Τετάρτη 17 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Ξεκινούν την παρωδία διαλόγου...

Προσπάθεια συγκάλυψης των κυβερνητικών επιλογών. «Συζήτηση» στη βάση του διαβόητου πορίσματος

Ενώ ξεκινά σήμερα ο ψευτοδιάλογος για το Φορολογικό με βάση το τρομο-πόρισμα της επιτροπής Γεωργακόπουλου, ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, ξεκαθάρισε χτες ότι η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω από τη φιλοσοφία των αντιδραστικών αλλαγών που θέλει να επιβάλει τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό σύστημα.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων για τις κυβερνητικές προθέσεις και σε μια εποχή που τα διάφορα κυβερνητικά «παπαγαλάκια» μιλάνε για «ήπιες» παρεμβάσεις, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, μιλώντας χτες από το βήμα του συνεδρίου της διεθνούς (αγγλικής) εταιρίας λογιστών «Prise Waterhouse Coopers», επανέλαβε την πάγια κυβερνητική θέση, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν τομές σε μια σειρά ζητήματα, τα οποία στο παρελθόν είτε μείωναν την αξιοπιστία του συνολικού οικονομικού συστήματος, είτε προσέδιδαν βαθμούς αβεβαιότητας στις οικονομικές συμπεριφορές. Αναφέρομαι -- είπε χαρακτηριστικά -- σε μια σειρά ρυθμίσεις που αφορούν στην επιχειρηματικότητα, στο ασφαλιστικό σύστημα, στον αναπτυξιακό νόμο, στο φορολογικό σύστημα».

Το πραξικόπημα με τη μορφή «διαλόγου» θα έχει χαρακτήρα «εξπρές», καθώς, σύμφωνα με τον Ν. Χριστοδουλάκη, «θα έχει ολοκληρωθεί αποτελεσματικά τους επόμενους δύο-τρεις μήνες και θα μπορέσουμε έτσι από του χρόνου να έχουμε ένα πλήρες σύνολο καίριων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες τοποθετούν την ελληνική οικονομία σε ευρωπαϊκή τροχιά οριστικά και τελεσίδικα...». Υπεύθυνος της λεγόμενης επιτροπής διαλόγου ορίστηκε ο γγ του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Κανελλόπουλος.

Οπως ανακοινώθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, οι φορείς που κλήθηκαν να προσέλθουν είναι οι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΚΕΔΚΕ, Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, ΣΕΒ, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, καθώς επίσης και τα πολιτικά κόμματα. Το ΚΚΕ, σε τέτοιου είδους στημένους διαλόγους, όχι μόνο δε συμμετέχει αλλά αντίθετα τους καταγγέλλει. Το ΠΑΣΟΚ, όπως ήταν αναμενόμενο, έσπευσε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση, ενώ η ΝΔ, επικαλούμενη... διαδικαστικούς λόγους, διαμήνυσε στην κυβέρνηση ότι το πόρισμα της επιτροπής για τη φορολογική μεταρρύθμιση μπορεί να συζητηθεί στη Βουλή.

Στη σημερινή «σύσκεψη» θα εξεταστεί ο τρόπος διοργάνωσης του «διαλόγου», ο προσδιορισμός του χρονοδιαγράμματος (σ.σ. ακόμη και αυτό έχει προαποφασιστεί από τον Ν. Χριστοδουλάκη), ο τρόπος λειτουργίας και ο ορισμός των μελών στις 5 ειδικές επιτροπές. Μόνο συμπτωματικό δεν είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των ειδικών επιτροπών αντιστοιχεί στα 5 κεφάλαια της έκθεσης για την «αναμόρφωση του φορολογικού». Ετσι, προκύπτουν ανάγλυφα τόσο το πλαίσιο όσο και ο χαρακτήρας του δήθεν διαλόγου...

Η κλοπή με αριθμούς

Ακόμα ένα παράδειγμα της λεηλασίας που σχεδιάζει η κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ», με τη σαφή διευκρίνιση ότι κάθε ένα από τα παραδείγματα που δημοσιεύουμε τις τελευταίες μέρες ανταποκρίνεται σε πραγματικές περιπτώσεις φορολογουμένων. Το σημερινό παράδειγμα (που και πάλι για το 2002 τα εισοδήματα είναι αυξημένα κατά 5%) αναφέρεται σε οικογένεια με ένα παιδί, που πηγαίνει σε τάξη του Λυκείου. Η οικογένεια πριν από τρία χρόνια είχε πάρει στεγαστικό δάνειο για την αγορά πρώτης κατοικίας. Οι τόκοι που πλήρωσε πέρσι αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα του συζύγου, ενώ εκπίπτουν ακόμα οι ιατρικές δαπάνες και μέρος των δαπανών για την πληρωμή του φροντιστηρίου και την αγορά αγαθών με αποδείξεις. Με την προτεινόμενη «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης, έρχονται τα πάνω κάτω και η οικογένεια θα κληθεί να πληρώσει 183.000 δρχ. περισσότερους φόρους, ή σε ποσοστό 147,%!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ