Τετάρτη 17 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προτάσεις του ... 1996!

Τουλάχιστον από το φθινόπωρο του 1996, η κυβέρνηση Σημίτη επεξεργάζεται τα φορολογικά μέτρα, που ανακοίνωσε την προηγούμενη βδομάδα η διορισμένη επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Η παραπέρα αύξηση της δυσβάστακτης φορολογίας για μισθωτούς και συνταξιούχους, που είναι σήμερα ο πρώτος άμεσος στόχος των κυβερνώντων, προκειμένου να επιτευχθεί με ακόμα έναν τρόπο η αντιλαϊκή ανακατανομή εισοδημάτων και φορολογικών βαρών, δεν είναι σημερινή επιλογή. Ηταν μέσα στους προσανατολισμούς τους από την εποχή που προσπαθούσαν οι «εκσυγχρονιστές» να αξιοποιήσουν την πρώτη εκλογική νίκη του Κ.Σημίτη τον Σεπτέμβρη του 1996. Τότε, ο Γ.Παπαντωνίου είχε ξεκινήσει μια προπαγανδιστική εκστρατεία για τις λεγόμενες φοροαπαλλαγές. Είχαν προχωρήσει, μάλιστα, στη σύσταση - διορισμό «ειδικής επιτροπής», το πόρισμα της οποίας το είχαν αξιοποιήσει, προκειμένου να κατασυκοφαντήσουν κάθε εργαζόμενο που έκανε χρήση των ρυθμίσεων, βάσει των οποίων ορισμένες δαπάνες εξέπιπταν από το φορολογητέο εισόδημα.

Εγραφε, λοιπόν, ο «Ρ» στις 10 του Οκτώβρη του 1996:

«Το πόρισμα, βέβαια, για τις φοροαπαλλαγές είναι αποκαλυπτικό για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Είναι αυστηρά προσηλωμένο σε συγκεκριμένες ταξικές κατευθύνσεις και ιδιαίτερα αποκρουστικό τόσο για τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε, όσο -κύρια- για τον κυνικό τρόπο με τον οποίο επιχειρείται να επιβληθεί η "νέα τάξη" στο φορολογικό σύστημα. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστούν επιλογές, σύμφωνα με τις οποίες οι οικονομικοί εγκέφαλοι της κυβέρνησης:

  • Κάνουν "σκόντο" στις οικογενειακές δαπάνες για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη (...).
  • Καταργούν τα οικογενειακά έξοδα για φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και άλλες κατηγορίες σχολικών σπουδών (...).
  • "Βάζουν χέρι" στην αναγνώριση των τόκων που πληρώνει μια οικογένεια για στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας.
  • Κάνουν πως δε βλέπουν τα δισεκατομμύρια που αποσπά μια χούφτα αεριτζήδων στις συναλλαγές τους στο Χρηματιστήριο».

Για όσους δεν κατάλαβαν ακόμα περί τίνος πρόκειται, και τα τέσσερα αυτά στοιχεία που πρωτοδιατυπώθηκαν πριν τόσα χρόνια, βρίσκονται αυτούσια στις προτάσεις, που παρουσίασε η νέα διορισμένη από την κυβέρνηση επιτροπή για τη «φορολογική μεταρρύθμιση». Κι αν σήμερα ξαναφέρνουμε τις μεθοδεύσεις των κυβερνώντων στην επιφάνεια, είναι για να συνειδητοποιηθεί, από όσους δεν το αντιλαμβάνονται ακόμα ότι οι παράμετροι της πολιτικής, που θέλει να επιβάλει η οικονομική ολιγαρχία με το πολιτικό της προσωπικό, είναι στο σύνολό τους και στα επιμέρους σημεία τους δεδομένοι και από εκεί και πέρα, ανάλογα με το συσχετισμό των δυνάμεων και τις πολιτικές σκοπιμότητες, επιλέγουν τη στιγμή που θα τις φέρουν στην επιφάνεια. Σε ό,τι αφορά τις διαφόρου χαρακτήρα διορισμένες επιτροπές, ε, αυτές είναι για να προσφέρουν ένα πρώτο άλλοθι σε εκείνους η πολιτική των οποίων είναι ταυτισμένη με ακραίες αντιλαϊκές επιλογές. Από εκεί και πέρα, το λόγο παίρνουν οι...«διάλογοι», σαν κι αυτόν που ξεκινά σήμερα στο υπουργείο Οικονομίας.


Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ