Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Δυναμώνουν τον αγώνα για την επιβίωσή τους

Μαχητικές κινητοποιήσεις έγιναν χτες στα γραφεία του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα

Συνέχεια στον αγώνα που δίνουν για να συνεχίσουν να ζουν και να καλλιεργούν στον τόπο τους έδωσαν χτες οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, με τις μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στα γραφεία του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας, οι βιοπαλαιστές αγρότες διεκδίκησαν την επίλυση άμεσων και ζωτικών προβλημάτων, που επιδεινώθηκαν με τις πρόσφατες πλημμύρες, στη βάση του πλαισίου πάλης που έχουν διαμορφώσει.

Συγκεκριμένα, με την κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ απαίτησαν αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώσει στο 100% της πραγματικής αξίας τις τεράστιες ζημιές στην παραγωγή, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, στον εξοπλισμό και από τις ασθένειες που παρουσιάστηκαν και μείωσαν δραστικά την παραγωγή. Ταυτόχρονα, αφού διαμαρτυρήθηκαν για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκτίμηση των ζημιών και στην καταβολή των αποζημιώσεων δύο μήνες μετά τις πλημμύρες, απαίτησαν να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των αποζημιώσεων, αλλά και ξεκαθάρισμα των ποσών που θα δοθούν τελικά για την αναπλήρωση του εισοδήματός τους.

Μιλώντας στην κινητοποίηση ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Η προκαταβολή δεν καλύπτει τίποτα. Διεκδικούμε το δίκιο μας και τη στήριξη από την κυβέρνηση. Διεκδικούμε αιτήματα για την επιβίωσή μας, για να συνεχίσει να υπάρχει αγροτική παραγωγή και ζωή στην ύπαιθρο».

Ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, ανέφερε: «Είμαστε εδώ σήμερα και διατρανώνουμε τον αγώνα πανθεσσαλικά, και από την πλευρά της Μαγνησίας, που έχει πληγεί από την πυρκαγιά το καλοκαίρι, από δύο πλημμύρες κατά σειρά, και έχουμε χάσει ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ενώ δεν υπάρχει καμία δέσμευση, κανένα πραγματικό μέτρο στήριξης».

Ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «έχουν συμπληρωθεί δύο μήνες από τις καταστροφές του "Daniel" και δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε πάρει απάντηση από τον ΕΛΓΑ για το ύψος της αποζημίωσης που θα πάρουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, ούτε καν την προκαταβολή. Θέλουμε έναν ΕΛΓΑ με δημόσιο χαρακτήρα, αρωγό στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους».

Μετά τη συνάντηση που είχαν με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ η ανησυχία των αγροτών μεγάλωσε, αφού όπως ενημέρωσε ο Ρίζος Μαρούδας «δεν υπάρχει κάποια περαιτέρω ενημέρωση, και το πιο ανησυχητικό είναι πως απ' ό,τι μας είπε δεν θα υπάρξει εξατομίκευση των ζημιών, αλλά θα υπάρξει κατά περιοχή, κατά ζώνη, ενώ δεν έχει καθοριστεί ακόμα το ύψος της τιμής».

Στη συνέχεια οι αγρότες μετέβησαν στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου διαμαρτυρήθηκαν για το πετσόκομμα της βασικής ενίσχυσης και των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ, αλλά και για τις πολλές αδικίες που έχουν γίνει σε παραγωγούς που δεν πήραν ούτε ένα ευρώ, χωρίς δική τους ευθύνη.

Μετά τη συνάντηση που είχαν με τους αρμόδιους, οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών τόνισαν ότι «αναδεικνύεται καθαρά η ανάγκη για κλιμάκωση και συντονισμό των κινητοποιήσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να αποζημιωθούν άμεσα και πλήρως οι αγρότες για τις εκτεταμένες ζημιές από την κακοκαιρία(2019-08-09 00:00:00.0)
Πανθεσσαλική κινητοποίηση χτες στη Λάρισα(2018-06-29 00:00:00.0)
Χαρατσώνονται βαριά για ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή(2017-07-06 00:00:00.0)
Ζητούν άμεσα μέτρα και ικανοποίηση αιτημάτων(2007-08-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ