Ερώτηση:
-- Γιατί και πώς προωθείται το μοντέλο ΤΑ - επιχείρηση, δήμαρχος (νομάρχης) - διαχειριστής;
Απάντηση:
Είναι γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) αποτελεί θεσμό του αστικού κράτους, που αντικειμενικά βρίσκεται πιο κοντά στο λαό, οι εκπρόσωποί του είναι άμεσα εκλεγμένοι από τον ίδιο το λαό. Οι κυβερνήσεις, εκμεταλλευόμενες τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά του, τον χρησιμοποιούν σαν εργαλείο για την προώθηση της πολιτικής του κεφαλαίου.
Ολες οι λειτουργίες του εναρμονίζονται με τη λογική της ανταγωνιστικότητας, προσαρμόζονται στη δράση των νόμων της αγοράς. Σκοπός τους είναι η δημιουργία Οργανισμών ΤΑ πλεονασματικών, χωρίς ελλείμματα, και «αποτελεσματικών», λειτουργώντας με τη λογική της εμπορευματοποίησης, της ανταποδοτικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων.
Ανατίθενται αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά έργα, αλλά και η διαχείριση προστατευομένων περιοχών, π.χ., δασικών εκτάσεων, ακτών κλπ., στο μεγάλο κεφάλαιο μέσω της ΤΑ ή χρησιμοποιώντας τη σαν προκάλυμμα. Παράδειγμα, η ιδιωτικοποίηση στις παραλίες του Σαρωνικού, που διάφοροι δήμοι θέλησαν να μπουν στην υπόθεση, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, από κοινού με άλλες επιχειρήσεις. Μέσα από την ΤΑ επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και η ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης και στον τομέα αυτόν όπως π.χ., η επιδίωξη δημιουργίας πανεπιστημίων, η δημιουργία Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) έξω από τη δημόσια εκπαιδευτική διαδικασία κλπ.
Η ανάπτυξη και η παροχή αθλητικών, πολιτιστικών και άλλων ανάλογων δραστηριοτήτων, γίνεται σε επιχειρηματική βάση. Ανάθεση έργων σε ιδιώτες, (π.χ. κατασκευή έργων όπως πάρκινγκ, πλατείες, χώροι άθλησης και αναψυχής, με τη λογική της αυτοχρηματοδότησης), πληρωμή από τους δημότες για την παροχή σ' αυτούς τέτοιων υπηρεσιών. Το ίδιο γίνεται και με τους παιδικούς σταθμούς και με την παροχή άλλων κοινωνικών υπηρεσιών, οι οποίες μεταφέρονται υποχρεωτικά από την ευθύνη του κράτους στην ΤΑ, χωρίς τους αναγκαίους πόρους. Οι παρεχόμενες γι' αυτούς τους τομείς υπηρεσίες πληρώνονται από τους δημότες.
Χρησιμοποιώντας τις συμβάσεις που συνάπτονται με ιδιώτες, τις προγραμματικές συμβάσεις, τις αναθέσεις αρμοδιοτήτων και κύρια τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, παρακάμπτουν τα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια σε σχέση μ' αυτές τις αρμοδιότητες, οι οποίες υποκαθίστανται από τις συμβάσεις. Χρησιμοποιούνται, για να προωθείται πιο εύκολα η μερική απασχόληση, η περιορισμένη ασφάλιση, η ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων, μέσω προσλήψεων και ειδικών αμοιβών για την εφαρμογή διαφορετικών εργασιακών σχέσεων σε εργαζόμενους του ίδιου ΟΤΑ. Είναι το κύριο όργανο εφαρμογής των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ).
Τα ΤΣΑ εμφανίζονται σαν συνεργασία εταιρικού χαρακτήρα, στην οποία μετέχουν και φορείς της Αυτοδιοίκησης (Δημοτικές Επιχειρήσεις ή εταιρίες που έχουν συστήσει), ιδιώτες και τοπικοί παραγωγικοί φορείς. Η ύπαρξη Δημοτικής Επιχείρησης είναι αναγκαία για τη συμμετοχή ενός δήμου στα ΤΣΑ.
Οι εργαζόμενοι στα ΤΣΑ αναγκάζονται να δουλεύουν καταρχήν με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα, με μισθό κάτω από τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χωρίς ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη πολλές φορές, με μερική απασχόληση.
Για την εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής δράσης προωθείται η τοποθέτηση μάνατζερ στο πλάι του δημάρχου και η επιβολή δεικτών αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας ως επιχείρησης.