Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Στα σύνορα με το Ισραήλ ο Λιβανέζος πρωθυπουργός

Αυξάνεται η έντονη ανησυχία για διάχυση της σύγκρουσης και στο βόρειο μέτωπο, τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον νότιο Λίβανο.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, μεταβαίνοντας χτες στα σύνορα της χώρας του με το Ισραήλ, συνάντησε στρατιωτικούς που έχουν αναπτυχθεί σε κοντινή απόσταση από τους κυανόκρανους του ΟΗΕ. Λίγες ώρες πριν είχε προηγηθεί η δήλωση του πολιτικού υπαρχηγού της Χεζμπολάχ, σεΐχη Ναΐμ Κασίμ, πως η οργάνωσή του είναι «στην καρδιά του πολέμου για την υπεράσπιση της Γάζας και την αντιμετώπιση της κατοχής» και πως είναι με το «δάκτυλό της στη σκανδάλη σε οτιδήποτε κριθεί απαραίτητο για τη σύγκρουση».

Νωρίτερα, χτες, ο Τζιμπράν Μπασίλ, Χριστιανός από το «Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα» του πρώην Προέδρου Μισέλ Αούν, που έχει καλές σχέσεις με τη Χεζμπολάχ, δήλωσε πως η χώρα του δεν προτίθεται να αρχίσει πόλεμο αλλά θα υπερασπιστεί τον εαυτό της εάν δεχθεί επίθεση από το Ισραήλ. Τη δήλωση την έκανε με τον πρόεδρο της βουλής Ναμπίχ Μπέρι, ο οποίος είχε μιλήσει νωρίτερα (αργά το βράδυ της Δευτέρας) με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Το Ισραήλ στο μεταξύ ανακοίνωσε πως ένας ακόμη πύραυλος ακριβείας εκτοξεύτηκε από τον νότιο Λίβανο καθώς ισραηλινό μη επανδρωμένο βομβαρδιστικό αεροσκάφος χτύπησε ένα ΙΧ αυτοκίνητο κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο για την αποτροπή πιθανής επίθεσης. Κατά το λιβανέζικο δίκτυο «Al-Jadeed» η επίθεση αυτή προκάλεσε τον θάνατο ενός μέλους της Χεζμπολάχ και τον τραυματισμό ενός άλλου.

Αρκετές ώρες μετά, οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι ο στρατός εξαπέλυσε επίθεση με drone κατά «τρομοκράτη» στον νότιο Λίβανο που επιχειρούσε να εκτοξεύσει ρουκέτες από τον Λίβανο και πως επιτέθηκε σε «πυρήνα τρομοκρατών» στο νότιο Λίβανο που επιχειρούσε πυραυλική επίθεση στον κιμπούτς Γιφτάχ. Ακολούθησαν (σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ) πυρά από ισραηλινό πολεμικό ελικόπτερο σε θέσεις της Χεζμπολάχ.

Ωρες μετά (αργά το βράδυ της Τρίτης) ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης πως δέχθηκε δύο ρουκέτες από τη Συρία, σε εποικισμούς κοντά στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.

Νωρίτερα, ο ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι έγινε εναντίον τους «απόπειρα επίθεσης με drones» σε θέση στρατηγικής σημασίας, στο έδαφος της Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία και το Ιράκ και πως η επίθεση (που έγινε αργά προχτές βράδυ) απετράπη χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Επιπλέον, χτες βράδυ, δύο ρουκέτες έπεσαν στην αεροπορική βάση Αϊν αλ Ασαντ που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός και άλλα ξένα στρατεύματα στο Ιράκ και βρίσκεται στη δυτική ιρακινή επαρχία Ανμπάρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κλιμακώνονται(2024-05-10 00:00:00.0)
Πυκνώνουν οι εχθροπραξίες εμπλοκής περισσότερων χωρών(2023-10-31 00:00:00.0)
Νέες εχθροπραξίες στη μεθόριο Λιβάνου - Ισραήλ(2023-10-17 00:00:00.0)
Πολεμικά επεισόδια στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ(2023-10-16 00:00:00.0)
Ανελέητο ισραηλινό σφυροκόπημα αμάχων και υποδομών(2006-07-18 00:00:00.0)
Κατεδαφίσεις, συλλήψεις και ένταση(2003-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ