή με τους μουσικούς της ΕΡΤ και άλλων μουσικών συνόλων ενάντια σε σχέδια συρρίκνωσης, διεκδικώντας προσλήψεις και μονιμοποιήσεις των εκτάκτων. Αυτήν τη στιγμή ειδικά οι νέοι μουσικοί που εργάζονται σε μουσικά σύνολα λόγιας και συμφωνικής μουσικής, άξιοι μουσικοί με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δυσκολεύονται να βρουν μια μόνιμη απασχόληση λόγω της μεγάλης υποβάθμισης, της κατάργησης ή συρρίκνωσης μουσικών συνόλων.

Παρεμβήκαμε ενάντια σε απολύσεις, για δεδουλευμένα και δεκάδες ζητήματα συναδέλφων που αντιμετώπισαν σε όλους τους χώρους (ωδεία, συναυλίες, νυχτερινά κέντρα, μεγάλες μουσικές σκηνές κ.τ.λ.). Αλλωστε, τα προβλήματα μεγαλώνουν. Οι αμοιβές εξανεμίζονται από την ακρίβεια, ενώ η επέκταση της εργασίας με «μπλοκάκι» φορτώνει με ένα σωρό βάρη και καταργεί μια σειρά από δικαιώματα των εργαζομένων.

Δώσαμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη της σύμβασης. Ολο το προηγούμενο διάστημα επεξεργαστήκαμε σε δεκάδες συσκέψεις και διαμορφώσαμε συλλογικά συγκεκριμένα αιτήματα - αμοιβολόγια που διαμορφώνουν τους όρους της εργασίας, ώστε να μπορεί να ζήσει ένας μουσικός από τη δουλειά του.

Δώσαμε έναν πολύ μεγάλο αγώνα για τα αιτήματα που αφορούν την Καλλιτεχνική και Μουσική Εκπαίδευση. Διεκδικήσαμε ολοκληρωμένη δημόσια δωρεάν Καλλιτεχνική, Μουσική Εκπαίδευση. Δεν δεχτήκαμε τον τίτλο «απόφοιτοι λυκείου». Κάναμε μεγάλους αγώνες που στρίμωξαν την κυβέρνηση και την ανάγκασαν να δεσμευτεί για τη διεύρυνση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με την ίδρυση πανεπιστημίου παραστατικών τεχνών.

Ομως, δεν μείναμε μόνο σε αυτά. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας και ήμασταν μέρος των μεγάλων αγώνων που έγιναν ενάντια σε νομοσχέδια που χτυπούσαν τη ζωή μας, στους μεγάλους αγώνες που έδωσαν οι εργαζόμενοι στην COSCO, στη ΛΑΡΚΟ, στην «e-food». Συμβάλαμε και εμείς, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας, πολλές φορές έμπρακτα, με σχήματα που έπαιξαν σε συναυλίες, γλέντια.

Μέσα από την τέχνη μας φτάσαμε παντού. Διοργανώσαμε μεγάλες συναυλίες ενάντια στον πόλεμο, για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας και τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Ξεχωριστή ήταν η συναυλία ενάντια στο ΠΔ 85/22 και την αλληλεγγύη στους Τούρκους και Σύρους σεισμοπαθείς, στην οποία συμμετείχε όλο το ελληνικό τραγούδι. Μας δόθηκε η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε τα αιτήματά μας, να έχουν αντανάκλαση σε όλη την κοινωνία, να δεχτούμε την αλληλεγγύη πλήθους εργαζομένων.

Συγκροτήσαμε ένα μεγάλο δίκτυο αλληλεγγύης του ίδιου του σωματείου μας. Καταφέραμε μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης να στηρίξουμε εκατοντάδες οικογένειες. Ολο αυτό έδωσε μεγάλη δύναμη, επιβεβαιώνοντας ότι το σωματείο είναι αποκούμπι και για τα πιο δύσκολα ζητήματα και ότι τα μεγάλα ατομικά αδιέξοδα μόνο με την συλλογική δράση μπορεί να αντιμετωπιστούν.

Ολα τα παραπάνω μεγάλωσαν το κύρος του ΠΜΣ πανελλαδικά. Αυτό εκφράζεται και από το γεγονός ότι 1.300 επιπλέον συνάδελφοι έγιναν μέλη του ΠΜΣ την τελευταία διετία συμμετέχοντας ενεργά σε δράσεις, συζητήσεις, συσκέψεις, συναυλίες αλληλεγγύης, κινητοποιήσεις, αλλά και από το ψηφοδέλτιο που έχουμε συγκροτήσει. Μιλάμε για ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχουν κοντά στους 140 μουσικούς, ενώ ανάμεσά τους είναι και ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα από όλους τους χώρους της μουσικής.

Ολα αυτά μας δίνουν ακόμα μεγαλύτερο θάρρος. Ολοι μαζί δίνουμε τη μάχη για την ενίσχυση του σωματείου, ώστε η επόμενη μέρα να μας βρει πιο πολλούς και πιο δυνατούς!

***

-- «Δεν θα πάψεις στιγμή να αγωνίζεσαι για την ειρήνη και το δίκιο...». Αυτήν την παραίνεση του ποιητή την έχετε κάνει πράξη μέσα από συναυλίες, παρεμβάσεις, ψηφίσματα, αυτά τα δύο χρόνια. Μόλις την τελευταία βδομάδα μαζεύετε υπογραφές ενάντια στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού...

-- Πήραμε και παίρνουμε θέση επιλέγοντας την ανθρωπιά, τους λαούς, κόντρα στη βαρβαρότητα. Στείλαμε μαζί το μεγαλύτερο αντιπολεμικό μήνυμα.

Ετσι και τώρα δεν γινόμαστε συνένοχοι στο έγκλημα στη Γάζα. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό, αλλά και στον ισραηλινό, που είναι θύμα της πολιτικής της κυβέρνησής του. Πάνω από 400 συνάδελφοί μας στηρίζουν το ψήφισμα το οποίο έχουμε διαμορφώσει. Ενα ψήφισμα που στηρίζει τα διαχρονικά θύματα αυτής της σφαγής, σπάζοντας την προπαγάνδα της κυβέρνησης και των ΜΜΕ.

Από την άλλη επιχειρείται με κάθε τρόπο να καμφθεί αυτή η τεράστια μαζική λαϊκή συμπαράσταση στον παλαιστινιακό λαό. Μόλις αυτήν τη βδομάδα ο υπουργός Παιδείας, με αφορμή τη μεγαλειώδη κινητοποίηση μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών στο κέντρο της Αθήνας, χαρακτήρισε χιλιάδες εκπαιδευτικούς «αντισημίτες». Ετσι, και απέναντι στον ΠΜΣ και τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει, έχει οργανωθεί ένα σχέδιο τρομοκράτησης. Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν πως με απειλές και τραμπουκισμούς στο διαδίκτυο θα ανακόψουν το μεγαλειώδες κύμα συμπαράστασης στον λαό της Παλαιστίνης, την καταδίκη του εγκλήματος. Μάλιστα, από μεριάς μας ετοιμάζουμε να καταθέσουμε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ένα υπόμνημα γι' αυτές τις απειλές και τις απόπειρες τρομοκράτησης.

-- Τι σημαίνει ένας ακόμα πιο ισχυρός ΠΜΣ σε αυτές τις συνθήκες; Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

-- Η μαζική συμμετοχή των μουσικών στις εκλογές μπορεί να αφήσει το δικό της αποτύπωμα στην ενίσχυση των αγώνων που έχουμε μπροστά μας.

Ενας πιο ισχυρός ΠΜΣ σημαίνει ένα πιο ισχυρό στήριγμα, για να μπορέσει να αναπτυχθεί η διεκδίκηση μέσα σε κάθε χώρο, να σπάσει η τρομοκρατία όπου υπάρχει. Να γίνουμε πιο δυνατοί για να διεκδικούμε όχι μόνο αυτά που έχουμε ανάγκη εμείς ως καλλιτέχνες, αλλά και συνολικά ο ελληνικός λαός, ώστε να έχει τη δυνατότητα να μπορεί ανεμπόδιστα να έρθει σε επαφή με την Τέχνη, με μια Τέχνη που θα τον εξυψώνει και δεν θα τον ταπεινώνει.

Το επόμενο διάστημα θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε: Να αντιμετωπιστεί η επίθεση της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό μας και η προσπάθεια να μας σπρώξει στην αυτοαπασχόληση. Να υπερασπίσουμε τις κατακτήσεις μας για τους εργαζόμενους με τιμολόγιο. Να διεκδικήσουμε υπογραφή και τήρηση ΣΣΕ. Να εναντιωθούμε στην προσπάθεια των παραγωγών να απαλλοτριώσουν τα συγγενικά μας δικαιώματα. Να συνεχίσουμε τους αγώνες μας για δημόσια δωρεάν πανεπιστημιακή Μουσική Εκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ