Πέμπτη 18 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τραγωδία με πρόσφυγες στη θάλασσα της Νάξου

Μεγάλες ευθύνες στο Λιμενικό, που παρακολουθούσε το ξύλινο δουλεμπορικό πριν αυτό βουλιάξει, παρασύροντας στο θάνατο άγνωστο αριθμό Κούρδων

Δύο νεκροί και άγνωστος αριθμός αγνοουμένων είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της νέας τραγωδίας, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο Αιγαίο, με θύματα Κούρδους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες, που αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή και θύτες, τόσο το δουλεμπορικό κύκλωμα, όσο και την ίδια την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Αγνωστος αριθμός Κούρδων, επιβιβασμένοι σε δουλεμπορικό 20μετρο ξύλινο σκάφος με το όνομα «BANDIRMA», αρμένιζαν βόρεια της Νάξου. Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, το σκάφος άρχισε να μπάζει νερά, με αποτέλεσμα να βουλιάξει, ενώ στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες (σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, έπνεαν άνεμοι περίπου 6 μποφόρ). Από τις μέχρι τώρα ενδείξεις, προκύπτει ότι το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας γνώριζε τις κινήσεις του σκάφους, αλλά και ότι αυτό βρισκόταν σε κίνδυνο. Επίσης, προκύπτει ότι σκάφη του Λιμενικού ήταν «αυτόπτες μάρτυρες» του ναυαγίου, όμως έσπευσαν, αφού οι δεκάδες άνθρωποι βρέθηκαν στη θάλασσα παλεύοντας με τα κύματα. Μέχρι και αργά χτες το βράδυ, είχαν περισυλλεγεί σώοι 31 άνθρωποι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με πλωτά του Λιμενικού στη Νάξο.

Οι ευθύνες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας σκιαγραφούνται στα ίδια του τα δελτία Τύπου, με τα οποία καταγράφεται ταυτόχρονα και το χρονικό της τραγωδίας. Συγκεκριμένα, στις 5.30 το απόγευμα, το ΥΕΝ εκδίδει δελτίο Τύπου, στο οποίο αναφέρει ότι: «Μετά από πληροφορίες που περιήλθαν στις 13.45 σήμερα στο ΕΚΣΕΔ (Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης) του ΥΕΝ ότι μικρό σκάφος που μεταφέρει λαθρομετανάστες βρίσκεται σε κίνδυνο στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Νάξου, πραγματοποιήθηκαν έρευνες και τελικά εντοπίστηκε μικρό ξύλινο σκάφος μήκους 20 μέτρων περίπου με όνομα "BANDIRMA", στο οποίο επέβαινε άγνωστος αριθμός λαθρομεταναστών». «Στις 15.45 ώρα, λόγω εισροής υδάτων, το σκάφος βυθίστηκε και γίνονται προσπάθειες περισυλλογής των ναυαγών». Από την πλήρη περιγραφή του δουλεμπορικού πλοίου που γίνεται στο κείμενο, γίνεται φανερό ότι αυτό ήταν υπό παρακολούθηση από τα σκάφη του Λιμενικού. Επιπλέον, από το γραφείο Τύπου του ΥΕΝ, γινόταν λόγος για 60 με 65 επιβαίνοντες.

Στις 7 το απόγευμα, εκδίδεται νέο δελτίο Τύπου από το υπουργείο, με το οποίο επιχειρείται να μαζευτούν τα ασυμμάζευτα. Αναφέρει ότι: «Από ανώνυμο τηλεφώνημα ενημερώθηκε το ΕΚΣΕΔ του ΥΕΝ, ότι άγνωστο σκάφος κινδύνευε ανοιχτά της Μυκόνου, χωρίς να προσδιορίζεται το ακριβές σημείο»! Ομως, το παραμύθι δε σταματάει εδώ. «Μετά από συντονισμένες έρευνες - συνεχίζει - και πληροφορίες του πλοίου "AVANTIS II" εντοπίστηκε σκάφος άγνωστης σημαίας, 4 ναυτικά μίλια βόρεια της Νάξου, το οποίο έμπαζε νερά και βυθίστηκε χωρίς να εκπέμψει SOS»! Το δελτίο «μειώνει» και τον αριθμό των επιβαινόντων, κάνοντας λόγο για 30 με 40 άτομα. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ο ανθυποπλοίαρχος Ι. Ορφανός υπέστη διάτρηση στομάχου. Πάντως, στην περιοχή βρίσκονται και διεξάγουν έρευνες δύο εμπορικά πλοία, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, σκάφη του Λιμενικού και ένα ελικόπτερο «ΣΟΥΠΕΡ ΠΟΥΜΑ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τέσσερις νεκροί πρόσφυγες σε ναυάγιο ανοιχτά της Κρήτης(2020-09-16 00:00:00.0)
Παραλίγο νέα τραγωδία με πρόσφυγες(2011-02-23 00:00:00.0)
Νεκρός μετανάστης σε δουλεμπορικό(2005-10-25 00:00:00.0)
Νέα τραγωδία με πρόσφυγες(2004-12-11 00:00:00.0)
Πέντε νεκροί από βύθιση δουλεμπορικού(2003-08-15 00:00:00.0)
Σοβαρός τραυματισμός λαθρομετανάστη(2000-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ